KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Huhtikuun 19, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

World Showcase Elokuvat

Reflections of China
Circle-Vision 360°

O Canada!
Circle-Vision 360°

Impressions de France
Laajakangas 200°

Nämä elämykset löytyvät
ainoastaan Disney-puistosta:

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
World Showcase -alue

Elämysten vapaa suomennos:
katso esittelyt!

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäiset esitykset:
Lokakuu 1982

Elämystyypit:
Ympyräteatteri,
elokuvaelämys
(O Canada! ja Reflections of China).
Puolikas ympyräteatteri

(Impressions de France).

Istuimet
O Canada! ja Reflections of China:
Ei istuimia, ainoastaan
kaiteet joihin voi nojata.
Lattialla EI saa istua.
Teatteriin mahtuu noin
600 ihmistä.

Istuimet
Impressions de France:
Selkänojallisin istuimin
varustettu teatteri, johon
mahtuu istumaan
350 henkilöä.

Esityksen kesto:
noin 13-18 minuuttia
(elokuvasta riippuen)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka kaikki Disneyn Circle-Vision 360
° -teatterit (sekä niiden variaatiot) ovat pääasiassa koko perheelle sopivia leppoisia elämyksiä, ei näitä kohteita suositella vahvan lentämis- ja liikeilluusion takia herkkämahaisille eikä matkapahoinvoinnista kärsiville. Lattialla istuminen ei ole virallisesti sallittua Circle-Vision 360° -kohteissa (O Canada! ja Reflections of China), mutta jos yleisöä on poikkeuksellisen vähän, saattaa laitehenkilökunta olla mainitsematta kiellosta lattialla istuville henkilöille. (Impressions de France -elokuvassa saa istua).

Circle-Vision 360°
sukulaiselämykset:
Circarama
The Timekeeper
Le Visionarium
Visionarium

Katso myös:
Soarin’ Over California
Soarin’ (WDW)

Circle-Vision 360°
Lyhyt historia

Kalifornian Disneylandissa nähtiin jo puiston avajaiskesänä 1955 yleisön kokonaan ympäröivä 360 astetta pyöreä valkokangas – joka siis ei tyytynyt tavallisen elokuvan lailla näyttämään pelkästään mitä on kameran edessä, vaan myös kameran taakse ja kaikille sivuille lähes katkeamattomana kuvana. (Sana "lähes" siksi että valkokankaiden välillä oli pienet välit – mutta jotka eivät oikeasti vaikuttaneet negatiivisesti teatterin kokonaisilluusioon). Aluksi tätä Disneyn "ympyräteatteri"-elämystä ja kamerajärjestelmää kutsuttiin nimellä Circarama, mutta vuonna 1964 nimeksi vakiintui Circle-Vision 360°. Järjestelmän sekä elämyksen loi WED Enterprises (nykyisin Walt Disney Imagineering).

Elokuvat kuvattiin aluksi yhdellätoista ympyrän muotoon asetetulla 16mm elokuvakameralla. 1960-luvulla parannettu tekniikka käytti 35mm filmiä, joka antoi tarkemman kuvan ja vähensi elokuvakameroiden ynnä projektoreiden lukumäärän yhdestätoista yhdeksään. Disneyn seuraavat Circle-Vision 360° -teatterit avattiin Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puiston Tomorrowlandissa vuonna 1971 sekä Japanin Tokyo Disneylandissa vuonna 1983. Ympyräteattereissa ei ole koskaan ollut istuimia, sillä kokonaan yleisön ympärille levittäytyvää elokuvaa olisi hankala seurata normaaleista teatteripenkeistä.

Walt Disney Worldin Epcot-puisto (ex- EPCOT Center) avautui lokakuussa 1982 peräti kahdella Circle-Vision 360° -teatterilla varustettuna. World Showcase -alueen paviljongissa China (Kiina) esitettiin elokuvaa "Wonders of China" ja Canada (Kanada) -paviljongissa lenneltiin puolestaan "O Canada!" -elokuvan siivin. Myös France (Ranska) -paviljongin elokuva "Impressions de France" pitää mainita tässä yhteydessä, sillä se oli – ja on edelleen – puolikas Circle-Vision 360° -teatteri, eli 200 astetta kaartuvalla laajakankaalla sekä penkkiriveillä varustettuna. "Wonders of China" -elokuva vieraili myös Kalifornian Disneylandin ympyräteattereissa. Kaikki Epcot-puiston teatterit ovat vielä olemassa, vaikka elokuvat on päivitetty uusilla versioilla. (Lue lisää alempaa!).

Kalifornian Disneylandin Circle-Vision 360° -teatteri korvattiin lopulta interaktiivisella Buzz Lightyear Astro Blasters -ajelulla 2005. Tokion ympyräteatteri oli muuttunut samanlaiseksi ajeluksi jo edellisenä vuonna ja Pariisin vuoro tuli seuraavana vuonna 2006. Circle-Vision 360° -ympyräteattereiden aikakausi taitaa siis olla auttamattomasti ohi Disney-puistoissa. WDW:n Magic Kingdomin ympyräteatteri on vielä periaatteessa olemassa, mutta nykyään sen tiloissa toimii elämyskohde Monsters Inc. Laugh Floor.

Epcot-puiston Circle-Vision 360° -ympyräteatterit Reflections of China ja O Canada! (ja periaatteessa myös Impressions de France) ovat siis katoavan lajinsa viimeisiä edustajia.

Reflections of China
World Showcase – China
E p c o t

Walt Disney World Resort

Pekingin kuuluisa Taivaan temppeli (Temple of Heaven) hallitsee Epcotin China (Kiina) -paviljonkia, jonka sisuksiin on piilotettu Circle-Vision 360° -teatteri. Disney-yhtiön ja WED Enterprisesin tuotantotiimi oli ensimmäisiä länsimaisia kuvausryhmiä, jonka annettiin filmata tiettyjä paikkoja Kiinan rajojen sisäpuolella vuoden 1982 alkuperäistä Wonders of China -elokuvaa varten. Kielletty kaupunki, Kesäpalatsi ja Leshanin 71-metrinen istuva Buddha-patsas nähtiin ensi kertaa länsimaisessa elokuvassa. Tottakai myös mahtava Kiinan muuri sekä yli 3000-vuotias Suzhoun kaupunki nähtiin elokuvassa.

Toukokuussa 2003 China-paviljongin vanhemman elokuvaversion korvasi Reflections of China, joka on vieläkin uljaampi Circle-Vision 360° -elämys. Kamera liitelee korkealla majesteettisten maisemien yläpuolella, muttei unohda myöskään käväistä nykyaikaa edustavissa Hong Kongin, Macaun ja Shanghain kaupungeissa. Elokuvaelämyksen sieluna liitelee Kiinan klassisen kultakauden tunnetuimpiin runoilijoihin kuulunut Li Bai (alias Li Po, 701–762), joka toimi kertojana jo vuoden 1982 alkuperäiselokuvassa.

Reflections of China -elokuvan ohjasi Jeff Blyth ja käsikirjoitti Steven Spiegel. Uljaasta kuvauksesta vastasi Max Penner ja aistikkaan musiikin sävelsi Epcot-veteraani Richard Bellis. Elokuva kestää runsaat 12 minuuttia. (Elokuvan nimessä sanalla "reflection" on tässä tapauksessa niin monta eri merkitystä – heijastus, pohdiskelu, mietteet, ajatukset, ajatuksien herääminen – että elokuvan nimi jätettäköön suomentamatta).

TÄRKEÄÄ:
Vaikka kyseessä on pelkkä rauhallinen elokuva, Reflections of China -elämystä ei voi suositella vahvan lentämis- ja liikeilluusion takia herkkämahaisille eikä matkapahoinvoinnista kärsiville. Circle-Vision 360° -teattereissa yleisön on seistävä jaloillaan, sillä tuoleja ei ole. Lattialla istuminen ei ole virallisesti sallittua, mutta onneksi näissä teattereissa on sentään kaiteet, joihin voi nojata esityksen aikana. Jos yleisöä on poikkeuksellisen vähän, saattaa elämyskohteen henkilökunta olla mainitsematta kiellosta lattialla istuville henkilöille.

O Canada!
World Showcase – Canada
E p c o t

Walt Disney World Resort

Epcotin Canada (Kanada) -paviljonki tarjoaa puiston toisen Circle-Vision 360° -elokuvaelämyksen, joka on piilotettu jylhän vuorifasadin sisuksiin, tunnelmallisella kaivosteemalla täydennettynä. Kanadan kansallishymnistä nimensä lainaava elokuvaelämys O Canada! lennättää vieraansa keskelle Amerikan pohjoisen naapurin luonnonihmeitä.

Disney-yhtiö ja WED Enterprises tuottivat jo Kanadan Montrealissa järjestettyjä Expo 67 -messuja varten Circle-Vision 360° -elokuvan Canada '67. Sitä voidaan pitää alkuperäisen 1982 O Canada! -elokuvan edeltäjänä.

Vuonna 2007 päivitetty O Canada! -elokuva lainasi piirteitä Pariisin Walt Disney Studios -puiston CinéMagique -elämyksestä (2002), jossa kanadalainen koomikko Martin Short imaistaan yleisön keskeltä huimiin elokuvaseikkailuihin. Uudessa O Canada! -elämyksessä suurisuinen Short päätyy elokuvan isännäksi, sillä ei ole laisinkaan samaa mieltä "vanhan" kertojan kanssa (jonka äänenä kuullaan Disneyn monipuolinen äänitaiteilija Corey Burton). Kanadan kulttuuria, nähtävyyksiä ja nykypäivää kuvaava elokuva muistaa myös sisällyttää mukaan jääkiekko-osuuksia (joista uskollisimmat fanit bongaavat tosin joitakin virheitä). Circle-Vision 360° -teatterissa nähtynä nämä kohtaukset ovat kuitenkin huiman paljon jännittävimpiä kuin kotisohvalta katsottuna.

Elokuvan alkuperäislaulu "Canada (You're a Lifetime Journey)" on useita Epcot-klassikoita säveltäneen Robert Molinen käsialaa. Vuoden 2007 elokuvaversioon laulu äänitettiin uudelleen neljännen Canadian Idol -kilpailun voittajan Eva Avilan esittämänä. Elokuvan muusta musiikista vastaa kalifornialainen Bruce Broughton, joka on loistavien elokuvasävellystensä lisäksi luonut taianomaista musiikkia Epcotin muihinkin elämyksiin, kuten Ellen’s Energy Adventure, Spaceship Earth ja Honey, I Shrunk the Audience.

Epcotin Canada-paviljongin eläväinen, eeppinen ja hauska O Canada! -elokuvaelämys kestää noin 14 minuuttia.

TÄRKEÄÄ:
Vaikka kyseessä on pelkkä rauhallinen elokuva, O Canada! -elämystä ei voi suositella vahvan lentämis- ja liikeilluusion takia herkkämahaisille eikä matkapahoinvoinnista kärsiville. Circle-Vision 360° -teattereissa yleisön on seistävä jaloillaan, sillä tuoleja ei ole. Lattialla istuminen ei ole virallisesti sallittua, mutta onneksi näissä teattereissa on sentään kaiteet, joihin voi nojata esityksen aikana. Jos yleisöä on poikkeuksellisen vähän, saattaa elämyskohteen henkilökunta olla mainitsematta kiellosta lattialla istuville henkilöille.

Impressions de France
World Showcase – France
E p c o t

Walt Disney World Resort

Epcotin France (Ranska) -paviljongin elokuva Impressions de France sai ensi-iltansa lokakuussa 1982 ja on siitä lähtien kuulunut puiston suosituimpiin elämyskohteisiin. Teatteri sijaitsee paviljongin Palais du Cinema -"elokuvapalatsissa", joka on kuuluisan Château de Fontainebleaun inspiroima.

Tämä elegantti 18-minuuttinen "matkailumainos" Ranskasta ei ole varsinainen Circle-Vision 360° -elokuva, mutta teatteri jossa se esitetään ei ole myöskään ihan tavanomaisimpia. Puoliksi katsomon ympärille levittäytyvä laajakangas on yli 40 metriä leveä ja kuusi metriä korkea. Elokuvan heijastamiseen tarvitaan viisi projektoria. Heijastettava 200° kuva ei ole kuitenkaan saumaton (toisin kuin esimerkiksi Magic Kingdom -puiston elämyksissä Mickey’s PhilharMagic ja The Hall of Presidents), joten Impressions de France -kohteen laajakangasta voi kutsua Circle-Visionin lähisukulaiseksi, josta puuttuu loput neljä heijastuspintaa. Teatterin viiden valkokankaan välit unohtuvat kuitenkin hyvin nopeasti kun kaunis ja tyylikäs elokuvaelämys alkaa.

Rick Harperin ohjaama ja Oscar-ehdokas Bob Rogersin tuottama Impressions de France ("vaikutelmia Ranskasta") ihastuttaa ehkä enemmän aikuisia kuin lapsia. Elokuvan tempo on sangen seesteinen ja kerrontatyyli lyyrinen. Tottakai elokuva sisältää myös eläväisempiä hetkiä, mutta juuri aistikkuutensa takia Impressions de France nousee Epcot-puiston tarjonnasta selvästi esiin. Erittäin tyylikäs, Disney-veteraani Norman "Buddy" Bakerin sovittama ja johtama musiikki on kerätty lähes yksinomaan ranskalaisen klassisen musiikin mestareilta kuten Saint-Saëns, Debussy, Boieldieu, Offenbach ja Satie. Mukana on myös Bakerin itse säveltämiä osuuksia. London Symphony Orchestra esittää musiikin.

TÄRKEÄÄ:
Toisin kuin Circle-Vision 360° -elokuvateattereissa, tässä Impressions de France -elämyksen teatterissa istutaan mukavissa penkeissä. Vaikka kyseessä on pelkkä rauhallinen elokuva, myös tämäkin elämys tarjoaa vahvahkoa lentämis- ja liikeilluusiota.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*