KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Elokuun 6, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Walt Disneys
Enchanted Tiki Room

"Tropical Serenade"

The Enchanted Tiki Room
Under New Management

The Enchanted Tiki Room: Stitch Presents
Aloha E Komo Mai!”

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Adventureland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"lumottu Tiki-huone"

(kts. myös esittelyt)

Yleisesti käytetyt
variaatiot virallisesta nimestä:
Tiki Room ja Tiki Birds

Elämysluokka:
Klassikko
sekä
uusittuja versioita!

Ensimmäinen esitys:
Kesäkuu 1963 (DL)
Lokakuu 1971 (WDW)
Huhtikuu 1983 (TDL)

Merkittävät parannukset:
(katso esittelyt)

Elämystyyppi: Esitys
Audio-Animatronics -eläimillä
ja muilla hahmoilla.

Istuimet:
Selkänojattomin penkein
varustettu teatteri, jonka keskellä
suihkulähde (=näyttämö) ja sen
ympärillä kolme tai neljä katsomoa.
Teatteriin mahtuu ainakin
200 henkilöä.

Esityksen kesto:
Noin 10-15 minuuttia
(versiosta riippuen)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Enchanted Tiki Room on pohjimmiltaan h
uoleton hyvän mielen musiikki-iloittelu, sisältää elämyskohteen jokainen versio hieman pahaenteisen näköisiä laulavia naamioita sekä lyhyen ukkosmyrskyn jonka takia teatteri pimenee hetkellisesti. Nämä tehosteet saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Vesielementeistään huolimatta esityksen ei pitäisi kastella ketään. Huomaa myös että suurin osa esityksestä tapahtuu yleisön yläpuolella, joten katselijoiden on nostettava päätänsä aavistuksen verran.

Sukulaiselämykset:
Country Bear Jamboree
America Sings
Kitchen Kabaret
Food Rocks

Katso myös:
Rainbow Caverns Mine Train
Jungle Cruise

Enchanted Tiki Room
Elämyksen historia
ja perusesittely

"Lumottu Tiki-huone" määritellään lähes poikkeuksetta Disneyn ensimmäiseksi elämyskohteeksi jossa käytettiin Audio-Animatronics -tekniikkaa. Elektroniikan yksityiskohdista voi tietenkin saivarrella, mutta periaatteessa sama tekniikka oli otettu käyttöön jo toukokuussa 1960 uusitussa Rainbow Caverns Mine Train -ajelussa. Mutta koska Walt Disney ei ollut järin tyytyväinen juna-ajelun robottieläimiin, tätä "kokeilua" ei lasketa Disneyn virallisiin Audio-Animatronics -tuotoksiin. Enchanted Tiki Roomin luomistarinassa on paljon muutakin mielenkiintoista; elämyskohteen nokkaa loksuttaviin, hyvin vaatimattomasti liikkuviin robottilintuihin päädyttiin muun muassa siksi, että niiden "audioanimointi" oli huomattavasti helpompaa kuin vakuuttavan ihmisrobotin luominen.

Ennen kuin Enchanted Tiki Room -ideaan oli päädytty, WED Enterprisesin (nykyisin Walt Disney Imagineeringin) legendaariset tekniikkataikurit Roger Broggie ja Wathel Rogers saivat aikaan ihkaensimmäisen luonnollisen kokoisen liikkuvan ja puhuvan ihmispään. Kyseessä oli 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua syntyneen kiinalaisen filosofin, Kungfutsen, inspiroima hahmo. Vaikka muun muassa Disney-taiteilija Ken Anderson piti Kungfutse-robottia häkellyttävän hienona luomuksena, ei Walt ollut hahmon liikkumiseen edelleenkään tyytyväinen. Niinpä kiinalaisen filosofin ympärille suunniteltu teatteriravintola sai uuden polynesialaisen teemoituksen ja pääosaan nousi joukko iloisesti laulavia eksoottisia lintuja.

Alunperin nimellä "Tiki Hut" kulkenut ravintolaprojekti ei edes sisältänyt mekaanisia lintuja. Tyynen valtameren saarieksotiikkaan pohjautuva tiki-teema oli väreineen ja elämänmyönteisine piirteineen erittäin suosittu populaarikulttuurin liike eteläisessä Kaliforniassa 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa, joten Walt Disneyn ensisijainen tavoite oli saada Tiki-ravintola Disneylandiin. Kun WED-legenda, pääsuunnittelija John Hench sitten piirsi Tiki-ravintolan ensimmäiset luonnokset joissa pöytien yläpuolella istui lintuja, Walt kommentoi: "Ei siellä voi olla lintuja, ne tulevat kakkimaan ruokaan!" Tähän Hench vastasi, etteivät linnut tulisi olemaan aitoja, vaan mekaanisia. Walt tykästyi ideaan. Enchanted Tiki Roomin linnut eivät siis olleet Walt Disneyn oma idea, vaikka toisin väitetään.

Disneylandin Adventureland-alue piristyi huomattavasti vuosina 1962-64 tehtyjen parannusten ja laajennuksen myötä. Mestarianimaattori Marc Davis toi huumorin paranneltuun Jungle Cruise -viidakkoristeilyyn ja piristi myös suunnitteilla olevaa Tiki-elämystä. Enchanted Tiki Roomin suurin sankari oli kuitenkin WED Enterprisesin monitoimimies Roland "Rolly" Crump, joka sai tehtäväkseen suunnitella Tiki-ravintolan odotusalueen veistokset, jotka olivat polynesialaisen mytologian jumalkuvia. Crump joutui lopulta myös toteuttamaan kyseiset veistokset itse, sillä WEDin pääkuvanveistäjä Blaine Gibson oli kertakaikkisen kiireinen. Vaikka Enchanted Tiki Room lopulta toteutettiin ilman ravintolaa, löysivät nämä Rolly Crumpin jumalkuvat paikkansa elämyskokonaisuudessa.

Hydraulisten ja pneumaattisten laitteistojen sekä tietokoneellisten systeemien kehittyminen 1960-luvun alkupuolella mahdollisti Enchanted Tiki Roomin toteuttamisen. Kesällä 1963 avautuneessa alkuperäiselämyksessä nähtiin peräti 225 liikkuvaa esiintyjää – tukaaneja, kakaduja ja muita trooppisia lintuja, Tiki-rummuttajia (polynesialaisen mytologian jumalkuvia), laulavia kukkia, sekä tanssivien vesien suihkulähde. Shown tärkein piirre oli kuitenkin vahvaakin vahvempi elämys; kun ihmisisäntä shown alussa tökkäsi orrella uinuvan mekaanisen lintuisännän hereille ja koko huone heräsi katselijoiden ympärillä eloon, oli värikäs ja eläväinen elämys taatusti samaa ennennäkemätöntä luokkaa kuin aikanaan vuonna 1937 klassikon "Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä" ensi-illassa. Tiki-esitys on alusta alkaen päättynyt kääpiöiden ikimuistoiseen "Heigh Ho" -marssiin.

Lumotun Tiki-huoneen teemalaulu "The Tiki Tiki Tiki Room" on legendaaristen Richard M. Shermanin ja Robert B. Shermanin käsialaa. Vuoden 1963 alkuperäiselämyksen musikaalisesta kokonaisuudesta vastasi George Bruns (jonka tunnetuimpiin sävellystöihin kuuluvat animaatioklassikot Prinsessa Ruusunen, 101 Dalmatialaista ja Viidakkokirja, sekä myös ikivihreä Davy Crockett -balladi sekä Pirates of the Caribbean -elämykset). Alkuperäinen 17-minuuttinen esityskokonaisuus sisälsi teemalaulun lisäksi muun muassa laulut "Let's All Sing (Like the Birdies Sing)", "Aloha to You" ja "Hawaiian War Chant".

Disneylandin legendaarisen Golden Horseshoe Revuen tähtiesiintyjät Wally Boag ja Fulton Burley lainasivat äänensä Tiki-elämyksen isäntälinnuille José ja Michael. Ernie Newton haasteli alkuperäisen ranskalaisittain ääntävän Pierre-linnun roolissa, mutta samaisen linnun lauluäänestä vastasi koomikko Purvis Pullen, joka muistetaan kenties parhaiten urastaan Spike Jones and his City Slickers -yhtyeessä. Pullen (alias Dr. Horatio Q. Birdbath) vastasi myös Tiki-lintujen taustakuorolauluista lähes ypöyksin. Disneyn nimekkäimpiin ääniartisteihin kuuluva Thurl Ravenscroft antoi äänensä saksalaisittain puhuvalle Fritz-linnulle sekä myös jonotusalueella nähtävän alkushown Tangaroa -jumalkuvalle.

"Lumottu Tiki-huone" oli avautuessaan kesällä 1963 jotakin niin ennennäkemätöntä, että puiston henkilökunnalla oli hieman vaikeuksia selittää asiakkaille mistä esityksessä oli oikein kyse. Selitys "laulavista kukkasista ja liikkuvista toteemipaaluista" saattoi olla monen asiakkaan mielestä vähintäänkin arveluttava. Siksi WED Enterprises lisäsi elämyskohteen sisäänkäynnille Audio-Animatronics -linnun joka kehui kovaan ääneen Enchanted Tiki Roomin esitystä ja kutsui ihmisiä sisälle. Lintu aiheutti niin kirjaimellisen yleisöryntäyksen, että Adventureland -alueen sisäänkäynti jumittui ajoittain liiankin pahasti.

Walt Disneys
Enchanted Tiki Room

Disneyland

Disneyland Resort

Nykyään näiden liikkuvien ja laulavien robottilintujen nokanloksutukset saattavat vaikuttaa kovin yksinkertaisilta verrattuna Disneylandin uusimpiin huikeisiin Audio-Animatronics -luomuksiin, mutta esityksen aikana nähdään edelleen yli 150 yksilön verran audioanimoituja lintuja, kasveja, kukkia, naamioita ja tiki-patsaita. Esitystä isännöivät edelleen José, Michael, Pierre ja Fritz.

Disneylandin Enchanted Tiki Room remontoitiin perusteellisesti vuoden 2004 aikana ja avattiin uudelleen maaliskuussa 2005 (sopivasti Disneylandin 50-vuotisjuhlavuodeksi). Nykyiset linnut ovat siis varsin tuoreita Audio-Animatronics -olentoja sisuksiltaan ja kaikki äänimateriaali on restauroitu digitaalisesti. Esityksen kokonaisuus on silti haluttu pitää mahdollisimman uskollisena vuoden 1963 alkuperäisversiolle. (Jonkun mielestä voi olla outoa että lintujen ärsyttävyyksiin asti jatkuvat kehotukset "antakaa aplodeja! taputtakaa!" on jätetty vuoden 2005 versioon, josta leikattiin pois lähes puolitoistaminuuttinen viserrysosuus, jota säesti Jacques Offenbachin "Barcarole" teoksesta Tales of Hoffmann).

Trooppinen myrsky keskeyttää iloisen musiikkishown hetkeksi, muttei kuitenkaan kastele ketään. Jonotusalueella nähdään myös viisiminuuttinen alkushow.

TÄRKEÄÄ:
K
alifornian Disneylandin nykyisen Enchanted Tiki Roomin esitys kestää noin 15 minuuttia. Teatteriin mahtuu istumaan noin 230 henkilöä.

Walt Disney’s
Enchanted Tiki Room

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Walt Disney Worldin vuonna 1971 avatussa Magic Kingdom -puistossa Tiki-elämys kulki alusta lähtien nimellä "Tropical Serenade" sekä selventävällä alaotsikolla The Enchanted Tiki Birds. Nimestään huolimatta kyseessä oli Disneylandin 1963 alkuperäisversion kopio – joskin teatteri saattoi olla hiukan suurempi.

Josén, Michaelin, Pierren ja Fritzin isännöimä alkuperäisshow sai lopulta väistyä vuonna 1998 avautuneen uudistetun shown tieltä. Asiakkaiden mielenkiinnon uudelleen herättämiseksi uutta showta saapui isännöimään Aladdinin Jago (äänenä tarkoituksellisen raivostuttava koomikko Gilbert Gottfried) ja Leijonakuninkaan Zazu (uutena äänenä kauhuelokuvaveteraanina sekä Batman-elokuvien Alfred-hovimestarina tunnettu Michael Gough). Vuoden 1998 The Enchanted Tiki Room: Under New Management oli äänekäs, vauhdikas ja pelottavakin; Jagon aiheuttama Tiki-huoneen pyhäinhäväistys herätti fiktiivisen (ja hauskasti nimetyn) Tiki-jumalattaren Uh-Oan, joka nousi varsin upeana Audio-Animatronics -hahmona lumotusta suihkulähteestä.

"Uutta liikkeenjohtoa" nimessään painottava Under New Management -show oli kieltämättä Walt Disney Imagineeringin ironisimpia tekeleitä, täysin kieli poskella tehty piristysruiske, johon olisi myös pitänyt suhtautua puhtaana viihteenä. Liian moni suhtautui uuteen showhun kuitenkin kirjaimellisena peilikuvana 1990-luvun Disney-yhtiöstä, jonka uskomaton noususuhdanne oli jo kääntynyt valitettavaan laskuun Michael Eisnerin johdolla. Ranskan Disneyland Paris -puiston tuloksellisesti erittäin huonot alkuvuodet aiheuttivat lukemattomia peruutuksia Disney-puistojen projekteihin, erityisesti Kalifornian Disneylandissa sekä Walt Disney Worldissa. Säästötoimenpiteiden sanelemia huonoja päätöksiä oli tehty vuoteen 1998 mennessä aivan liikaa. Siksi The Enchanted Tiki Room: Under New Management -elämyksen piristysruiske käsitettiin itseensä Walt Disneyyn kohdistuvana pyhäinhäväistyksenä – vaikka Walt olisi taatusti itsekin huomannut kuinka tylsä alkuperäinen Enchanted Tiki Room oli verrattuna 1990-luvun muuhun tarjontaan verrattuna.

Silti lumotun Tiki-huoneen Under New Management -versio jatkui aina tammikuuhun 2011 saakka, kunnes elämyskohteen "ullakolla" syttynyt tulipalo tuhosi yhden liikkuvista Jago-figuureista aikamoisen perusteellisesti. Hyvä tekosyy tai ei, tulipalon jälkeen elämyskohde palautettiin vuoden 1971 alkuperäismuotoonsa – josta oli kuitenkin Disneylandin 2005 version tapaan saksittu se "tylsin" kohta pois. Tämä versio avautui Magic Kingdomissa elokuussa 2011 ja palautti elämyskohteelle alkuperäisnimensä Walt Disneys Enchanted Tiki Room. Jonotusalueella nähdään Disneylandin version tapaan viisiminuuttinen alkushow.

TÄRKEÄÄ:
WDW:n Magic Kingdomin nykyisen
Enchanted Tiki Roomin esitys kestää vain noin 10 minuuttia. Teatteriin mahtuu istumaan ainakin 200 henkilöä.

The Enchanted Tiki Room
Stitch Presents “Aloha E Komo Mai!”

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Kuten koko puisto, Japanin Tokyo Disneylandin versio "Lumotusta Tiki-huoneesta" avautui huhtikuussa 1983. Se oli pitkälti Kalifornian Disneylandin 1963 alkuperäisversion kopio – japaniksi puhuttuna tottakai.

Vuonna 1999 Tokion Tiki-elämys sai Walt Disney Imagineeringin sekoittaman piristysruiskeen ja muuttui Las Vegas -tyyliseksi lintujen yökerhoksi nimellä The Enchanted Tiki Room: Now Playing Get the Fever!”. Alkuperäisisännät José, Michael, Pierre ja Fritz saivat väistyä uusien isäntien tieltä, joista yksi oli ensimmäistä kertaa naispuolinen. Kyseinen Lava-niminen tipu lauloi Davenportin ja Cooleyn kuuluisan "Fever" -kappaleen ja sai sillä herätettyä uinuvat Tiki-jumalat. “Get the Fever!”-elämyksen musiikkisovituksista vastasi Andy Belling. Vaikka elämys olikin rennon svengaava, se suljettiin jo tammikuussa 2008.

Tokion Tiki-huone avattiin heinäkuussa 2008 täysin uudella – ja sangen onnistuneella teemoituksella. Havaijille sijoittuvasta Disneyn animaatioelokuvasta Lilo & Stitch (2000) löytyy runsaasti Tyynen valtameren saarieksotiikkaa nykyaikaisin maustein. Ja kukapa ei rakastaisi elokuvan sinistä avaruusötökkää, Stitchiä? Elokuva poiki myös televisiosarjan Lilo & Stitch: The Series, jonka tunnuslauluna kuultiin Danny Jacobin ja Jump5 -yhtyeen yhdessä kirjoittama "Aloha, E Komo Mai".

Tokion Tiki-huoneen pääosassa seikkailee tietenkin Stitch – ja hyvin todennäköisesti siksi, että marraskuussa 2004 samainen avaruusötökkä teki menestyksellisen ensiesiintymisensä Audio-Animatronics -muodossaan Walt Disney Worldin Magic Kingdomin Stitch’s Great Escape! -elämyksessä. Mutta toisin kuin ahdistavahko edeltäjänsä, Tokion Stitch Presents “Aloha E Komo Mai!” -elämys painottuu hauskoihin visuaalisiin yksityiskohtiin ja riemukkaaseen musiikkiin, sekä varsin hämmästyttäviin erikoistehosteisiin (Stitch muun muassa maalaa lyhyen pimeyden aikana Tiki-huoneen seinät täyteen harakanvarpaita sekä hauskoja kuvia, ja myöhemmin "heittää" sinistä maalia joidenkin lintujen päälle). Tottakai mukana on myös Tiki-huoneen normaalimmat lintu-asukkaat.

The Enchanted Tiki Room: Stitch Presents “Aloha E Komo Mai!” -esityksessä kuullaan myös alkuperäiselokuvasta tuttu laulu "Hawaiian Roller Coaster Ride", jonka musiikista vastasi elokuvasäveltäjä Alan Silvestri ja sanoista Mark Keali'i Ho'omalu. Tokion elämyskohteessa puhutaan japania ja lauletaan osittain englanniksi – mutta juonta on sangen helppo seurata. “Aloha E Komo Mai!” kääntyy suomeksi muotoon "hei, tervetuloa".

Hurjasti muuttuneesta elämyksestään huolimatta Tokyo Disneylandin Tiki-huone sisältää edelleen "näyttämönä" toimivan keskeisen suihkulähteen, jota ympäröi pitkillä penkeillä varustetut katsomot.

TÄRKEÄÄ:
Tokyo Disneylandin nykyinen Enchanted Tiki Room: Stitch Presents “Aloha E Komo Mai!” -esitys kestää noin 13 minuuttia. Teatteriin mahtuu istumaan noin 318 henkilöä.
Vaikka esitys on pohjimmiltaan hauska hyvän mielen musiikki-iloittelu, sisältää sekin lyhyen ukkosmyrskyn sekä toisenkin kohtauksen, jonka takia teatteri pimenee hetkellisesti. Elämys sisältää myös kovia ääniä. Myös audioanimoitu Stitch on erittäin aidon näköinen ötökkä. Kaikki nämä tehosteet saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Vesielementeistään huolimatta esityksen ei pitäisi kastella ketään.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*