KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 24, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Gran Fiesta Tour
Starring The Three Caballeros

Mexico pavilion (Epcot)

(El Rio del Tiempo)

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

E p c o t
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
World Showcase -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"suuri juhlakiertue tähtinään
kolme herrasmiestä"

Yleisesti käytetyt
variaatiot virallisesta nimestä:

Gran Fiesta Tour
Mexico Ride

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

El Rio del Tiempo
e
nsimmäinen ajelu:
Lokakuu 1982
viimeinen ajelu:
Tammikuu 2007

Gran Fiesta Tour
e
nsimmäinen ajelu:
Huhtikuu 2007

Elämystyyppi:
Dark ride
veneajelu
elokuvaosuuksilla, lavasteilla sekä
vaatimattomilla nukkehahmoilla.
Veneet kulkevat hyvin hitaalla vauhdilla
ilman kuljettajaa, vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Istuimet ja vene:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvavöitä eikä turvapuomeja.
Yhteen veneeseen mahtuu
yhteensä 14-16 henkilöä.

Ajelun kesto:
6-8 minuuttia
(riippuen asiakasmäärästä)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Gran Fiesta Tour -veneajelu on varsin harmiton ja hauska elämys, sopien kaiken ikäisille. Ajelun tunnelma kirkastuu huomattavasti tunnelmallisen alkupoukaman jälkeen. Vesielementistään huolimatta kyseessä ei ole kasteleva vesilaite; ajelu ei sisällä putouksia eikä nostomäkiäkään.

Vinkki liittyen
Gran Fiesta Touriin:
Vaikka veneajelun jono olisikin kasvanut Mexico-paviljongin ulkopuolelle asti, voi pyramidin sisältä löytyvää tunnelmallista iltatunnelmaa, kauppoja sekä ravintolaa mennä vapaasti katsomaan jonon ohi.

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka
...ja hiukan tunnelmakin):

"it's a small world"
Sindbad's Storybook Voyage
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées
Pirates of the Caribbean
Maelstrom

Katso myös:
If You Had Wings

El Rio del Tiempo
& Mexico-paviljonki

Elämyksen historia
ja
perusesittely

Walt Disney Worldin Epcot-puiston World Showcase -alue esittelee monta eri maata kulttuureineen. Mexico (Meksiko) -paviljonki avautui samaan aikaan kun koko Epcot-puisto, lokakuussa 1982. Paviljongin fasadina toimii mesoamerikkalaisia piirteitä yhdistelevä pyramidi, jonka "yksinkertaisuus" on vain silmänlumetta: sen takana sijaitsee paviljongin varsinainen rakennus, johon on luotu Kalifornian Disneylandin alkuperäisestä Pirates of the Caribbean -kohteesta vaikutteita saanut lumoava iltatunnelma; kaukaisessa horisontissa kohoaa kaunis maya-temppeli keskellä illan sinessä lepäävää viidakkoa, jonka poukamassa lipuvat hiljaisesti elämyskohteen veneet. Torialue tuliaiskauppoineen ja suihkulähteineen kuhisee kuitenkin elämää iloisen meksikolaismusiikin soidessa taustalla. Viehättävä San Angel Inn -ravintola sijaitsee keskellä tätä iltatunnelmaa.

Vuodesta 1982 aina tammikuuhun 2007 asti temppelipaviljongin sisältä löytyvä veneajelu tunnettiin nimellä El Rio del Tiempo ("Ajan joki"). Se esitteli Meksikon menneisyyttä sekä (1980-luvun) nykyisyyttä. Kyseistä elämyskohdetta pidettiin kohtalaisen mitäänsanomattomana Disney-tekeleenä, sillä osa elämyksen lavasteista ja nukeista vaikutti tulleen suoraan "its a small world" -kohteen varastosta, kun taas lukuisat taukoamattomat elokuvaprojisoinnit jatkoivat elämyskohteen If You Had Wings ideaa. Elokuvaprojisoinnit meksikolaisista nähtävyyksistä olivat tietenkin taidokkaasti toteutettuja; heijastukset oli piilotettu ovelasti kolmiulotteisten lavasteiden sekaan ikkunoiksi, oviaukoiksi, luoliksi ja jopa lattiaan heijastetuksi mereksi! Yksi parhaimmista projisoinneista oli kolmen suuren kaari-ikkunan – ja kolmen eri elokuvan heijastus – jossa kaupustelijat juoksivat veneen rinnalla "ikkunasta toiseen" häikäisevän saumattomasti.

Kyynisimpien asiakkaiden silmissä El Rio del Tiempo vaikutti kuitenkin vain härskiltä matkailumainokselta. Ontuvaa kokonaisuutta lisäsi veneajelun ensimmäinen minuutti viidakon iltatunnelmassa. Aidosti lumoava, unelias ja rauhallinen alkupoukama lupaili yksinkertaisesti liian paljon – ja aivan jotain muuta kuin matkailumainoksia toisensa perään. Alkupoukama oli tietenkin Kalifornian 1967 Pirates of the Caribbean -elämyskohteen inspiroimaa. El Rio del Tiempon loppuhuipentumana nähtiin kolmiulotteisena toteutettu juhlakohtaus 1980-luvun Mexico Cityssa, jonka taivaalla paukkui (todennäköisesti kuituoptiikalla toteutetut) ilotulitukset. Loppukohtauksen suuressa karusellissa aikuisten ihmisten kokoiset ja näköiset nuket liikkuivat vaijereiden varassa. Nämä nuket tulkittiin "marioneteiksi", vaikka ne saattoivat olla puhtaasti budjetin sanelema hätäratkaisu kalliiden Audio-Animatronics -robottihahmojen sijasta.

Kyseenalaisesta kökköydestään huolimatta El Rio del Tiempo oli Epcotin avajaisvuonna kipeästi tarvittu elämyskohde. Mexicon naapurissa sijaitsevaa Norja-paviljonkia (ja sen Maelstrom-veneajelua) ei vielä ollut, ja sekä Saksan että Japanin paviljongit oli avattu ilman niihin suunniteltuja elämyskohteita. El Rio del Tiempo oli siunattu myös pitkähköllä kestolla (8 minuuttia), jonka aikana moni väsynyt jalka oli iloinen, sillä Kiinan ja Kanadan paviljonkien elokuvaelämyksissä ei saanut – eikä edelleenkään saa – istua.

"Ajan joki" lillui monia vuosia päivittämättömänä, kunnes Walt Disney Imagineering (WDI) päätti 2000-luvun puolivälissä muuttaa veneajelun teemoitusta Disneymäisemmäksi. Sitä ennen WDI oli ennättänyt kuitenkin luomaan Japanin Tokyo DisneySea -puistoon ihastuttavan Sindbads Storybook Voyagen, jonka tyylitellyissä miniatyyrimaisemissa sekä ilotulitusloppuhuipentumassa saattoi aistia El Rio del Tiempon paremman perinnön.

Gran Fiesta Tour
Starring The Three Caballeros

Aku Ankka seikkaili Etelä-Amerikassa ikimuistoisesti Disney-klassikoissa Saludos Amigos (1943) ja The Three Caballeros (1945). Ensinmainitussa elokuvassa Aku tapasi brasilialaisen papukaija José Cariocan. "Kolmen caballeron" trio syntyi jälkimmäisessä elokuvassa meksikolaisen kukon, Panchiton, avulla. Kolmikko seikkaili ympäri Etelä-Amerikkaa lentäen sarapella, eräänlaisella meksikolaisella taikamatolla. The Three Caballeros -elokuvan loppuhuipentuma on Disneyn psykedeelisimpiä luomuksia; sen meno on mielikuvituksellisempaa, värikkäämpää ja poskettomampaa kuin klassikossa Liisa Ihmemaassa (1951).

WDI:n ratkaisu El Rio del Tiempo -elämyksen parantamiseksi oli korvata elokuvaprojisoinnit Akun Etelä-Amerikan seikkailuilla. Kapeassa kanavassa etenevän alkuperäisajelun lavasteet pysyivät lähes ennallaan, mutta matkailumainosten sijaan elokuvaosuuksissa villisteleekin nyt piirretty Aku Ankka sekä hänen etelä-amerikkalaiset ystävänsä. Ajelu ei siis ole enää pelkästään Meksiko-teemainen; uusien elokuvaprojisointien myötä elämys on muuttunut Etelä-Amerikan kiertueeksi – ihan kirjaimellisestikin, sillä Akun, Josén ja Panchiton muodostama yhtye "kolme caballeroa" esiintyy konsertissa Mexico Cityn loppuhuipentumassa. (Sana "caballero" on espanjaa ja tarkoittaa sekä ritaria että herrasmiestä). Gran Fiesta Tour on edeltäjäelämystään huomattavasti hauskempi, värikkäämpi ja villimpikin – tosin lapsiystävällisesti sekä poliittisesti korrektisti, sillä elokuvassa Panchito paukutteli jatkuvasti pyssyjään ja José poltti sikaria, mutta Gran Fiesta Touria varten he ovat hylänneet "pahat" tapansa.

Gran Fiesta Tourin uudet elokuvaosuudet ovat Disney-animaattori Eric Goldbergin tuottamia. Goldberg muistetaan kenties parhaiten Aladdinin (1992) Hengen animoimisesta. Aku Ankan äänenä kuullaan hänen nykyistä virallista ääntänsä Tony Anselmoa. Disneyn monipuolisiin äänitaiteilijoihin kuuluva Rob Paulsen on José Cariocan uusi ääni ja laulaja-koomikko Carlos Alazraqui on Panchito. Ajelussa kuultava laulu "The Three Caballeros" on peräisin vuoden 1945 elokuvasta, mutta alkuperäinen Disney-sävellys se ei kuitenkaan ole. Se perustuu Manuel Esperónin säveltämään ja Ernesto Cortázarin sanoittamaan lauluun "Ay, Jalisco, no te rajes!" samannimisestä vuonna 1941 julkaistusta elokuvasta. Englanninkieliset sanat "The Three Caballeros" -lauluversiolle laati Oscar-voittaja Ray Gilbert, joka tunnetaan ehkä parhaiten ikivihreästä "Zip-a-Dee-Doo-Dah" -rallatuksesta.

Gran Fiesta Tourissa on edelleen "its a small world" -elämyskohdetta muistuttava osuus. Tämän osuuden lapsinuket on korvattu uuden sukupolven versioilla, jotka liikkuvat 1980-luvun edeltäjiään sulavammin.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *