KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 24, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

DINOSAUR

Countdown to Extinction

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disney's Animal Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
DinoLand U.S.A. -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"dinosaurus"

Nimivariaatiot:
Countdown to Extinction
C T X

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Huhtikuu 1998

Elämystyyppi: Sekoitus
dark ridea, simulaattoria
ja vuoristorataa,
Audio Animatronics -dinosauruksilla
sekä lukemattomilla erikois-
tehosteilla höystettynä. EMV-
simulaattorikulkuneuvotekniikka;
lattiassa vain yksi raide.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
lantion yli vedettävä turvavyö.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
istumaan yhteensä 12 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 3 minuuttia 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
DINOSAUR -ajelua pidetään äkkinäisten, heikoimmille niskoille sopimattomien liikkeidensä takia yhtenä Disney-puistojen rajuimmista kohteista. Niska ja koko keho joutuvat koetukselle ajelun aikana, mutta mainittakoon että KenNetin testiryhmä pitää DINOSAUR -ajelua mukavampana ajeluna kuin mm. Star Tours -simulaattoria sekä Floridan Magic Kingdom -puiston Space Mountain -vuoristorataa. DINOSAUR -ajelu koetaan suurimmaksi osaksi erittäin pimeissä, hiljaisen ahdistavissa olosuhteissa. Perheen pienimmille sekä vaikutuksille alttiille henkilöille ajelun tehosteet sekä dinosaurukset voivat vaikuttaa liiankin realistisilta.

Sukulaiselämykset
(vaunutekniikka):

Indiana Jones Adventure:
Temple of the Forbidden Eye

Temple of the Crystal Skull

Katso myös:
La Tanière du Dragon
Journey to the Center of the Earth
Ellen’s Energy Adventure (Universe of Energy)
Primeval World Diorama
Western River Railroad

Ford’s Magic Skyway

DINOSAUR
Elämyksen historia
ja esittely

WED Enterprises (nykyään Walt Disney Imagineering, WDI) on ollut yksi dinosaurusrobotiikan pioneereista luomuksillaan Ford’s Magic Skyway (1964) ja Universe of Energy (1982). Disney-puistojen varteenotettavimpiin kilpailijoihin kuuluva Universal Studios -teemapuistoketju iski takaisin kesällä 1996, kun Hollywoodin puistossa avautui Jurassic Park: The Ride, vuoden 1993 menestyselokuvaan perustuen. Mutta kun Floridan Disney’s Animal Kingdom avautui huhtikuussa 1998 esitellen uuden sukupolven dinosaurusseikkailun, Universalin dinoelämys muuttui yhdessä yössä tylsäksi.

Avautuessaan DINOSAUR-ajelu oli nimeltään Countdown to Extinction ("lähtölaskenta sukupuuttoon"), eikä sillä ollut mitään tekemistä Disneyn DINOSAUR-elokuvan (2000) kanssa – vaikka ajelun "sankarina" oli iguanadon, kuten elokuvassa. Ajelun alkuperäisnimi oli sitä paitsi paljon kuvaavampi aikakoneseikkailulle, jonka tarkoituksena on tuoda iguanadon nykyaikaan vain kolme minuuttia ennen kuin tuhoisa meteori iskeytyy maapalloon, hävittäen kaikki dinosaurukset. Tiedossa on siis hurja kilpajuoksu meteorin rinnalla!

Uskomattoman vaunutekniikkansa Countdown to Extinction lainasi Kalifornian Disneylandissa keväällä 1995 avautuneesta huippuelämyksestä Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eye. Tunnelmaltaan Countdown to Extinction oli kuitenkin huomattavasti arkeologiseikkailua pelottavampi; koska taustamusiikkia ei juurikaan käytetty, ajelun lukuisat pimeät kohtaukset muistuttivat enemmän aitoa kummitusjunaa kuin lumoavaa Disney-elämystä. Ajelu muutti nimensä DINOSAURiksi vuoden 2000 aikana, puhtaasti Disneyn elokuvan takia. Ajelussa nähtävä iguanadon muuttui virallisesti Aladariksi, ja samainen dino ilmestyi liikkumattomana patsasversiona elämyskohteen fasadille.

Ajelun vaunut on teemoitettu aikamatkustukseen sopiviksi maastoautoiksi ("Time Rover"). Kyseessä on oikeasti EMV-simulaattorikulkuneuvo, joka on varustettu villisti liikkuvalla "maastoautokuorella". (EMV-lyhenne tulee sanoista enhanced motion vehicle, joka on kohtalaisen vaikeasti käännettävä suomeksi; KenNetti käyttää näistä vaunuista termiä "simulaattorikulkuneuvo"). Toisin kuin esimerkiksi Star Tours -simulaattori, jonka liikeradat perustuvat pitkälti liikkuvaan kuvaan, EMV-kulkuneuvot todellakin liikkuvat eteenpäin, ajaen useiden satojen metrien pituisen radan suuressa show-rakennuksessa lähes näkymättömän kiskon avulla. Hurjalta tuntuva maastoauton pakomatka (tiukat kaarteet, syöksyt, pomput, nokan nouseminen ylös, jne.) saadaan aikaan pelkällä simulaattorikuorella, sillä "auton" neljä rengasta pysyvät koko ajelun ajan visusti maan pinnalla eikä vauhdi kiihdy kuin parinkymmenen kilometrin tuntinopeuteen ajelun tietyissä osuuksissa – vaikka vauhti tuntuukin huomattavasti nopeammalta!

Disney-yhtiö uskoi elämyskohteen uuden DINOSAUR-teemoituksen houkuttelevan yhä nuorempia lapsia, joten Time Rovereiden liikkeitä muutettiin vähemmän rajuiksi ja ajelun äänimaailmaa muokattiin vähemmän pelottavaksi. Näiden muutosten takia ajelun pituusraja on pienempi kuin Kalifornian sekä Tokion Indiana Jones Adventure -ajeluissa, jotka käyttävät täysin samaa vaunutekniikkaa. Muutoksista huolimatta DINOSAUR on edelleen raju ja pelottava! (KenNetin testiryhmän viimeisimmät kokemukset ajelusta ovat kesältä 2012).

DINOSAUR-ajelun Audio-Animatronics -dinot ovat valovuosia edellä Disneyn aiemmista esihistoriallisista otuksista, joita näkee muun muassa Epcot-puiston Ellen’s Energy Adventure -elämyksessä. Myös Universalin Jurassic Park: The Ride jää kauas taakse, sillä DINOSAUR-ajelu hyödyntää tehokkaasti pimeyttä sekä jatkuvasti muuttuvaa vauhtia. Ajelun pahimmassa kohtauksessa verenhimoinen carnotaurus mylvii niin lähellä pysähtynyttä maastoautoa, että aikuinenkin matkustaja toivoo auton käynnistyvän. Vaikka ajelu on kauttaaltaan pimeä, esihistoriallinen viidakkotunnelma on luotu hyvin vakuuttavasti useimpiin kohtauksiin. Ajelu antaa erinomaisen esimerkin siitä, miten eeppisiä seikkailuja Disney’s Animal Kingdom -puistoon suunnitellulla Beastly Kingdom -alueella oltaisiin voitu kokea.

Mytologisten tarueläinten aluetta Beastly Kingdomia (=inhottava, hirveä, hirviömäinen valtakunta) ei toteutettu budjettisyistä, ja sen tilalle rakennettiin varsin mitäänsanomaton Camp Minnie-Mickey. Nykyään alueelle ollaan rakentamassa sinisten hyypiöiden asuttamaa Avatar-maailmaa. Beastly Kingdomin suunnittelijat myivät ideansa – yllätys! yllätys! – Universalille, jonka Islands of Adventure -puistoon toteutettiin tunnelmaa tihkuva mytologinen The Lost Continent -alue. Valitettavasti tämä lohikäärmeitä, yksisarvisia ja keskiajan romantiikkaa kuhiseva alue korvattiin myöhemmin Harry Potter -teemoitetulla alueella. DINOSAUR-ajelussa huristellessa voi siis vain uneksia, kuinka jännittäviä ja näyttäviä Beastly Kingdomin seikkailut olisivat voineet olla.

DINOSAUR-elämyksen elokuvaosuudet ohjasi Jerry Rees, jonka muihin WDI-ohjauksiin kuuluvat muun muassa Pariisin upea CinéMagique sekä Rock n Roller Coasterin alkushow. Näyttelijä Phylicia Rashad, joka muistetaan televisiosarja The Cosby Shown perheen äitinä, esiintyy alkushow-elokuvassa tohtori Marshina. Jos hänen alaisensa tohtori Seeker vaikuttaa tutulta, se johtuu televisiosarjasta CSI: Crime Scene Investigation, jossa samainen näyttelijä Wallace Langham esittää David Hodgesia. Tohtori Seekerin ansiosta pääsemme kielletylle matkalle pelastamaan Aladaria. Elämyksen musiikki on säveltäjä Richard Bellisin käsialaa. Bellis on tehnyt paljon muutakin musiikkia Disney-puistoille, muun muassa elämyksiin Indiana Jones Adventure, Reflections of China, Star Tours, The Twilight Zone Tower of Terror ja Lights, Motors, Action!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *