KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 14, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

CinéMagique

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Walt Disney Studios,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Production Courtyard -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"elokuvataika"

Yleisesti käytetty
variaatio virallisesta nimestä:
Cinémagique

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen esitys:
Maaliskuu 2002

Elämystyyppi: Elokuvan ja
elävän esityksen yhdistelmä

useilla unohtumattomilla yllätyksillä
ja erikoistehosteilla varustettuna.

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu teatteri, johon mahtuu
istumaan yli 1100 henkilöä.

Esityksen kesto:
20 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Ennen CinéMagique-esityksen alkua yleisöä pyydetään sammuttamaan kännykkänsä. Vaikka nykyinen kännykkätekniikka on ilmeisesti muokattu sellaiseksi, ettei se enää tunge muiden elektronisten laitteiden aaltopituuksille, kehottaa KenNetti laittamaan kännykän ainakin hiljaiselle. Spoilerina kerrottakoon että kännykän piriseminen aloittaa
CinéMagique-elämyksessä tärkeän osuuden – joten et varmaankaan halua oman kännykkäsi pirisevän samaan aikaan!
Vaikka CinéMagique on koko perheelle sopiva taianomainen elämys, on syytä muistuttaa että jotkut elokuva-osuudet ja tehosteet saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita ihmisiä. Esityksen aikana käytetään tehosteena myös vesihöyryä – mutta KenNetti vakuuttaa ettei esitys kastele ketään!

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
The Great Movie Ride
Animagique

CinéMagique
Elämyksen historia
ja esittely

Aloitetaan nimestä: CinéMagiquen nimi teatterin kyltissä on aina kirjoitettu ilman isoja alkukirjaimia, eli muodossa cinémagique – mutta niin että osat ciné ja magique on kirjoitettu eri väreillä. (Cinéma = elokuva, ja magique = taika). Walt Disney Studios -puiston opaskirjoissa nimi on kuitenkin aina kirjoitettu muodossa CinéMagique (ehkäpä siksikin että se eroaisi mahdollisimman paljon lähellä sijaitsevan ihan eri elämyksen tarjoavan Animagiquen nimestä). Silloin kun Disneyland Paris -puistoa kutsuttiin vielä Euro Disneylandiksi, esitettiin Michael Jacksonin tähdittämää Captain EO -elämystä nimellä CinéMagique. (Menitkö jo varmasti sekaisin?) Tämä ei ole kuitenkaan ainoa kerta Disney-historiassa kun kahta ihan eri asiaa on kutsuttu samalla nimellä.

Walt Disney Studiosin CinéMagique on yksi Disneyland Paris Resortin ainutlaatuisimmista ja taianomaisimmista elämyskohteista. Tämän kaltaista showta ei löydy yhdestäkään toisesta Disney-puistosta, vaikka samanlaista elämystä suunniteltiin jo vuonna 1978 EPCOT Centerin World Showcase -alueen Morocco-paviljonkiin. "Magic of Morocco" -ravintolateatterissa elävän ihmisen esittämä tarinankertoja olisi hypännyt elokuvaan ja astunut takaisin lavalle mukanaan elokuvassa nähty akrobaattien sekä tanssijoiden lauma. Morocco-paviljonki avautui Epcotissa kuitenkin ilman suunniteltua teatteriravintolaa, eikä kyseistä elämystä yritetty sen koommin toteuttaa – kunnes Pariisin Walt Disney Studios -puistoa alettiin vakavasti suunnitella.

Cinemagiquen juuret juontavat Epcotin lisäksi Floridan Disneys Hollywood Studios -puiston (entisen Disney-MGM Studiosin) The Great Movie Ride -elämyskohteeseen. Alunperin tätä Floridaan rakennettua "elokuva-ajelua" suunniteltiin kopioitavaksi myös Pariisiin, mutta hyvin pian Walt Disney Imagineering (WDI) päätyikin harkitsemaan erilaista esitystapaa. Disneyland Paris Resortin alkuvaikeuksien takia kukkaron nyörejä jouduttiin merkittävästi kiristämään tulevaisuuden suunnitelmissa. Säästötoimenpiteet eivät kuitenkaan välttämättä määritelleet CinéMagiquen yksinkertaisempaa esitystapaa. Lopputuloksena syntyi häikäisevän uskomaton, elokuvaa ja eläviä esiintyjiä yhdistävä hyvän mielen elämys, joka peittoaa The Great Movie Riden mennen tullen.

CinéMagique juhlistaa yli satavuotista elokuvahistoriaa, muttei sorru tyypillisimpiin montaaseihin elokuvavälähdyksiä näyttäessään. Parhaiden Disney-elämysten tapaan CinéMagique osuu oivalla tarinallaan ja kerrontatyylillään aiheensa ytimeen: elokuvien taika on todellista. Tylsien montaasien asemesta tässä esityksessä nähdään elokuvaklassikoiden välähdyksiä erinomaisesti hyödyntävä "minielokuva" jonka erinomaisessa kokonaisuudessa käydään läpi lähes kaikki elokuvagenret. CinéMagique -elokuvakokonaisuuden ohjasi Jerry Rees, jonka aiempia Disney-töitä olivat mm. elämyskohteiden Rock n Roller Coaster ja DINOSAUR alkushow-elokuvat, mutta silti Rees muistetaan parhaiten ohjaamastaan sympaattisesta animaatioelokuvasta The Brave Little Toaster (1987). CinéMagiquen käsikirjoituksesta vastasi Steve Spiegel ja vaikuttavasta musiikkikokonaisuudesta piti huolen elokuvasäveltäjä Bruce Broughton, yksi Disneyn teemapuistomusiikin suurista nimistä. Nimekkäitä tähtiä sisältävien elokuvavälähdystensä lisäksi CinéMagiquen varsinaisissa pääosissa nähdään koomikko Martin Short ja ranskalaissulotar Julie Delpy. Vaikka toinen heistä puhuu enimmäkseen vain englantia ja toinen vain ranskaa, ei CinéMagiquen elämys ole missään vaiheessa vaikea ymmärtää. Merkityksellistä dialogia ei juurikaan ole.

Ranskalainen 1964 elokuvaklassikko Les parapluies de Cherbourg (Cherbourgin sateenvarjot) saa CinéMagiquen kokonaisuudessa ehkä näyttävimmin tilaa. Säveltäjä Michel Legrandin ikivihreää laulua "I Will Wait for You" käytetään jopa CinéMagiquen rakastavaisten melodiana. Cherbourgin sateenvarjojen teemaan sopii tietenkin myös unohtumaton vesitehoste (joka ei kuitenkaan kastele edes silmälaseja!) Elämyksellisiä hetkiä tarjoavat myös tunnetut Hollywood-elokuvat Once Upon a Time in the West (1968, Huuliharppukostaja), alkuperäinen Star Wars (1977), Tuulen viemää (1939), Casablanca (1942), Robin Hood - varkaiden kuningas (1991), Titanic (1997), Maija Poppanen (1964) sekä tietenkin Ihmemaa Oz (1939, The Wizard of Oz).

CinéMagiquen katsomo on erittäin suuri. Istuinpaikkoja on 1100 henkilölle, joten jonotus/odotusalueen massiivista ihmismäärää ei kannata pelästyä. Elämyksen kannalta parhaimmat paikat ovat keskellä katsomoa, mutta näkyvyys on hyvä jokaisesta penkistä. CinéMagiquen teatterirakennus tunnetaan myös nimellä Disney Studio 2 Theatre. Sitä on käytetty mm. Pirates of the Caribbean -elokuvien erikoisnäytösten "normaalina" elokuvateatterina.

SPOILEREITA:
CinéMagique
on yksi niistä elämyksistä joista nauttii sitä enemmän mitä vähemmän tietää esityksen yllätyksellisestä sisällöstä. Siksi KenNetti painottaa että esittelyä EI kannata lukea tästä eteenpäin ellei todella halua tietää elämyksen etenemisestä ja esityksen häikäisevimmistä erikoistehosteista.

Kuten varoituksessamme mainitaan, kännykät on syytä pitää äänettömällä, sillä Cinamagique alkaa varsinaisesti vasta silloin kun yleisön seasta nousee mies puhuen kännykkäänsä. Ensikertalainen katselija saattaa jopa järkyttyä siitä, että kyseinen mies päätyy juoksemaan kielletyille alueille, valkokankaan eteen, elämyskohteen henkilökunnan estelyistä huolimatta. Lentokentälle kadonneiden laukkujensa takia kännykkäänsä mylvivä mies ei tässä vaiheessa huomaa, että mustavalkoisessa elokuvassa hänen takanaan tapahtuu jotain hyvin outoa: kohtauksen hahmot ovat keskeyttäneet näyttelemisensä ja tuijottavat lavalla edestakaisin kävelevää miestä. Tässä vaiheessa Alan Cummingin näyttelemä velho nostaa kätensä – ja PUF! – kännykkään puhuva mies katoaa silmiemme edestä, siirtyen mustavalkoiseen elokuvaan Martin Shortin muodossa.

Shortin näyttelemä George järkyttyy tietenkin syvästi maailman muuttuessa mustavalkoiseksi sekä äänettömäksi. Julie Delbyn näyttelemä Marguerite ihastuu Georgeen. Seuraa hulvaton pako sekä mustavalkoisten komedioiden osuus, jossa George joutuu keskelle Charlie Chaplinin ja kumppaneiden piirakkasotaa. Kohtaus päättyy vallan mainiosti, kun George yhtäkkiä huomaa pystyvänsä puhumaan. Näin äänettömistä elokuvista siirrytään äänielokuvan aikaan. Hieman myöhemmin siirrytään mustavalkoelokuvasta värielokuviin – ja valkokangas levenee jatkuvasti suuremmaksi ja suuremmaksi!

Laajakangasmuodossa nähdään toiminnallinen lännenelokuvien osuus. Äänettömän mustavalkoelokuvan Marguerite lähtee etsimään Georgea ja löytää tiensä värilliseen laajakangasaikaan. Hän ei löydä Georgesta kuitenkaan muuta kuin tämän kännykän. Cherbourgin sateenvarjojen osuudessa George ja Marguerite vihdoinkin löytävät toisensa – mutta vain hetkellisesti. Elokuvatehostetaian ansiosta George päätyy merenpohjalle ja sitä kautta James Cameronin Titanicille, jonka osuus on yksi koko elokuvakokonaisuuden hauskimmista. Elokuvallinen matka jatkuu Star Warsin kautta keskiaikaisten elokuvien eeppiselle taistelutantereelle, jossa koetaan yksi kaikkien aikojen käytetyimpiä elokuvakliseitä: valekuolema. Sanottakoon vain että kännykällä on oma osuutensa hengen pelastumisessa.

Valekuolemaan asti CinéMagiquen tehosteet ovat 4D-elämyksistä tuttua standardimeininkiä: veden roiskumista, tuulahduksia ja pikkuruisia pyrotehosteita (katso lavaa Villin Lännen osuuden aikana!). Nyt kun vauhdikas elokuvallinen seikkailu on vihdoinkin rauhoittunut, George kaipaa edelleen päästä omaan maailmaansa – valkokankaan ulkopuolelle. Tchéky Karyon näyttelemän keskiaikaisen ritarin reaktio on hilpeä, kun George osoittaa yleisöä kertoessaan maailmasta jonne oikeasti kuuluu. Tätä seuraa CinéMagiquen unohtumattomin osuus, jossa ritari nousee kukkulalle ja sinkoaa miekkansa kohti yleisöä – jolloin valkokangas repeää ja massiivinen miekka uppoaa teatterin lavaan! George kiittää ritaria ja kävelee ulos valkokankaan taianomaisesti sädehtivästä repeämästä – mutta Marguerite ei epäröintinsä takia ehdi seurata Georgea ennen kuin repeämä umpeutuu.

Tämän häikäisevän tehostekokonaisuuden onnistumisessa olennaisin tekijä on ajoitus. KenNetin testiryhmä on nähnyt niitäkin CinéMagiquen esityksiä, joissa lavasta salamannopeasti ponnahtava miekka on ollut aavistuksen verran etuajassa tai myöhässä, kuten myös Georgen elävä esiintyjä, joka kävelee lavalle valkokankaaseen oikeasti ilmestyneestä aukosta. Silloin kun nämä ajoitukset osuvat täysin kohdalleen, yleisö antaa yleensä entistäkin raikuvammat aplodit!

Ellei edelläkuvailtu "taikamiekka"-kohtaus onnistu koskettamaan sydäntäsi perusteellisesti, on luvassa vielä tunteisiin vetoava finaali. Valkokankaan erottamat Marguerite ja George vaipuvat epätoivoon yrittäessään kynsiä, hakata ja repiä tietä takaisin toistensa luokse. Onneksi mustavalkoelokuvan velho ilmestyy jälleen paikalle ja näkee rakastavaisten epätoivon. Hän loihtii valkokankaaseen oven ja kehottaa Georgea avaamaan sen. Illuusio vaatii jälleen tarkkaa koreografiaa sekä ajoitusta, jotta elävä esiintyjä avaa oven oikeaan aikaan ja työntää päänsä sisään oven raosta samalla kun Georgen (jälleen Martin Shortin) pää ilmestyy valkokankaalle "oviaukon takaa". Näin George pääsee takaisin elokuvamaailmaan. Kuten "taikamiekka", myös tämä kohtaus on taitava yhdistelmä elokuvatehostetaikaa sekä fyysisiä elementtejä. Valkokangas on varustettu "aukoilla" jotka avautuvat ja sulkeutuvat synkronoituna elokuvan tehosteisiin. Etummaisesta penkkirivistä voi jopa nähdä liikkuvassa valkokankaassa tapahtuvat muutokset ennen tehosteita.

Alan Cummingin esittämä velho muistuttaa rakastavaisia elokuvien suuresta taiasta, repäisemällä samalla valkokankaan oven pois kuin se olisi pelkkä tarra. Tätä seuraa kuuluisten – ja hauskojen – elokuvasuudelmien pikkumontaasi, päätyen onnenkyyneleet nostattavaan finaaliin jossa George ja Marguerite rientävät kohti Ihmemaa Ozin sädehtivää Smaragdikaupunkia.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * *