KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Cinderella Castle

Cinderellas Fairy Tale Hall

Cinderella’s Royal Table
(King Stefan’s Banquet Hall)

(Swan Boats)

Tämä maamerkki löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Tuhkimon Linna"

Elämysluokka:
Klassikko

Avautui:
Lokakuu 1971 (MK)
Huhtikuu 1983 (TDL)

Elämystyyppi:
Maamerkki
(ei varsinainen elämyskohde)

KenNetin huomautus:
Vain Walt Disney Worldin Magic Kingdomin version sisältä löytyy ravintola Cinderella
s Royal Table; Tokyo Disneylandin versiosta löytyy vaatimaton läpikäveltävä elämyskohde Cinderellas Fairy Tale Hall.

Sukulaismaamerkit:
Sleeping Beauty Castle (California & Hong Kong)
Le Château de la Belle au Bois Dormant (Paris)

Katso myös:
Snow White Grotto
Cinderella Castle Mystery Tour

Sleeping Beauty Castle Walkthrough
Le Passage Enchanté d'Aladdin
Les Mystères du Nautilus

Casey Jr. Circus Train

Storybook Land Canal Boats

Mermaid Lagoon

Cinderella Castle
Elämyksen historia
ja perusesittely

Majesteettinen Tuhkimon Linna näki päivänvalonsa Floridan Walt Disney Worldin ensivaiheen avautuessa vuonna 1971. Tämä ranskalaista gotiikkaa edustava satulinna on Kalifornian Disneylandin alkuperäistä 1955 Sleeping Beauty Castlea (eli Prinsessa Ruususen Linnaa) huomattavasti massiivisempi ja korkeampi; Tuhkimon Linnan ylin torni ylettyy lähes 55 metrin korkeuteen. Linna näkyy lähes joka puolelle puistoa – sekä myös tarkoituksellisesti sen ulkopuolelle, Seven Seas Lagoon -tekojärven toiselle puolelle, yli kolmen kilometrin päähän! Kaikki suunniteltiin Walt Disney Worldin satupuistossa suuremmaksi kuin Kalifornian Disneylandissa, joten Tuhkimon Linnan massiivinen koko on täysin perusteltua.

Usein väitetään virheellisesti, että Tuhkimon Linna jäljittelisi baijerilaisen kuningas Ludwigin kuuluisaa Neuschwansteinin linnaa. Kuitenkin vain Kalifornian Disneylandin Ruusus-linnan kohdalla inspiraatio tuli Neuschwansteinista. Tuhkimon Linna käyttää alatorniensa osalta samankaltaista tyyliä, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Muun muassa ranskalaisten Chambordin, Ussén ja Chenonceaun linnojen inspiroima Tuhkimon Linna on yläosaltaan Kalifornian satulinnaa huomattavasti goottisempi, suoralinjaisempi ja massivisempi. Taiteilijalegenda Herb Ryman oli paljolti vastuussa linnan ulkonäöstä. Disneyn Tuhkimon (Cinderella, 1950) sijasta tämä jylhähkö linna saattaa tuoda joidenkin mieleen pikemminkin Disneyn toisen prinsessaklassikon Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty, 1959). Ei siis sinänsä mikään ihme, että asioihin perehtymätön turisti menee Disneyn elämyspuistojen linnoissa täysin sekaisin.

Walt Disney Worldin Cinderella Castle -linnaan liittyy muitakin harhaluuloja ja urbaanilegendoja. Toisin kuin hupaisimmat huhut väittävät, tätä Floridan linnaa ei pureta hurrikaanin uhatessa, sillä sen vankka rakenne on suunniteltu kestämään jopa hirmumyrskyjä. Yleensä Disney-puistoja haukutaan muovisiksi, mutta Kalifornian alkuperäislinnan tavoin tämä Floridan linnakin sisältää vankan teräsrakenteen sekä paksun betonikuoren. Lasikuituisia osia Tuhkimon Linnassa on paljon vähemmän kuin yleensä luullaan. Mainitsemisen arvoista on myös se, että Tuhkimolla oli jo oma linnansa Kalifornian Disneylandissa, elämyskohteiden Casey Jr. Circus Train ja Storybook Land Canal Boats muodostamassa "satukirjamaassa". Linna oli tosin vain pienoismalli – mutta huomattavasti uskollisempi vuoden 1950 animaatioklassikossa nähdylle kuninkaanlinnalle.

Walt Disney Worldin Cinderella Castle -linnan edustalla sijaitsee viehättävä vallihauta ihkaelävine joutsenineen. Vallihauta jatkuu itseasiassa ympäröiden koko Central Plaza -aluetta linnan edustalla. Aikoinaan tässä joessa seilasi hyvin pienimuotoinen ja nopeasti kyhätty huvilaite nimeltään Swan Boats, jonka lastauslaiturit muuttuivat myöhemmin katetuiksi "terasseiksi". Nämä vehreässä puutarhatunnelmassa sijaitsevat terassit ovat koko puiston rauhallisimpia paikkoja, vaikka sijaitsevatkin Central Plazan välittömässä läheisyydessä.

Tuhkimon Linnan sisäpihalla sijaitsee Cinderella Fountain, jonka Tuhkimo-patsas on aitoa pronssia. Linna ei sisällä varsinaista elämyskohdetta, lukuunottamatta kakkoskerroksen ravintolaa sekä mosaiikkiteosten kertomaa tarinaa Tuhkimosta maanpäällisessä kerroksessa. Mosaiikkiteos on aito, eikä suinkaan pelkkää Disney-illuusiota; sen suunnitteli taiteilija Dorothea Redmond. Linnan uumenissa ei ole vankityrmiä vaan koko elämyspuistoa liikuttava tietokonekeskus sekä maanalaisten käytävien ketjusto.

Japanin Tokyo Disneyland sai Floridan mallin mukaisen Cinderella Castlen. Toistaiseksi linnaa ei ole kopioitu muualle. Majesteettinen linna tunnetaan kuitenkin myös Disneyn elokuvat aloittavana logona. 1980-luvulla Walt Disney Picturesin sinipohjaisena logona toimi tyylitelty Kalifornian Sleeping Beauty Castle, mutta kun logo uusittiin 2000-luvulla uljaaksi tietokoneanimaatioksi, myös linna muuttui näyttämään enemmän Floridan ja Tokion serkuiltaan.

Syksyllä 1996 Walt Disney World (WDW) vietti 25-vuotisjuhlaansa. Tuolloin Cinderella Castle sai ikimuistoisen väliaikaissomistuksen: koko kaunis linna oli ällövärisen syntymäpäiväkakun kuorruttama! Tämä rohkea mutta valitettavan mauton idea oli peräisin Ranskan Disneyland Paris -puistosta, joka oli ensimmäisen syntymäpäivänsä kunniaksi keväällä 1993 kuorruttanut oman linnansa samalla tyylillä. Pariisin puisto ilmeisesti säästyi negatiiviselta palautteelta – mutta valtaosa Floridan puistovieraista järkyttyi syvästi. Vaikka Floridan linnassa on tämän jälkeen nähty muutamia muitakin väliaikaissomistuksia, on WDW:n johto ollut hyvin varovainen kajotessaan rakastetun ikoninsa ulkomuotoon. Hyvä niin, sillä väliaikaissomistettu linnahirvitys voi tuhota kerran elämässään Disney-puistossa vierailevan henkilön elämyksen ikävällä tavalla.

Cinderellas Royal Table
(King Stefans Banquet Hall)
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Walt Disney Worldin Cinderella Castle -linnan toisessa kerroksessa on alusta alkaen sijainnut ravintola. Se tunnettiin yli 25 vuoden ajan nimellä King Stefans Banquet Hall. Vuonna 1997 puisto muutti sen Tuhkimon nimikkoravintolaksi, Cinderellas Royal Table, jotta turistit eivät luulisi kuningas Stefanin (suomeksi virallisesti Stefanus) olevan Tuhkimon Prinssin isä eli Kuningas. Aiemmin mainittu kuningas Stefan oli nimittäin Disneyn piirrosklassikossa Prinsessa Ruususen isä, eikä suinkaan Tuhkimon Prinssin isä jolla ei ollut nimeä lainkaan. Stefanin nimi valittiin kyseiselle ravintolalle alunperin siksi, ettei Disneyn Tuhkimo -piirrosklassikossa ollut yhtäkään sopivaa kuninkaallisen nimen omaavaa hahmoa.

(Jos kerran Walt Disney Worldin puistopomot muuttivat ravintolan pitkäaikaisen nimen pelkästään oikaistakseen hupsun väärinkäsityksen, silloin myös Cinderella Castle -linnaa tulisi kutsua oikealla nimellään, eli "Tuhkimon Prinssin Isä-Kuninkaan Linna" puhumattakaan Kalifornian Disneylandin satulinnasta, joka alunperin suunniteltiin Lumikille eikä suinkaan Ruususelle!)

Cinderellas Royal Table -ravintola on erikoistunut "Character Dining" -ruokailuelämyksiin Tuhkimon ja hänen ystäviensä seurassa. Muutkin Disney-prinsessat saattavat piipahtaa ruokailun aikana juttelemassa halukkaiden kanssa. Tähän lapsiperheiden rakastamaan "showravintolaan" ei nykyään kannata edes yrittää ilman etukäteisvarausta; pöytä on syytä varata internetin kautta jo pari kuukautta ennen Walt Disney World -matkaa!

Cinderella Castle
Cinderella
s Fairy Tale Hall
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Cinderella Castle rakennettiin myös 1983 Japanissa avautuneeseen Tokyo Disneyland -puistoon, (ja linna nähdään nykyään myös huomattavasti mahtipontisempana versiona Walt Disney Picturesin tietokoneanimaationa toteutetussa logofilmissä). Tokion linnaversio on varsin uskollinen kopio Walt Disney Worldin 1971 alkuperäisversiosta.

Eroavaisuuksia kuitenkin on. Sisäpihan Cinderella Fountainin lisäksi Tokion linnan vasemmalla puolella sijaitsee myös Lumikki-teemoitettu Snow White Grotto toivomuskaivoineen, vesiputouksineen ja ihastuttavine valkoisine marmoripatsaineen. Tokion linnan alaosa on 2000-luvulla muuttunut niin räikeän tummanharmaaksi että kirkkaassa auringonvalossakin alaosa näyttää pelkästään rumalta verrattuna linnan huomattavasti vaaleampaan yläosaan. Samaa kummallista periaatetta hyödyntää ainakin myös Hong Kong Disneylandin Ruusus-linna.

Tokion linnan sisuksissa koettiin vuosina 1986-2006 ainutlaatuinen synkkätunnelmainen läpikävelykohde Cinderella Castle Mystery Tour. Kyseisestä japanilaiselämyksestä on enää jäljellä hissimatka linnan juhlasaliin. Tässä nykyään pirteästi valaistussa juhlasalissa, Cinderellas Fairy Tale Hall, tutustutaan nykyään Disneyn Tuhkimon satuun erilaisten taideteosten sekä pienoismallien avulla. Erityisen ainutlaatuiseksi tätä keväällä 2011 avautunutta, perheen pienimmillekin sopivaa elämyskohdetta ei voi sanoa. Lavasteet ovat kyllä komeita, mutta ainutlaatuista nähtävää – ja koettavaa – ei erityisemmin ole (jos vertaa muiden Disneylandien läpikävelykohteisiin Sleeping Beauty Castle Walkthrough, Enchanted Tales with Belle, Le Passage Enchanté dAladdin ja Les Mystères du Nautilus). Kohteen jonotus etenee poikkeuksellisen hitaasti ehkä siksikin, että tämän "satuhallin" saa kävellä läpi ihan omaan tahtiinsa.

HUOMIO:
Cinderella’s Fairy Tale Hall ei noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa, tai on avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Tuhkimo saattaa prinsseineen ja hiiriystävineen olla paikalla
elämyskohteessa ("Character Greeting" -tyylisesti) – mutta tämä seikka kannattaa varmistaa Tokyo Disney Resortin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä (esimerkiksi "Today"-informaatiolappusesta)!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * *