KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Le Château de
la Belle au Bois Dormant

("Sleeping Beauty Castle")

La Galerie de la Belle au Bois Dormant
(La Galerie du Château)

Tämä maamerkki sekä
sen sisällä koettavat elämykset
löytyvät ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Prinsessa Ruususen Linna"
(kts. myös esittely)

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Sekä maamerkki että sen
elämykset avautuivat:
Huhtikuu 1992

Elämystyyppi:
Maamerkki
sekä
kahdesta erillisestä osuudesta
koostuva kävelykohde.

Istuimet:
(La Galerie de la Belle au Bois Dormant)
Ei ole

Elämyksen kesto:
(La Galerie de la Belle au Bois Dormant)
Ei mitään kiirettä, ellei ruuhkaa ole.
(Läpikävely ilman ruuhkaa
noin 7-15 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
La Galerie de la Belle au Bois Dormant sopii koko perheelle vauvasta vaariin. Linnan synkissä "kellareissa" koettavan, erillisen La Tanière du Dragon -osuuden liikkuva ja ärjyvä lohikäärme saattaa säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Vaihtoehtoisreittien ansiosta kumpikin osuus sopii myös pyörätuoli- sekä lastenvaunuasiakkaille.

Sukulaismaamerkit:
Sleeping Beauty Castle (California & Hong Kong)
Cinderella Castle (WDW & Tokyo)

Katso myös:
La Tanière du Dragon
Le Passage Enchanté d'Aladdin
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
Cinderella Castle Mystery Tour
Fortress Explorations (Tokyo)
Snow White Grotto
Mermaid Lagoon

Le Château de
la Belle au Bois Dormant

Elämyksen historia
ja perusesittely

Kun Kalifornian Disneylandin satulinnaa suunniteltiin 1950-luvun alkupuolella, riitti esikuvaksi kuuluisa baijerilainen linna romaanisella, intiimillä tyylillä maustettuna. Eurooppalainen arkkitehtuuri oli tarpeeksi satumaista nähtävää amerikkalaisille. Sen sijaan Euroopassa sijaitsevaan Disneyland Paris -puistoon ei tietenkään kannattanut rakentaa linnaa samalla periaatteella. Siksi Pariisin puiston räikeästi vaaleanpunainen maamerkki, Prinsessa Ruususen Linna, erottuu oleellisesti sisaruksistaan.

Linnan ranskankielinen nimitys, Le Château de la Belle au Bois Dormant, kääntyy suurinpiirtein "nukkuvan metsän kaunottaren linnaksi". Vaikka Pariisin linna kulkee myös virallisella englanninkielisellä nimityksellä Sleeping Beauty Castle, sen nimi pyritään lähes poikkeuksetta ilmoittamaan ranskalaisittain jottei linnaa sekoitettaisi hyvin erinäköiseen Kalifornian 1955 alkuperäislinnaan, joka sekin on Sleeping Beauty Castle (eli Prinsessa Ruususen Linna). Kalifornian linnan kopio löytyy Kiinan Hong Kong Disneylandista. Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistossa sekä Japanin Tokyo Disneylandissa maamerkkinä nähdään huomattavasti jylhempi Tuhkimon Linna, eli Cinderella Castle.

Kalifornian satulinna ei varsinaisesti muistuta Ruusus-elokuvassa nähtävää kuningas Stefanuksen linnaa, sillä alunperin se suunniteltiin Lumikille. Satulinna päädyttiin kuitenkin nimeämään Prinsessa Ruususen mukaan – lähinnä vain mainostemppuna vuonna 1959 ensi-iltansa saaneelle piirroselokuvaklassikolle Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty). Lienee kohtalon ivaa että Floridan ja Tokion satupuistojen Cinderella Castle muistuttaa oikeasti eniten Ruusus-elokuvan goottista linnaa (ja huomattavasti vähemmän Tuhkimo-piirroselokuvassa nähtyä kuninkaanlinnaa). Ei siis ihme että moni ensikertalainen menee näiden linnojen omistajia arvuutellessaan auttamattomasti sekaisin.

Pinkistä väristään huolimatta Disneyland Paris -puiston linnaversio luo kuitenkin vahvoja yhtäläisyyksiä Ruusus-elokuvan linnaan, muun muassa vahvasti tyylitellyllä kallionkielekkeellä (linnan vasemmalla puolella) sekä neliömäisiksi leikatuilla puiden lehvistöillä. Disneyn Ruusus-elokuva muistetaan erityisesti tästä vahvasta goottilaisesta tyylistään, jolla tarkoituksellisesti välteltiin pyöreitä ja pehmeitä muotoja. Tyyli usein assosioidaan taiteilija Eyvind Earleen, mutta myös Disney-legenda Ken Anderson toimi elokuvan taiteellisena johtajana. Arkkitehtitaustainen Anderson vastasi paljolti Kalifornian Disneylandin alkuperäisen 1955 Fantasyland-alueen "kolmiulotteellistamisesta".

Ranskassa 1992 avautuneen Disneyland Paris -puiston Fantasyland-kokonaisuudesta vastasi Walt Disney Imagineering -ryhmän Tom Morris. Puiston kokonaisuudesta vastasi uuden polven "imagineeri" Tony Baxter, joka oli vuosikymmen aiemmin työskennellyt Ken Andersonin valvovan silmän alla vastatessaan Kalifornian Fantasylandin mittavasta, kesällä 1983 valmistuneesta remontista. Baxterin johdolla Pariisin puiston visuaalisuuteen panostettiin häikäisevämmässä mittakaavassa kuin aiempien Disneyland-puistojen tapauksissa (Kalifornia, Florida ja Tokio). Pariisin satulinnan paikalle harkittiin aluksi jopa ihan erilaista, abstraktia rakennelmaa, mutta lopulta tyydyttiinkin Tom Morrisin suunnittelemaan linnaversioon.

Le Château de la Belle au Bois Dormant -linna yhdistää aikamoisen määrän erilaisia tyylejä. Sekä Kalifornian linnan romaaninen tyyli että Floridan linnan ranskalainen gotiikka löytyvät Pariisin linnasta. Merkittävimpiä eroavaisuuksia Pariisin linnaversion ja muiden Disney-linnojen välillä ovat sen lukuisat kävelyreitit (yksi vie jopa "laskusillan" ali) sekä aiemmin mainittu massiivinen kalliomuodostelma, joka piilottaa sisälleen hurjan lohikäärmeen asuttaman La Tanière du Dragon -luolan. Ohuemmalta vaikuttavat alatornit massiivisen kalliorakennelman kera toimivat eräänlaisena "pakkoperspektiivin" variaationa, jossa linnan yläosa näyttää massiivisemmalta, muttei kuitenkaan tukahduta alaosaa allensa. Pariisin linnaversio on huomattavasti Kalifornian alkuperäislinnaa suurempi ja korkeampi, muttei kuitenkaan ihan niin korkea kuin Floridan Tuhkimon Linna. Pariisin linnan ylin torni ylettyy lähes 51 metrin korkeuteen, kun taas Floridan linnan huippu lähentelee 55 metriä. Kuten muissakin Disney-puistojen maamerkkilinnoissa, myös Pariisin versiossa on vallihauta. Veden ääreltä löytyy Kalifornian, Tokion sekä Hong Kongin tyyliin soma toivomuskaivo, vaikkei se olekaan Lumikki-teemoitetun Snow Whites Grotto -vesiputouksen mukainen kokonaisuus.

Le Château de la Belle au Bois Dormant on myös sisältä poikkeuksellisin Disney-puistojen satulinnoista. Uskomattoman avara ja valoisa "sali" sisältää portaat toiseen kerrokseen, jossa voi tutustua Disneyn Prinsessa Ruususen tarinaan. Lukemattomista yksityiskohdistaan huolimatta kyseessä ei ole varsinainen, virtuaalitodellisuutta painottava elämyskohde (toisin kuin Kalifornian Sleeping Beauty Castle Walkthrough -kävelyreitin tapauksessa). Pariisin linnaversion toisessa kerroksessa on hyvin valoisaa ja huomattavasti tilavampaa verrattuna Kalifornian elämykseen. Gobeliinit ja lasimaalaukset tarjoavat huomattavasti taiteellisemman – ja ehkä myös "aikuisemman" – tavan tutustua Ruususen tarinaan. Ja kuitenkin mukana on myös ripaus Disneyn teemapuistotaikaa: ainakin yksi lasimaalauksista muuttaa muotoaan yksinkertaisen optisen illuusion ansiosta (punainen ruusu muuttuu kahdeksi lentäväksi kyyhkyseksi). Taustalla soi tottakai Pjotr Tsaikovskin musiikkia baletista Prinsessa Ruusunen; päämelodioista nykyisin käytettävät versiot saattavat olla puiston musiikillisen johtajan, Vasile Sirlin, sovittamia.

Pariisin linnan toisesta kerroksesta käytetään sekä nimityksiä La Galerie de la Belle au Bois Dormant sekä La Galerie du Château. Tähän kävelykohteeseen ei yleensä synny jonoja, mutta huippusesonkeina saattaa olla ahtaampaa.

Keväällä 1993 Disneyland Paris (silloinen Euro Disneyland) juhli ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Lomakeskuksen tulevaisuus ei noihin aikoihin näyttänyt hyvältä. Le Château de la Belle au Bois Dormant -linnan väliaikainen, järkyttävän ruma syntymäpäiväkoristelu kuvasti sangen hyvin vallitsevaa ilmapiiriä; Disney-puistojen satumaisin linna oli muuttunut virallisesti muoviseksi kakkupainajaiseksi! (Kuva alla). Kyseinen "Cake Castle" oli ensimmäinen kerta kun minkään Disney-puiston linnaan kajottiin – ja vaikka luomus oli käsittämättömän ruma, kakkuluomus osoittautui ainakin sen verran rohkeaksi vedoksi että se inspiroi Floridan Walt Disney Worldia häpäisemään oman linnansa puiston 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Onneksi valtaosa puistovieraista piti ainakin Floridan kakkulinnaa pelkästään mauttomana. Pariisin puisto ei ilmeisestikään saanut yhtä paljon negatiivista palautetta omasta kakustaan, sillä vuonna 1997 linna häpäistiin uudestaan 5-vuotisjuhlan kunniaksi – tällä kertaa karnevaaliteemalla sekä jättimäisillä harlekiinihatuilla elokuvateattereihin ilmestyneen "Notre Damen kellonsoittajan" (The Hunchback of Notre Dame, 1997) inspiroimana. Kyseisen "Château Fou" -erikoissomistuksen jälkeen Le Château de la Belle au Bois Dormantia ei ole mainittavasti uussomistettu (pieniä, lähes näkymättömiä muutoksia lukuunottamatta) – ja hyvä niin, sillä väliaikaissomistettu linnahirvitys voi tuhota kerran elämässään Disney-puistossa vierailevan henkilön elämyksen ikävällä tavalla.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * *