KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 12, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Captain EO

Captain EO – Tribute
Captain EO starring Michael Jackson

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Future World -alue

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Discoveryland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Kapteeni EO"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen esitys
Captain EO (alkuperäisversio):
Syyskuu 1986 (EC)
Syyskuu 1986 (DL)
Maaliskuu 1987 (TDL)
Huhtikuu 1992 (DLP)

Captain EO - Tribute:
Helmikuu 2010 (DL)
Kesäkuu 2010 (DLP)
Heinäkuu 2010 (EC)
Heinäkuu 2010 (TDL)

Elämystyyppi: 4-D elokuva,
katsomo varustettu erikoistehostein.

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu elokuvateatteri,
johon mahtuu runsaat
350 henkilöä.

Esityksen kesto:
17 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Captain EO:n uusi elämyskokonaisuus sisältää tehosteita joita ei koettu alkuperäisessä 1986 versiossa – hyvin lievää veden roiskimista (joka ei kastele ketään märäksi) sekä koko katsomon lattian äkillisiä liikkeitä. Vaikka Captain EO:n elämys on periaatteessa koko perheelle sopiva eeppinen "musiikkivideo", elokuvaelämys sisältää hahmoja, tehosteita sekä kovia ääniä jotka saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä.

H U O M I O :
Japanin Tokyo Disneylandin 4D-teatteri hyvästelee Kapteeni EO:n kesäkuun 2014 lopussa; (teatteri avautuu interaktiivisena Stitch Encounter -elämyksenä keväällä 2015!). Myös Kalifornian Disneylandissa Kapteeni EO joutuu jäähylle joksikin aikaa, mutta väitetään ettei vielä lopullisesti. Muiden Kapteeni EO -tribuuttien jatkumisesta ei ole tietoa toistaiseksi.

Sukulaiselämykset:
3-D Jamboree & Magic Journeys
Honey, I Shrunk the Audience
It
’s Tough to Be a Bug
The Magic Lamp Theater
Mickey’s PhilharMagic
Muppet*Vision 3D

Katso myös:
Star Tours

Captain EO
Elämyksen historia
ja esittely

Kalifornian Disneylandissa 3D-elokuvatekniikasta saatiin ensi kerran nauttia jo vuonna 1957. Fantasyland Theater -teatterissa nähtiin tuolloin 3-D Jamboree -niminen elokuvaesitys, sisältäen Disney-studion ensimmäiset kolmiulotteispiirretyt Melody (1953) sekä Working for Peanuts (1953). WED Enterprisesin (nykyisen Walt Disney Imagineeringin) kehittämä oma 3D-tekniikka sai ensi-iltansa syksyllä 1982, jolloin EPCOT Center (nykyisin Epcot) avautui. Alkuperäisen Journey Into Imagination -paviljongin elokuvateatterissa avautui tuolloin Magic Journeys ("taikamatkat"), joka osoittautui megamenestykseksi. Tästä 3D-elokuvateatterista käytettiin jatkossa nimeä Magic Eye Theater.

Vuonna 1984 alkoi vauhti kiihtyä Disney-yhtiössä: uudet johtajat Frank Wells, Michael Eisner ja Jeffrey Katzenberg olivat pitkälti vastuussa siitä että sana Disney sai uusia synonyymejä ikivanhojen mikkihiirien ja lumikkien rinnalle. 1980-luvun alkupuolella megatähdeksi noussut Michael Jackson tiedettiin jo tuolloin Kalifornian Disneylandin nimekkäimmäksi faniksi - ja siksi johtajilla taisi olla helpohkoa suostutella Jackson Disneylandin uuden aikakauden keulakuvaksi. Jacksonilla oli vain yksi ehto: hän halusi tulevan 3D-spektaakkelin olevan joko George Lucasin tai Steven Spielbergin tuottama.

Lopputuloksena syyskuussa 1986 sai ensiesityksensä (sekä Kalifornian Disneylandissa että Floridan Epcotissa) George Lucasin tuottama "avaruusfantasia" Captain EO, joka ei tyytynyt olemaan vain pelkkä 3D-elokuva. Elämys sisälsi Michael Jacksonin laulujen ja tanssien lisäksi lukemattomia Magic Eye Theateriin rakennettuja erikoistehosteita (muun muassa lasereita, savutehosteita, sekä kuituoptiikkaa loputtomina tähtimerinä) jotka laajensivat 3D-elämyksen ulottumaan oikeastikin kauas valkokankaan ulkopuolelle. Tällöin syntyi kolmiulotteisen elokuvatekniikan seuraava aste, "4-D", joka hiottiin täydellisyyteeensä kuitenkin vasta tuotannolla Honey, I Shrunk the Audience (1994).

Michael Jacksonin Captain EO saapui Japanin Tokyo Disneylandiin maaliskuussa 1987. Huhtikuussa 1992 avautuneessa Ranskan Disneyland Paris -puistossa Captain EO -teatterilla oli oma nimensä CinéMagique (jota ei pidä kuitenkaan sekoittaa Pariisin satupuiston naapurissa sijaitsevan Walt Disney Studiosin hyvin erilaiseen CinéMagique -elämyskohteeseen).

Captain EO häädettiin Epcotin Magic Eye Theaterista pois vuonna 1994, jolloin ensi-iltansa sai vuorostaan Honey, I Shrunk the Audience -elämys (josta käytetään lyhennöstä HISTA). Myös muut Captain EO -elokuvaa esittäneet teatterit (Kaliforniassa, Tokiossa ja Pariisissa) remontoitiin täydellisesti HISTA-spektaakkelia varten. Uuden katsomon lattia liikahteli elokuvaelämyksen mukana, vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen simulaattorielämys. Vuonna 2010 Captain EO -elämykset tekivät paluun kesäkuussa 2009 kuolleen Michael Jacksonin muistoksi. Honey, I Shrunk the Audience sai väistyä legendaarisen laulavan ja tanssivan avaruuskapteenin tieltä sekä WDW:n Epcotissa että Kalifornian, Tokion ja Pariisin Disneyland-puistoissa.

Vaikka Captain EO on klassikko ja neliulotteisen elokuvaelämyksen ehdottomia virstanpylväitä, ei kokonaiselämys ehkä säväytä nyky-yleisöjä niin suuresti kuin 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa. Koska kyseessä on vain "tilapäinen" klassikkoelämyksen paluu (maailman kuuluisimman pop-tähden kuoleman kustannuksella) eivät Disneyn päättäjät pitäneet tarpeellisena palauttaa HISTA-teattereihin niistä aikoinaan poistettuja Captain EO:n lasersäde- ja savukoneita. Tästä syystä nykyiset Captain EO -elämykset saattavat vaikuttaa oudon vaatimattomilta, kun aiemmat lasersäteet ja näyttävät räjähdykset on korvattu pelkillä valonvälähdyksillä. Liikkuvaa HISTA-katsomoa kuitenkin hyödynnetään muutamassa kohtauksessa.

Edellämainittuja tehosteitaan lukuunottamatta Captain EO -elokuva nähdään juuri siinä muodossa, missä se nähtiin jo vuonna 1986. Tarina kertoo pahasta Ylivaltiaasta (itseasiassa -valtiattaresta) joka saastuttaa universumin planeettoja. Kapteeni EO hassuine avaruusotusmiehistöineen lähtee pelastamaan universumia - ja saa lopulta, tanssillaan ja laulullaan, käännytettyä valtiaan värittömät alamaiset sekä valtiaan itsensä valon ja hekumallisten värien puolelle. Elokuvan laulut ("Another Part of Me" ja "We Are Here to Change the World") sekä tanssikohtaukset ovat 1980-luvun aitoa Jacksonia. Elokuvan loppuhuipentuma kylpee mielikuvituksellisissa väreissä todennäköisesti siksi että elämyksen alunperin sponsoroi värivalokuvauksen puolestapuhuja The Eastman Kodak Company.

Alkuperäisen 1986 elokuvaelämyksen ohjasi Francis Ford Coppola. Michael Jacksonin lisäksi elokuvan pääosissa nähdään hämähäkkimäisenä Ylivaltiaana Anjelica Huston sekä Dick Shawn komentaja Bogina. Kapteeni EO:n miehistö koostuu mielikuvituksellisen hassuista ja ylisöpöistä otuksista, jonkalaisia voi syntyä lähinnä ainoastaan Lucasin ja Disneyn yhteistyön tuloksena. Alkuperäisen elämyskokonaisuuden suunnittelusta vastasi Walt Disney Imagineering. Elokuvan erikoistehosteet olivat Lucasin yhtiön Industrial Light & Magicin tuottamia. Coppolan hovikuvaaja Vittorio Storaro toimi sekä valaistuksen että kuvauksen konsulttina, mutta elokuvan varsinaisesta kuvauksesta vastasi Peter Anderson. Instrumentaalinen taustamusiikki on James Hornerin säveltämää ja johtamaa; (Hornerin muihin sävellystöihin kuuluvat mm. menestyselokuvat Cocoon, Aliens ja Titanic). Disneyn teemapuistoille paljon säveltänyt Richard Bellis vastasi jonotusalueen ja lämpiön alkuperäismusiikeista.

H U O M I O :
Japanin Tokyo Disneylandin 4D-teatteri hyvästelee Kapteeni EO:n kesäkuun 2014 lopussa; (teatteri avautuu interaktiivisena Stitch Encounter -elämyksenä keväällä 2015!). Myös Kalifornian Disneylandissa Kapteeni EO joutuu jäähylle joksikin aikaa, mutta väitetään ettei vielä lopullisesti. Muiden Kapteeni EO -tribuuttien jatkumisesta ei ole tietoa toistaiseksi.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * *