KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 21, 2012

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

The American Adventure

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
World Showcase -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"amerikkalainen seikkailu"
ja "amerikan seikkailu"

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen esitys:
Lokakuu 1982

Merkittävät parannukset:
Vuosi 1993 ja 2007

Elämystyyppi: Esitys
Audio-Animatronics -ihmishahmoilla
sekä elokuvaosuuksilla.

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu teatteri, johon
mahtuu istumaan runsaat
1000 henkilöä.

Esityksen kesto:
Noin 29 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Joillekin The American Adventure -elämyskohde voi osoittautua puuduttavaksi elämykseksi. KenNetti ei suosittele tätä elämystä lapsiperheille eikä vauhtia kaipaaville nuorille. Pelottavia kohtauksia tai kovia ääniä ei tässä esityksessä juurikaan ole (verrattuna esim. The Hall of Presidents -elämykseen).
KenNetti suosittelee katsomon ihan ensimmäisiä penkkirivejä, sillä teatterin takariveiltä esitystä katsellessa ensikertalainen ei välttämättä edes tajua kaikkien showssa esiintyvien hahmojen olevan Audio-Animatronics -nukkeja. Kohteen isoja jonoja ei kannata pelästyä, sillä istumapaikkoja on todellakin yli 1000 henkilölle!

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Great Moments with Mr. Lincoln
The Hall of Presidents
Carousel of Progress
Golden Dreams

The American Adventure
Elämyksen historia
ja esittely

Walt Disney Worldin suunnaton Epcot -puisto jakautuu kahteen alueeseen, Future World ja World Showcase. Viimeksimainitun "maailmannäyttely"-alueen Yhdysvaltain paviljongista käytetty virallinen nimi The American Adventure kääntyisi suomeksi joko "Amerikan seikkailuksi" tai "amerikkalaiseksi seikkailuksi". Nimi avautuu synonyymiksi Amerikan syntyhistorialle sekä maan aidolle sydämelle, jota tarkastellaan yllättävän rehellisesti paviljongin varsinaisessa elämyskohteessa (jolla on sama nimi kuin paviljongilla). Paviljonki on myös toiminut parin vuosikymmenen ajan kotina Voices of Liberty -ryhmälle, joka laulaa henkeäsalpaavan kauniisti ilman säestystä eli "a cappella". Paviljongista löytyy myös Yhdysvaltain kansallisaarteita esittelevä National Tresures -näyttely sekä Liberty Inn -pikaruokaravintola. Fasaadin seinät on rakennettu aidoista tiiliskivistä, joita on 110000 kappaletta.

Paviljongin elämyskohde kertoo Amerikan Yhdysvaltojen 200-vuotisen historian harvinaisen rehellisesti mutta myös tunteisiin vetoavasti. Uskomattoman Audio-Animatronics -nukkejoukon ja loistavan tarinankerronnan avulla luodussa “teatteriesityksessä” käydään läpi monta historiallista hetkeä - mutta tavalla joka ei ole lähes laisinkaan rinnastettavissa naapuripuisto Magic Kingdomin umpitylsään ja liian patrioottisesti saarnaavaan The Hall of Presidents -kohteeseen. Mies nimeltä Walt Disney oli koko elämänsä ajan kiinnostunut liikkeestä ja liikkeen luomisesta uusin keinoin. The American Adventure on liikkuvainen kokonaisuus: kohtaukset vaihtuvat, lavasteet muuttuvat, eivätkä audioanimoidut hahmot vaan seiso paikallaan, vaan oikeasti myös tekevät asioita. Hahmot eivät myöskään ole pelkkiä isoja historiallisia herroja, sillä värikäs esiintyjäkaarti sisältää myös aivan tavallisia, nimettömiä "rivikansalaisia".

The American Adventure -elämystä isännöivät audioanimoidut Benjamin Franklin (1706-1790) ja Mark Twain (1835-1910). Yhdysvaltain Itsenäisyysjulistuksen laatineen toimikunnan jäsen Ben Franklin oli myös muun muassa toimittaja, keksijä ja diplomaatti. Tom Sawyerin ja Huckleberry Finnin seikkailuista kirjoittanut Mark Twain, alias Samuel Langhorne Clemens, osasi satiirin vaikean lajin. Hän muun muassa syytti Yhdysvaltoja imperialistisesta politiikasta. Se että WED Enterprises (nykyisin Walt Disney Imagineering) valitsi Franklinin ja Twainin "Amerikan seikkailua" juontavaksi isäntäpariksi, kertoo jo äärimmäisestä rohkeudesta.

Tunnuslaulun "Golden Dream" sanat kirjoittanut Randy Bright lienee ollut The American Adventuren avainsuunnittelijoita. Bright aloitti Disney-uransa kesällä 1959 Kalifornian Disneylandin Columbia-laivan miehistössä ja siirtyi hieman myöhemmin Tomorrowland-alueelle pyöreä läpinäkyvä kypärä päässään ja metallinväriseen avaruuspukuun sonnustautuneena. Elämänmyönteinen Bright päätyi työskentelemään WED Enterprisesille. Epcotia rakennettaessa hänen virallisena toimenkuvanaan oli vastata koko puiston musiikkituotannosta, mutta todellisuudessa hän teki paljon muutakin. The American Adventuren alkuperäisessä Yhdysvaltain vapaussotaa käsittelevässä Valley Forge -kohtauksessa George Washingtonin (1732–1799) oli tarkoitus pitää kannustava puhe ankaran talven kiusaamille sotilailleen, mutta WEDin kirjoittajat eivät saaneet kohtausta millään toimimaan. Randy Bright ehdotti että kohtaus toteutettaisiin kahden sotamiehen välisenä vuoropuheluna ja Washington heitettäisiin taka-alalle. Brightin ehdotusta pidettiin niin hyvänä, että sama inhimillisempi lähestymistapa otettiin käyttöön monissa muissakin kohtauksissa. Vuonna 1987 julkaistiin Randy Brightin kirjoittama kirja Disneyland: Inside Story, jota siteerataan edelleenkin sympaattisten kaskujensa ansiosta. Muutamia vuosia myöhemmin Bright menehtyi liikenneonnettomuudessa vain 53 vuoden ikäisenä.

Randy Brightin perintö kulkee vahvana koko The American Adventuren läpi. Esityksen vahvuus piilee juuri "pienissä ihmisissä" jotka tekivät suuria tekoja - ja näillä teoillaan loivat Yhdysvaltain sielun ja sydämen. Vaikka mukana on vapaussotaan, sisällissotaan, suuriin lamavuosiin sekä 2. maailmansotaan liittyviä kohtauksia, on jokainen niistä kerrottu inhimillisestä ja koskettavasta perspektiivistä, joka ei ihannoi sotimista, ei näytä väkivaltaa, eikä kuitenkaan sorru liikaan siirappiin. Hyvänä esimerkkinä kulkee Irving Gordonin säveltämä ja sanoittama laulu "Two Brothers", joka Ali Olmon laulamana ja valokuvamontaasilla visualisoituna kertoo siitä kuinka sisällissota repi perheet kahtia. (Kyseiset "kaksi veljestä", jotka näytetään sekä audioanimoituina että valokuvassa, olivat oikeasti WED Enterprisesin riveissä työskentelevät Jeff Burke ja John Olson).

Tottakai The American Adventure -elämyksessä on mukana myös tunnettujakin historiallisia hahmoja Audio-Animatronics -muodossa kuten Thomas Jefferson kirjoittamassa itsenäisyysjulistusta, luonnonsuojelija John Muir sekä Theodore "Teddy" Roosevelt kiipeilemässä Yosemiten kansallispuiston kallioilla, neekeriorjuuden vastustaja Frederick Douglass seilaamassa tunnelmallisella rämealueella, Amerikan alkuperäisväestöä edustava 1800-luvun Nez Percé päällikkö Joseph, naisten oikeuksien puolestapuhuja Susan B. Anthony, puhelimen keksijä Alexander Graham Bell, terästeollisuuden jättiläinen Andrew Carnegie, sekä näyttelijä-cowboy-koomikko Will Rogers. Loppuhuipentuman elokuva- ja valokuvamontaasissa vilahtaa vieläkin enemmän tuttuja kasvoja, aina John F. Kennedystä ja Martin Luther Kingistä Marilyn Monroeen, Lucille Balliin, John Wayneen ja Muhammed Aliin saakka.

The American Adventure -elämyksen todelliset tähdet sijaitsevat kuitenkin näkymättömissä. WED Enterprisesin taikurit suunnittelivat ja toteuttivat näyttämön jonka sisuksissa runsaat 19 metriä pitkä, 10 metriä leveä ja 4 metriä korkea "sotavaunuksi" kutsuttu liikkuva osa hoitaa lavasteiden vaihdot nopeasti ja äänettömästi hydrauliikan avulla. Suurimmat lavasteet nousevat "sotavaunusta" teleskooppisesti avautuen. Yhtä ällistyttävää ovat lavasteissa liikkuvat audioanimoidut nuket - jotka on tosin saatettu vaihtaa jo parikin kertaa (1993 ja 2007) tuoreempiin robotteihin. Portaat ylös nouseva Ben Franklin on ylivoimaisesti näiden audioanimoitujen hahmojen monimutkaisin yksilö. Näyttämön valkokangas jolle heijastetaan taustaprojisointina saumattomia kuvia, on sekin aika muhkea lajissaan: runsaat 47 metriä leveä ja yli 8 metriä korkea.

The American Adventuren hahmojen "kolmiulotteellistamisesta" vastasi WED Enterprisesin mestarikuvanveistäjä Blaine Gibson. Hahmojen toteuttamiseen ja vaatettamiseen on käytetty WEDin parhaimpaan tyyliin suunnattomat määrät tarkkuutta, aikaa ja rahaa. Näyttelijä Jack Albertson lainasi lempeän äänensä Mark Twainin hahmolle, ja Disneylle paljon äänirooleja tehnyt Dallas McKennon puhui Ben Franklinin roolin. Philadelphia Symphony Orchestran esittämästä upeasta musiikista vastasi maestro Norman "Buddy" Baker, joka teki Randy Brightin kanssa tiivistä yhteistyötä vastatessaan koko Epcot-puiston alkuperäisestä 1982 musiikillisesta kokonaisuudesta. Baker sävelsi elämyksen instrumentaalimusiikin pitkälti itse, mutta lauluista ainoastaan ensimmäisen, "New World Bound", jonka sanoituksen laativat F. Xavier Atencio ja Randy Bright. Useimmat lauluista olivat Bakerin sovittamia.

Robert Moline sävelsi tunnuslaulun "Golden Dream" musiikin, joka kuullaan loppuhuipentuman elokuva- ja valokuvamontaasissa, sekä myös esityksen finaalissa. Vuoden 1993 suurremontin yhteydessä "Golden Dream" äänitettiin uudestaan - ja todennäköisesti myös 2007, jolloin laulu sekä montaasi pitenivät noin 45 sekunnin verran. Lynn Hart vastasi lisätyistä sanoista. Laulu sisältää edelleen John F. Kennedyn sekä Martin Luther Kingin aidot äänet, mutta laulajat ovat vaihtuneet vuoden 1982 alkuperäisversiosta Richard Pageen ja Siedah Garrettiin. Joidenkin lähteiden mukaan George Wilkins (joka sävelsi musiikkia Epcotiin jo 1980-luvulla) olisi vastannut "Golden Dream" -laulun pidennetystä versiosta. Elämyksen "Golden Dream" -finaali uljaine enkelikuoroineen on kuitenkin edelleen vuoden 1982 Philadelphia Symphony Orchestran esittämä ja Buddy Bakerin johtama versio - digitaalisesti remasteroituna, tietenkin.

The American Adventuren muut laulut ovat traditionaali "In the Days of '76" (Valley Forge -kohtauksen ympärillä) sekä bensa-asemalle johdattava "Brother, Can You Spare a Dime?" jonka sanoitus on E. Y. Harburgin ja musiikki Jay Gorneyn käsialaa. Irving Gordonin "Two Brothers" sekä laulun "Golden Dream" variaatiot lainattiin vuonna 1984 Kalifornian Disneylandin elämyskohteeseen The Walt Disney Story featuring Great Moments with Mr. Lincoln - ja ne saattavat soida samaisen elämyksen viimeisimmässäkin versiossa The Disneyland Story presenting Great Moments with Mr. Lincoln. "Golden Dream" on itseasiassa yksi Disney-puistojen sykähdyttävimmistä lauluista kautta aikojen. (Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa Disneylandin naapuripuiston Disney California Adventuren alkuperäiskohteeseen Golden Dreams jota ei ole enää olemassa).

Yli tuhatpaikkaisen katsomon kummallakin sivulla seisoo kuuden valkoisen patsaan rivistö. Nämä täyskokoiset ihmispatsaat, "Spirits of America", edustavat amerikkalaista henkeä. Vasemmalta sivulta löytyvät patsaat Individualism (individualismi), Innovation (uudistus, innovaatio), Tomorrow (huominen), Independence (itsenäisyys), Compassion (myötätunto) ja Discovery (löytö, keksintö). Oikealta sivulta löytyvät Freedom (vapaus), Heritage (perintö), Pioneering (uraauurtava), Knowledge (tieto), Self-Reliance (itsenäisyyttä tämäkin) sekä Adventure (seikkailu). Katsomon ulkopuolella, liukuportaiden alueella, roikkuu lukuisia lippuja Amerikan eri aikakausilta.

The American Adventure -elämyksen paras osuus on monen mielestä esityksen finaali, jossa New Yorkissa seisovan Vapaudenpatsaan soihtu nousee näyttämön kätköistä. Sinfoninen orkesteritausta rauhoittuu hetkeksi ja antaa soihdussa seisovien isäntien, Benjamin Franklinin ja Mark Twainin, sanoa viimeiset, "Amerikan seikkailun" oleellisimmat sanat - jotka suunnataan kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa, eikä suinkaan pelkästään Yhdysvaltojen kansalaisille. Sanojen myötä "Golden Dreamin" enkelikuoro nousee taas taivaisiin, Vapaudenpatsaan soihtu piirtyy auringonnousua vasten ja Buddy Bakerin johtama orkesteri saavuttaa huippunsa - ja kokonaisvaltaisen visuaalisen, sisällöllisen sekä musiikillisen kauneuden johdattamana näyttämön esirippu sulkeutuu.

Monet ihmiset pitävät The American Adventuren finaalia ylisentimentaalisena manipuloivana roskana. Kyynisimmille ihmisille tämä elämys voi olla rasittava, sekä perheen pienimmille uuvuttava puolituntinen, mutta elämystä ei kannata jättää väliin edes periaatteesta - sillä kyseessä on aikansa suurimpia teknisiä ja elämyksellisiä taidonnäytteitä WED Enterprisesilta.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES
Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)

Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide
to Disneyland (Disney Editions, 2008)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
the Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
Epcot at Walt Disney World
(Disney Editions, 2006/2010)

Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1986)
Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1991)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide (1997)
The StoryboarD/The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(2006, The University Press of Mississippi)

Jason Surrell: The Haunted Mansion
- From the Magic Kingdom to the Movies
(Disney Editions / Welcome Enterprises
Inc, 2003 / 2009)
David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)

Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)
Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)

Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)
Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)

Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)
www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________