KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 11, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
PERUSOPAS KAIKKIIN DISNEY-PUISTOIHIN

Huonot kokemukset Disneyn lomakeskuksista ja elämyspuistoista johtuvat yleensä siitä, etteivät ensikertalaiset osaa ottaa huomioon niitä lukemattomia asioita, joita "konkarit" pitävät itsestäänselvyyksinä. Ensikertalaisten urakkaa sekoittaa myös se, että jopa Disney-puistojen omat internet-sivustot saattavat kuorruttaa kaiken informaation ylisokerisella satumössöllä ja jättää useita oleellisia asioita kertomatta.

Siinäpä syy, miksi KenNetti on koonnut oman Disney-puistotietokantansa. Näillä sivuilla pyrimme selittämään ongelmallisimpia itsestäänselvyyksiä, valaisemaan elämyksien taustoja, oikaisemaan väärinkäsityksiä, sekä keskittymään juuri niihin seikkoihin, jotka kenties avaavat ensikertalaisen silmiä ymmärtämään Disney-puistojen todellista taikaa.

Tämä "perusopas kaikkiin Disney-puistoihin" kokoaa tärkeimpiä Disney-puistoihin ja -lomakeskuksiin liittyviä asioita yhdelle sivulle.

* * * * *

Tämän Sivun Sisältö:

1) OLEELLISTA &
ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

2) DISNEY-PUISTOT, ELI
DISNEY-LOMAKESKUKSET

Disneyland Resort (Kalifornia)
Walt Disney World Resort
Tokyo Disney Resort
Disneyland Resort Paris
Hong Kong Disneyland Resort

3) KUINKA SUURIA NE
OIKEASTI OVAT?
Tietoa puistojen pinta-aloista

4) RAKKAALLA LAPSELLA
ON MONTA NIMEÄ

5) DISNEY-PUISTO SANASTO

6) MIKÄ ON ELÄMYSKOHDE?
Listaus parhaista elämyksistä

7) HUIPPUSESONGIT &
HILJAISEMMAT KAUDET

8) JONOTUS & LASTAUS

9) "FASTPASS"
JONON OHITUS

10) IHMISLAUMAT PAHIMMILLAAN
Paraatit, ilotulitukset & iltaspektaakkelit

11) PUISTOJEN & ELÄMYSKOHTEIDEN
AUKIOLOAJAT

12) ERIKOIS-AUKIOLOAJAT
Extra Magic Hours

13) PITUUSRAJOITUKSET

14) IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET & VAROITUKSET

15) ESTEETTÖMYYS
Tietoa liikuntarajoitteisille

16) PUISTOJEN PÄÄSYLIPUT
& "PARK HOPPER"

17) "TICKET TAG"

18) DISNEY-LOMAKESKUSTEN
HOTELLIT

19) KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

* * * * *

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

OLEELLISTA &
ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

Matka Disney-puistoon tulee olemaan kallis. Liiallista säästäväisyyttä emme suosittele kenellekään, sillä Disney-laatu on joka tapauksessa kallista.

Disney-puistoissa tulet kävelemään päivän aikana useita kilometrejä. Välimatkat eivät ole lyhyitä ja sen takia busseja (tai monorail-junia sekä vesitakseja) pidetään itsestäänselvyyksinä jopa paikoissa, joissa kävelyvaihtoehto voisi olla mahdollista. Elämyskohteisiin jonottaminen, eli omilla jaloillaan tunnista toiseen seisominen, tekee päivittäisestä kokemuksesta yhtä vaativan kuin lähes mistä tahansa urheilusuorituksesta; askelmittarein saadut yhden päivän testitulokset esimerkiksi Walt Disney Worldin (WDW) puistoista antavat ensikertalaiselle hämmästyttäviä lukuja 5 kilometristä alkaen aina 35 kilometriin saakka! (Viimeksimainittu testitulos sisältää tosin kaikki WDW:n neljä elämyspuistoa yhdelle päivälle tungettuna). Perheellisten kannattaa ottaa huomioon että kun tähän urheilusuoritukseen lisätään kuuma aurinko ja loppumaton ihmistungos, voi lopputuloksena olla jotain ihan muuta kuin taianomainen Disney-päivä.

Varpaisiin ja kantapäihin ilmestyvät rakkulat ovat yleisin oire vierailusta Disney-puistossa; on siis erittäin tärkeää että kenkäsi ovat mukavat ja hengittävät! Huomaa että missään Disneyn elämyspuistossa paljain jaloin käveleminen ei ole sallittua turvamääräyksistä johtuen. Kesäkausina asfaltti ja penkit muuttuvat tulikuumiksi paahtavan auringon alla. Samasta syystä myös jonkinlainen paita – ja housutkin – tulee pitää päällä, erityisesti kohteisiin mentäessä. Disneyn vesipuistot ovat tietenkin asia erikseen.

Disney-puistojen kaikkien elämyskohteiden näkemiseen ja kokemiseen tarvitaan paljon aikaa – sekä kärsivällisyyttä. Useimmat pettymykset näillä matkoilla syntyvät siitä kun aika loppuu kesken. Jos Disney-puiston haluaa kokea rauhassa, ilman juoksemista ja "pinnojen palamista", perussääntönä on kaksi päivää per yksi puisto. Huippusesonkien aikana puistot täyttyvät nopeasti ja elämyskohteiden jonot ovat erittäin pitkiä! Jo normaalisesonkina 45 minuutin jonotusta voi pitää "oletusarvona" kaikissa Disney-puistojen elämyksissä – mutta suosituimpien kohteiden jonot kasvavat sitäkin pidemmiksi (pahimmillaan 120-minuuttisiksi ja siitäkin yli!). Toisinsanoen, Disney-puistoihin ei ole asiaa ilman pitkää pinnaa ja vahvoja hermoja – ja muun muassa siksi Disneyn virallisten sivustojen maalaama kuva puistoista on valitettavan harhaanjohtava!

Disney-puistot ovat kuitenkin lapsiystävälliseen ja viihtyisään tunnelmaan panostavia "perhepuistoja". Tämä oleellinen seikka asettaa rajoituksia jopa puisto-asiakkaiden vaatetukselle ja ulkonäölle; liian paljastavissa tai muulla lailla törkeissä vaatteissa on turha yrittää porteista sisään, eikä liian räikeät tatuoinnitkaan ole sallittuja asiakkaiden iholla. Syksystä 2001 lähtien myös Disney-puistot ovat kiristäneet turvamääräyksiään entisestään ja siksi kaikkien puistojen porteilla tarkastetaan nykyään joka ainoa reppu, vyölaukku ja pikkupussikin ennen kuin ketään päästetään sisään.

Edellämainittuja rajoituksia ja turvatoimenpiteitä ei ole keksitty asiakkaiden kiusaksi, vaan niiden avulla Disney-puistot ovat edelleen maailman turvallisimpiin lukeutuvia elämysmaailmoja, joissa "arki jää kauaksi pois". Puistojen turvallisuus ja taianomaisuus saattaa kuitenkin aiheuttaa vääränlaista asennoitumistapaa useille asiakkaille; omia aivojaan EI ole tarkoitus jättää porttien ulkopuolelle, eikä tuudittautua sellaiseen olotilaan "ettei mitään voi tapahtua". Suuresta illuusiostaan huolimatta Disney-puistoissakin pätee sama realismi kuin porttien ulkopuolella; onnettomuuksiakin voi tapahtua. Tilastoihin tukeutuen onnettomuuksia näissä elämyspuistoissa tapahtuu tosin eniten silloin kun asiakas "ei leiki sääntöjen mukaisesti".

Disney-puistoissa ei näy terasseilla istuvia kännikaloja oluttuoppiensa äärellä. Alkoholia ei pääsääntöisesti myydä laisinkaan Disneyland-nimisissä puistoissa. Muissa Disney-puistoissa alkoholia myydään pääsääntöisesti vain pöytävarauksen vaativissa ravintoloissa, mutta toki poikkeus vahvistaa säännön. Floridan Epcot-puisto on suuri poikkeus tälle säännölle. Myös tupakointi on erittäin rajoitettua Disney-puistoissa; pikkualueet joilla tupakointi on sallittu ilmoitetaan yleensä termillä "smoking area".

Aamiainen kannattaa syödä hyvissä ajoin omassa hotellissa – ja kannattaa tankata kunnolla – ellei sitten halua ylimääräistä sadunhohtoa aamiaiseen syömällä sen Mikki Hiiren ja muiden Disney-hahmojen kanssa puistoissa tai valituissa hotelleissa. (Näistä "Character Breakfast" -erikoisaamiaisista sekä muistakin "Character"-erikoisaterioista saat enemmän tietoa puistojen nettisivuilta tai hotellistasi). Erikoisaamiaisia lukuunottamatta puistoissa ennen lounasaikaa ei välttämättä ole kunnon syötävää tarjolla (paitsi hot doggeja, popcornia ja makeita pikaherkkuja). Lounasaikaan puistojen ravintolat pursuavat yleensä asiakkaista, joten ruokailu kannattaa tehdä ruuhka-aikojen ulkopuolella, eli heti ravintoloiden avauduttua tai vasta myöhään iltapäivällä.

Ja puheenollen aamiaisista joissa iloiset Disney-hahmot pomppivat ympärilläsi: Disney-yhtiö antaa mainonnassaan ja markkinoinnissaan puistojensa luonteesta valitettavan harhaanjohtavan kuvan myös näiden ylisuurten, ihmisten esittämien Disney-hahmojen esiintyvyydestä. Mainoksissa Mikki, Aku ja kumppanit pomppivat puistovieraiden ympärillä niin aamiaisella kuin vielä nukkumaanmenon aikaankin. Ensikertalainen saa tästä helposti sen käsityksen että Disney-puistoissa satuhahmot seuraavat puistovierasta kaikkialle – mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Totuus on se, että Disney-puistoissa ihmisten esittämiä satuhahmoja nähdään nykyään erittäin harvoin kävelemässä puistovieraiden keskellä, saati sitten pomppimassa heidän ympärillään. Nykyään nämä Disney-hahmojen tapaamiset on keskitetty puistoissa sijaitseviin "Character Greeting" -kohteisiin jotka tarjoavat esiintyjille turvalliset olosuhteet – ja puistovieraille entistä enemmän jonoja.

DISNEY-PUISTOT, ELI
DISNEY-LOMAKESKUKSET

Floridan Walt Disney Worldin huiman menestyksen myötä on muistakin Disney-lomakeskuksista ("resort") haluttu rakentaa useamman puiston paratiiseja, joissa elämyksellisyys ei lopu puiston ulkopuolella. Nykyään ainoastaan Kiinan Hong Kong Disneyland Resort on yhden puiston lomakeskus. Kaikki muut olemassaolevat Disney-lomakeskukset (Kalifornian Disneyland Resort, Japanin Tokyo Disney Resort ja Ranskan Disneyland Resort Paris) koostuvat kahdesta elämyspuistosta, suuresta erillisestä ostoskeskus- ja ravintola -alueesta, sekä virallisten Disney-hotellien alueesta. "Disney-puistoon" meneminen ei siis tarkoita läheskään samaa kuin normaalissa huvipuistossa pyöriminen. Floridan Walt Disney World Resort (WDW) on suurin Disneyn lomakeskuksista. Se on oikeastikin kaupunki (itseasiassa kaksi kaupunkia) tarjoten neljän elämyspuistonsa lisäksi kaikkea mitä pienen kaupungin kuuluukin sisältää.

Uusinta Disney-lomakeskusta ollaan parhaillaan rakentamassa Kiinan Shanghain liepeille. Kyseisen Shanghai Disney Resortin on arvioitu avautuvan joulukuussa 2015.

Alla listaukset maailman tämänhetkisistä (kesä 2014) Disney-lomakeskuksista, niiden teemapuistoista ja muista oleellisista eroavaisuuksista.

DISNEYLAND RESORT
Sijainti: Anaheim, Kalifornia, U.S.A.

Alkuperäinen Disneyland avautui heinäkuussa 1955. Yli neljänkymmenen vuoden jälkeen puiston vanhalle jättimäiselle parkkipaikalle rakennettiin toinen puisto sekä muuta mukavaa. Nykyisen lomakeskuksen virallinen nimi on pelkkä Disneyland Resort, mutta KenNetti täsmentää sen aina tarpeen vaatiessa Kalifornian Disneylandiksi. Lomakeskus käsittää nykyään seuraavan kokonaisuuden:

Disneyland
Se ihkaensimmäinen Disney-puisto, Walter Elias Disneyn suurin saavutus, kaikkien teema- ja elämyspuistojen jo lähes 60-vuotias "grand old lady". Puisto avautui heinäkuussa 1955. Lukemattomista muutoksistaan ja laajennuksistaan huolimatta puisto on onnistunut säilyttämään intiimin tunnelmansa. Puiston nykyinen virallinen nimi on Disneyland Park, mutta KenNetin tietokanta kutsuu tätä puistoa sekaannusten välttämiseksi mieluummin Kalifornian Disneylandiksi, ynnä myös alkuperäiseksi.

Disney California Adventure
Avautui helmikuussa 2001 nimellä Disney
s California Adventure. Tämä puisto rakennettiin Disneylandin alkuperäisen parkkipaikan päälle – osittain siksikin ettei vieressä sijaitseva Disneyland-puisto pursuaisi yli äyräittensä paikalle tulvivia turisteja. Siinä missä naapuripuisto Disneyland on intiimi ja nostalginen, California Adventure pyrki alunperin olemaan riehakkaampi ja vauhdikkaampi. Puistossa aloitettiin vuonna 2007 laaja muutosprosessi, jonka lopputuloksena nimikin muuttui omistusliitteen poistamisen verran. Nykyään Disney California Adventure on huomattavasti Disneymäisempi elämys kuin alkuvuosinaan. Vaikka puisto on teemoitukseltaan ja tarjonnaltaan kohtalaisen ainutlaatuinen, jotkut sen kohteista löytyvät Disney-puistoista ympäri maailmaa. Puistosta käytetään usein lyhenteitä California Adventure tai DCA.

Downtown Disney
Floridan Walt Disney Worldiin alunperin luodun ostos- ja viihdekeskuksen huomattavasti supistetumpi versio. Tämä 2001 avautunut Kalifornian versio tarjoaa kauppoja, ravintoloita, perheystävällisiä yöklubeja, monisalisen elokuvateatterin sekä "live"-viihdettä. Kuten Disney California Adventure -puisto, myös tämä Downtown Disneyn versio rakennettiin Disneylandin vanhan parkkipaikan päälle.

Viralliset Disney-hotellit
Puistojen ja Downtown Disneyn välittömässä läheisyydessä sijaitsee Disneyland Resortin kolme virallista hotellia. Kaikista kolmesta hotellista pystyy kävelemään puistoihin – eivätkä välimatkat ole mainittavan pitkiä. Monorail-juna liikennöi Disneyland-puiston, alkuperäisen Disneyland-hotellin ja Downtown Disneyn välillä.

WALT DISNEY WORLD RESORT
Sijainti: Bay Lake & Lake Buena Vista,
Florida, U.S.A.

Lähellä Orlandon kaupunkia sijaitseva Walt Disney World sijaitsee todellisuudessa Disney-yhtiön hallitsemien kaupunkien Lake Buena Vistan sekä Bay Laken rajojen sisäpuolella. Lomakeskuksen ensimmäinen vaihe (Magic Kingdom -puisto sekä sen ympäristö hotelleineen) avattiin lokakuussa 1971. Kolmen vuosikymmenen kuluessa Walt Disney Worldin alue on kasvanut ainutlaatuiseksi Disney-kaupungiksi, joka sisältää neljä suurta elämyspuistoa, kaksi vesipuistoa sekä paljon muuta. Walt Disney World Resortista käytetään yleisesti lyhenteitä Disney World, Disneyworld sekä WDW. (Yleistermi "Disneyland" sekoitetaan hyvin usein ainutlaatuisen Walt Disney Worldin kanssa; termien ero on helpompi sisäistää kun muistaa että on vain yksi maailma – eli "world" – jossa on monta eri maata"land").

Virallisten Disney-hotellien sekä puistojensa asiakkaille Walt Disney World tarjoaa kaikenkattavan ilmaisen kuljetuksen. WDW:n laaja bussiverkosto on hyvin toimiva. Monorail-linja palvelee ainoastaan puistoja Magic Kingdom ja Epcot, sekä Magic Kingdom -alueen neljää luksushotellia. Välimatkat puistojen, hotellien sekä muiden paikkojen välillä ovat WDW:n alueella huomattavan pitkiä; tänne ei tulla kävelemään huvin vuoksi!

Walt Disney World käsittää nykyään seuraavan kokonaisuuden:

Magic Kingdom
Vaikka tämä lokakuussa 1971 avautunut elämyspuisto muistuttaa Kalifornian alkuperäistä Disneyland-puistoa, se ei ole identtinen kopio – varsinkaan nykyään. Kalifornian Disneyland on huomattavasti intiimimpi kuin tämä eeppisen jylhä, huomattavasti suuremmassa mittakaavassa rakennettu "taikavaltakunta".
Aiemmin termiä "Magic Kingdom" käytettiin Disneyland-tyyppisten puistojen synonyyminä, mutta nykyään se tarkoittaa Disneyn virallisissa julkaisuissa ainoastaan tätä Floridan taikavaltakuntaa. Puiston Fantasyland-alueella alkoi vuonna 2011 suuri remontti- ja laajennusoperaatio, jonka kolmas ja lopullinen vaihe avautui keväällä 2014.

E p c o t
Tämä ihmiskunnan tulevaisuuteen ja huimimpiin saavutuksiin – sekä erilaisiin kansallisuuksiin että kulttuureihin – keskittyvä elämyspuisto avautui
nimellä EPCOT Center lokakuussa 1982. Puistolla ei ole koskaan ollut paljoakaan tekemistä Walter Elias Disneyn (tuttavallisesti Waltin) alkuperäisvision kanssa. Walt Disney Worldin suunnattoman suuri tontti hankittiin alunperin huimaa tulevaisuudenkaupunkia varten – nimeltään Experimental Prototype Community of Tomorrow – eli "huomispäivän kokeellinen prototyyppiyhdyskunta". Kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana EPCOT on muuttunut sekä Disneymäisemmäksi että vauhdikkaammaksi. Nykyään puiston virallinen nimi on pelkkä Epcot – ja kyllä, pienillä kirjaimilla kirjoitettuna.

Disneys Hollywood Studios
Vanhaan Hollywood-glamouriin ja elokuvien taikamaailmaan keskittyvä Disney-MGM Studios avautui Walt Disney Worldin kolmantena elämyspuistona toukokuussa 1989. Monista muutoksistaan ja laajennuksistaan huolimatta puisto on säilyttänyt alkuperäisen viehätyksensä. Vaikka puistosta käytettiin monissa virallisissakin julkaisuissa nimitystä The Disney Studios, se luopui MGM-nimestään lopullisesti vasta vuonna 2008, jolloin puiston nimi muuttui muotoon Disney
s Hollywood Studios. Sekä Disney California Adventure että Pariisin Walt Disney Studios -puisto hyödyntävät Floridan elokuvapuiston alkuperäisarkkitehtuuria, tunnelmaa sekä joitakin ideoita.

Disneys Animal Kingdom
Aidon eläintarhan ja elämyspuiston yhdistelmä avautui Walt Disney Worldin viimeisimpänä elämyspuistona huhtikuussa 1998.
Tämä "eläinten valtakunta" on Disney-puistoista (toistaiseksi) ainutlaatuisin elävien eläintensä ansiosta. Puistosta nähdään joskus käytettävän lyhennettä Animal Kingdom.

Typhoon Lagoon
Vuonna 1976 avautunut River Country oli Walt Disney Worldin ensimmäinen vesipuisto. Se suljettiin kokonaan vuonna 2001. Vuonna 1989 avattu Typhoon Lagoon ("hirmumyrskylaguuni") on siis WDW:n toinen vesipuisto.

Blizzard Beach
Vuonna 1995 avattu Blizzard Beach ("lumimyrskyranta") on WDW:n kolmas vesipuisto – ja edeltäjiään vieläkin mielikuvituksellisempi.

Downtown Disney
Tämä alunperin Walt Disney Worldiin vuonna 1975 rakennettu ostos- sekä viihdekeskus kävi läpi monia muokkauksia, laajennuksia sekä nimenmuutoksia ennen kuin siitä tuli erottamaton osa jokaista nykyistä Disney-lomakeskusta. WDW:n Downtown Disneylle rakennettu Pleasure Island oli alunperin tarkoitettu huomattavasti aikuisempaan makuun yöklubeineen ja diskoineen. Syksystä 2008 lähtien sitä on kuitenkin muokattu koko perheelle sopivaan muotoon. WDW:n Downtown Disneyn kokonaisuus käsittää huomattavan määrän mitä erilaisempia tuliaiskauppoja, huippuravintoloita, elokuvateattereita, sisätiloihin rakennetun "virtuaalipuiston", sekä runsaasti "live"-viihdettä.

Disneys BoardWalk
Epcot
-puiston naapuriin rakennettu Downtown Disneyn typistetympi – mutta romanttisella rantateemoituksella kuorrutettu – versio. Tässä ostos- sekä viihdekeskuksessa on kauppoja, ravintoloita, muutama yöklubi sekä "live"-viihdettä.

Huipputason golfia & urheilua
Walt Disney World on kuuluisa viidestä huipputason golf-kentästään. ESPN
Wide World of Sports -keskus tarjoaa suurten urheilutapahtumien humua. Näiden lisäksi jokainen hotelli tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia mitä erilaisimpiin urheilumuotoihin.

Lukemattomia ravintoloita
sekä viralliset Disney-hotellit

Walt Disney Worldin alueella sijaitsee pari tusinaa virallista Disney-hotellia (sekä myös muutamia ei-Disneyn omistamia huippuhotelleja). Suuresta puisto- sekä hotellimäärästä johtuen WDW:n alueella on Disney-lomakeskusten laadukkain sekä monipuolisin ravintolavalikoima; kaikkea löytyy hinnakkaista, rauhallisista laatuillallisista aina riehakkaisiin luau-juhliin saakka.

TOKYO DISNEY RESORT
Sijainti: Urayasu, Chiba, Japani.

Tokyo Bayn äärellä, Urayasun kaupungissa ja Chiban läänissä sijaitsevan lomakeskuksen ensimmäinen vaihe (Tokyo Disneyland) avattiin huhtikuussa 1983. Vuosituhannen vaihtuessa tämä Oriental Land Companyn omistama lomakeskus laajeni huomattavasti saadessaan naapurikseen toisen puiston sekä paljon muuta. Disney Resort Line -monorail liikennöi lomakeskuksen tärkeimpien kohteiden välillä. Vaikka lomakeskus ei sijaitse varsinaisesti Tokiossa (vaan 12 kilometriä keski-Tokiosta itään), on Tokyo Disney Resort ainutlaatuisen järkevästi nimetty sisarlomakeskuksiinsa verrattuna.

Tokyo Disney Resort käsittää nykyään seuraavan kokonaisuuden:

Tokyo Disneyland
Vaikka tätä 1983 avautunutta puistoa usein kuvaillaan identtiseksi Walt Disney Worldin Magic Kingdomin kanssa, on Tokion versio kuitenkin monilta piirteiltään sekä elämyskohteiltaan erilainen. Kalifornian ja Pariisin Disneyland -puistojen ystävät saattavat ensisilmäyksellä järkyttyä Tokion version eroavaisuuksien takia.

Tokyo DisneySea
S
yyskuussa 2001 avautunut Tokyo DisneySea on Disney-puistoista ehdottomasti ainutlaatuisin, uljain ja omaperäisin, vaikka jotkut sen elämyskohteista löytyvätkin alkuperäisversioina Kalifornian Disneylandista sekä Floridan Walt Disney Worldista. Tämän merihenkisen puiston elämykset on suunnattu hieman aikuisempaan makuun kuin naapuripuistossa, mutta silti Tokyo DisneySeasta löytyy aimoannos todellista ja erittäin laadukasta Disney-taikaa. Puistosta saattaa nähdä käytettävän myös monikkomuotoista alkuperäisnimitystään Tokyo DisneySeas.

Ikspiari
Downtown Disney
n japanilaistettu, mutta huomattavasti modernimpi versio. Tästä jättimäisestä ostos- sekä viihdekeskuksesta löytyy suunnaton määrä kauppoja, huippuravintoloita sekä "live"-viihdettä.

Viralliset Disney-hotellit
Puistojen ja viihdekeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee lomakeskuksen kolme virallista Disney-hotellia. Tokyo Bayn rannassa, lomakeskuksen alueella, sijaitsee myös kuusi muuta hotellia, jotka tarjoavat erinomaisen majoitusmahdollisuuden.

DISNEYLAND PARIS RESORT
Sijainti: Marne-la-Vallée, Ranska.

Pariisin Disney-lomakeskus sijaitsee tarkalleen ottaen 32 kilometriä Pariisista itään, Marne-la-Valléen kaupungissa. Ensimmäinen vaihe (Disneyland Paris -puisto sekä Disney Village -viihdekeskusalue hotelleineen) avattiin huhtikuussa 1992 Euro Disney Resort -nimellä. Pariisin satupuiston visuaalisuuteen panostettiin Tokion version ensivaihetta suuremmin. Euro Disney Resortin ja sen satupuiston ensimmäiset vuodet olivat kuitenkin tuloksellisesti suuria pettymyksiä Disney-yhtiölle. Vuonna 1994 tehtyyn lomakeskuksen imagonmuutokseen kuului nimenmuutos Euro Disneystä Disneyland Parisiin. Vuosituhannen vaihduttua alueelle nousi lopulta toinenkin puisto (Walt Disney Studios). Vuoden 2002 alkupuolella lomakeskuksen nimi vaihtui virallisesti muotoon Disneyland Resort Paris, josta käytettiin lyhennettä DLRP – mutta vuonna 2009 lomakeskus palasi käyttämään Disneyland Paris -nimeä (lyhenne DLP). KenNetin tietokanta kutsuu tätä lomakeskusta mieluiten (Tokion tyyliin) "Pariisin Disneyksi".

Pariisin lomakeskukseen ei rakennettu laisinkaan monorail-junaa. Kaikista alueen virallisista Disney-hotelleista voi kävellä puistoihin, mutta toki hotelliasiakkaille tarjottu ilmainen bussiliikenne säästää jalkoja.

Disneyland Resort Paris käsittää nykyään seuraavan kokonaisuuden:

Disneyland Paris
Kalifornian Disneylandista ja WDW:n Magic Kingdomista tutut kohteet saavat aivan uusia ulottuvuuksia tässä 1992 avautuneessa puistoversiossa. Puiston virallinen nimitys on vaihtunut sen verran monta kertaa, ettei kukaan oikeastaan tiedä millä nimellä sitä kutsuisi. Alunperin Euro Disneyland Park, sitten Disneyland Paris, ja nykyään virallisesti pelkkä Disneyland Park (täysin sama kuin Kalifornian puistolla). Selvyyden vuoksi puistosta voi tietenkin käyttää sen ranskalaista nimeä Parc Disneyland.

Walt Disney Studios
Maaliskuussa 2002 porttinsa avasi tämä eurooppalainen versio Walt Disney Worldin elämyksellisemmästä Disney
s Hollywood Studios -puistosta. Onneksi nykyisessä muodossaan, runsaiden lisäyksien kera, Pariisin puisto on ottanut huomattavia askelia elämyksellisempään suuntaan. Puiston virallinen nimi on Walt Disney Studios Park, mutta KenNetin mielestä "park"-sanan liikaviljely on turhaa.

Disney Village
Downtown Disneyn typistetty ja eurooppalaistettu versio. Tässä ostos- sekä viihdekeskuksessa on kauppoja, ravintoloita, monisalinen elokuvateatteri sekä ainutlaatuistakin "live"-viihdettä.

Viralliset Disney-hotellit
Disney Villagen läheisyydessä sijaitsee lomakeskuksen viisi virallista Disney-hotellia (kuudes – ja kallein – sijaitsee Disneyland Paris -puiston sisäänkäynnin yläpuolella). Näiden lisäksi varsinaisen Disney-tontin rajojen ulkopuolelle on noussut muutamia muitakin hotelleja, joista pääsee bussilla puistoon alle 10 minuutissa.

HONG KONG DISNEYLAND RESORT
Sijainti: Penny
s Bay, Lantau Island,
Hong Kong, Kiina.

Kiinan ensimmäisen Disney-lomakeskuksen ensimmäinen vaihe avautui syyskuussa 2005. Muutamista laajennuksistaan huolimatta tämä Hong Kongin versio on Disneyn lomakeskuksista edelleen pienin ja vaatimattomin. Toista puistoa ei ole. Hong Kong Disneyland Resort (HKDLR) on tosin ensimmäinen Disney-lomakeskus, jota palvelee "Disney-metro", liikennöiden kahden pysäkin väliä.

Hong Kong Disneyland
Elämystarjonnaltaan tämä edelleen kovin vaatimaton puisto muistuttaa Kalifornian 1955 Disneylandia. Puistoa on kuitenkin laajennettu vuodesta 2009 alkaen. Uusi alue Toy Story Land (pitkälti Pariisin samanlaisen alueen kopio) avautui syksyllä 2011. "Villin lännen" alue Grizzly Gulch avautui kohtuullisen ainutlaatuisella vuoristoradallaan kesällä 2012. Laajennusprojekti päättyi keväällä 2013 avattuun Mystic Point -alueeseen, jolle nousi Disneyn uusin yliluonnollisuuksia tarjoava kartanoseikkailu Mystic Manor.

Viralliset Disney-hotellit
Hong Kong Disneylandin läheisyydessä sijaitsee kaksi virallista Disney-hotellia. Näiden lisäksi lomakeskuksen alueella sijaitsee myös The Inspiration Lake Recreation Centre, suurella tekojärvellä varustettu ulkoilukeskus, jossa voi lenkkeillä, veneillä tai nauttia maisemista. Monorail-junaa ei ole laisinkaan, mutta busseja löytyy.

KUINKA SUURIA NE
OIKEASTI OVAT?

Disney-puistot ovat isoja – varsinkin suomalaiselle, jolle muun muassa Linnanmäki, Särkänniemi, Tykkimäki, Nokkakivi ja Wasalandia edustavat huvipuistoja. Naantalin Muumimaailma ja Alahärmän PowerPark ovat kokonaisuuksiltaan hieman lähempänä Disney-puistojen todellisuutta suurine, kohtalaisen kaukana sijaitsevine parkkialueineen, mutta näidenkin suomalaispuistojen varsinaiset alueet ovat pientä verrattuna Disney-puistoihin. Koska Muumimaailma ei ilmoita pinta-alaansa (eikä Naantali tunnu haluavan paljastaa edes Kailon saaren pinta-alaa), ja PowerParkin 130 hehtaaria on aavistuksen epäuskottava luku, on parempi päätyä vertailemaan Disney-puistojen kokoja Linnanmäen ja Särkänniemen kautta. Linnanmäen pinta-alaksi ilmoitetaan 7,5 hehtaaria (todennäköisesti parkkipaikkansa kera), kun taas Särkänniemi tyytyy ilmoittamaan pinta-alakseen realistisemman 5 hehtaaria. Kalifornian Disneyland – se alkuperäinen – on edelleen maailman pienin Disneyland-puisto, ja siltikin sen puistoalueelle Linnanmäki mahtuisi ainakin neljä kertaa ja Särkänniemi lähes seitsemän kertaa!

Mutta miksi sanat 'ainakin' ja 'lähes'? KenNetin varovainen linja Disney-puistojen pinta-aloista puhuttaessa johtuu paristakin syystä. Toisin kuin yleensä huvipuistoissa, Disney-puistoissa elämyskohteet vievät "show-rakennuksineen" poikkeuksellisen paljon tilaa puiston pinta-alasta – puhumattakaan piilotetuista alueista, jotka on varattu henkilökunnalle, huollolle ja lukuisille muille asioille, jota asiakkaiden ei tule nähdä. Siksi se alue, joka on Disney-puistossa asiakkaiden varsinaisessa käytössä (eli käveltävissä), on tietenkin pienempi kuin puiston kokonaispinta-ala. Tämä takia jotkut tahot "vähättelevät" Disney-puistojen pinta-aloja. Mutta puistojen kävelyurakassa on siltikin otettava huomioon, että useiden suurten elämyskohteiden jonotusalueet on piilotettu "oveliin" labyrinttimaisiin rakennelmiin. Esimerkiksi Kalifornian Disneylandissa Indiana Jones Adventure -elämyskohteella on sisäjonotusaluetta peräti 800 metrin verran – ja elämyksen muhkea "show-rakennus" vie tilaa 4600 neliömetriä (m2), eli lähes puoli hehtaaria. Se on mieletön määrä tilaa vain yhdelle elämyskohteelle; kymmenesosa Särkänniemestä!

Toinen, ja oleellisempi syy KenNetin varovaiselle linjalle Disney-puistojen pinta-alojen suhteen löytyy lähdetietojen eroavaisuuksista. Kuten edellinen esimerkki kertoo, on näitä pinta-alatietoja osattava "lukea" – eli ymmärrettävä, mitä ne sisältävät tai eivät sisällä. Valitettavasti edes Disney-yhtiö (varsinaisesti yhtiön Walt Disney Parks and Resorts -osasto) ei pidä kiinni yhtenäisestä linjasta kerskaillessaan puistojensa pinta-aloilla; jotkut luvut sisältävät todennäköisesti myös muhkeat parkkipaikka-alueet, vaikka toiset eivät niitä sisällä. Puistojen laajennukset sekoittavat myös lukuja. Näistä periaatteessa ihan "ymmärrettävistä syistä" Walt Disney Parks and Resorts ei enää nykyään ilmoita kaikkien puistojensa pinta-aloja vuosittaisissa julkaisuissaan – mikä tietenkin vain sekoittaa soppaa entisestään, kun fanaattiset harrastelijat sitten yrittävät hoitaa informaation jakamisen Disney-yhtiön puolesta.

Disney-puistojen pinta-alatietojen selvittämiseksi KenNetti on tutkinut suuren määrän eri lähteitä, niin internetistä kuin kirjallisuudesta – sekä enemmän ja vähemmän virallisista lähteistä – ja verrannut tuloksia toisiinsa. Koska kaikkien puistojen tapauksessa totuutta ei vain tunnu löytyvän, tarjoamme alla listauksen Disney-puistojen ja -lomakeskusten yleisimmin esitetyistä pinta-aloista.

* v i r a l l i s t a - t i e t o a ;
lähteinä Walt Disney Parks and Resorts
& Walt Disney
Company, 2008-2012;
Reedy Creek Improvement District, 2014;
sekä Disney-puistoihin liittyvä
kirjallisuus & opaskirjat.

Kalifornian
DISNEYLAND RESORT

Alkuperäistontti:
64,75 hehtaaria (160 eekkeriä)*
Nykyinen lomakeskusalue (puistoineen,
hotelleineen ja viihdekeskuksen kera):

206,39 hehtaaria (510 eekkeriä)*

(= 2,06 neliökilometriä)
Disneyland (puisto):
34,4 hehtaaria (85 eekkeriä)*
Disneyland (puisto nykyään;
epävirallinen lähde)
38,45 hehtaaria (
95 eekkeriä)
Disneylandin alkuperäisparkkipaikka;
poistui 1998 (lähde: KenNetti):

noin 30 hehtaaria (noin 75 eekkeriä)

Disney California Adventure (puisto):
22,26 hehtaaria (55 eekkeriä)*
Disney California Adventure (puisto
nykyään; epävirallinen lähde):

29,14 hehtaaria (72 eekkeriä)
Downtown Disney (viihdekeskus;
epävirallinen lähde):

8,09 hehtaaria (20 eekkeriä)

Floridan
WALT DISNEY WORLD RESORT

Alkuperäistontti
(Reedy Creek Improvement District):

10117,14 hehtaaria (25000 eekkeriä)*
(= 101 neliökilometriä
38,5 square miles)*
Nykyinen lomakeskusalue (puistoineen,
hotelleineen ja viihdekeskuksineen):

runsaan 43 neliökilometrin (km2) kokoinen*
(www.rcid.org -sivustolla kerrotaan, että WDW:n
tontin käyttämättömistä alueista "vain" 11 km2
voidaan vielä hyödyntää, mutta 13,8 km2 on
rakentamiseen sopimatonta suoaluetta,
ja peräti 32 km2 on päätynyt
luonnonsuojelualueeksi)

Magic Kingdom (puisto; luku sisältää
todennäköisesti puiston ulkopuolisia alueita):

57,47 hehtaaria (142 eekkeriä)*
Magic Kingdom (varsinainen puistoalue
ennen Fantasyland-laajennusta;
epävirallinen lähde):
43,3 hehtaaria (107 eekkeriä)
Magic Kingdom (varsinainen puistoalue
nykyään
Fantasyland-laajennuksella;
epävirallinen lähde):
53,82 hehtaaria (
133 eekkeriä)
EPCOT- (varsinainen puistoalue):
101,17 hehtaaria (250 eekkeriä)*
(= 1,01 neliökilometriä)

EPCOT- (puisto; luku sisältää
todennäköisesti myös paikoitusalueet
):
123,43 hehtaaria (305 eekkeriä)*
(= 1,23 neliökilometriä)
Disney
’s Hollywood Studios (puisto;
alkuperäiskoko ilman laajennuksia):

44,52 hehtaaria (110 eekkeriä)*
Disney
’s Hollywood Studios (puisto nykyään):
54,63 hehtaaria (135 eekkeriä)*
Disney
’s Animal Kingdom (puisto
ennen Avatar-laajennusta):

163,09 hehtaaria (403 eekkeriä)*
(= 1,63 neliökilometriä)
Disney’s Animal Kingdom (puisto
ennen Avatar-laajennusta; tieto WDW:n
omalta sivustolta;
luku sisältää todennäköisesti
myös paikoitusalueet
):
202,34 hehtaaria (500 eekkeriä)*
(= 2,02 neliökilometriä)

Downtown Disney
(viihdekeskus; luku
sisältää todennäköisesti myös paikoitusalueet):

48,56 hehtaaria (120 eekkeriä)*

Japanin
TOKYO DISNEY RESORT

**
virallista tietoa Oriental Land Company
Group
in sivustolta, 2014;
www.olc.co.jp/en/
Nykyinen lomakeskusalue (puistoineen,
hotelleineen ja viihdekeskuksen kera):

199,91 hehtaaria (494 eekkeriä)*

(= 2 neliökilometriä)
Tokyo Disneyland (puisto nykyään):
51 hehtaaria** (= 126,02 eekkeriä)
Tokyo DisneySea (puisto nykyään):
49 hehtaaria** (= 121,08 eekkeriä)
Ikspiari (viihdekeskus):
11,7 hehtaaria** ( 29 eekkeriä)*

Ranskan
DISNEYLAND PARIS RESORT

Alkuperäistontti:
1943 hehtaaria* (= 4801,26 eekkeriä)
(= 19,43 neliökilometriä)
Nykyinen lomakeskusalue (puistoineen,
hotelleineen ja viihdekeskuksen kera):

yli 400 hehtaaria* (990 eekkeriä)*

(= 4 neliökilometriä)
Koko Disneyland Paris -projektin
tontti (mukaanlukien ilmeisesti myös
Val d'Europen "kaupunkikehitys"-alue):

2230 hehtaaria* (5510 eekkeriä)*

(= 22,30 neliökilometriä)
Disneyland Paris (puisto):
50,18 hehtaaria (124 eekkeriä)*
Disneyland Paris (puisto nykyään;
epävirallinen lähde):
56,66 hehtaaria (
140 eekkeriä)
Walt Disney Studios (puisto;
ei tietoa onko tässä luvussa
mukana kaikki laajennukset):

25,09 hehtaaria (62 eekkeriä)*
Disney Village (viihdekeskus):
4,8 hehtaaria* (= 11,86 eekkeriä)

Kiinan
HONG KONG DISNEYLAND RESORT

Nykyinen lomakeskusalue (laajentuneen
puistonsa ja hotelliensa kera):

125,45 hehtaaria (310 eekkeriä)*

(= 1,25 neliökilometriä)
Hong Kong Disneyland (puisto nykyään;
epävirallinen lähde):

49,9 hehtaaria (123,31 eekkeriä)

RAKKAALLA LAPSELLA
ON MONTA NIMEÄ

Disney-puistoihin tutustuttaessa varmasti ärsyttävintä on se että samoista asioista käytetään lukuisia eri nimiä. Turhimmat nimisekoilut johtuvat puhtaasti siitä, ettei Disney-puistojen elämysten eikä edes Disney-puistojen saati -lomakeskusten nimityskäytännöissä ole koskaan ollut yhtenäistä linjaa – ei, vaikka Walt Disney Imagineering muuta väittäisikin. Tästä syystä edes konkaritkaan eivät aina tiedä varmuudella kaikkien elämysten puistokohtaisia virallisia nimityksiä (tai eivät vain yksinkertaisesti hyväksy Disneyn virallisia nimityksiä, kuten esimerkiksi Kalifornian alkuperäisen Disneylandin nykyistä virallista nimeä, Disneyland Park, tai vaikkapa Haunted Mansionin virallista nimeä ilman The-etuliitettä). KenNetti on Disney-puistotietokannassaan huomioinut useilla eri nimillä tunnetut elämykset ja asiat, ja pyrkinyt myös selittämään nimityksien ja uusien nimien taustoja.

Sama peruslaite tai peruselämys voi löytyä eri puistoista täysin eri nimisenä. Sama peruslaite tai peruselämys voi myös löytyä useampaan kuin yhteen kertaan samasta puistosta, mutta eri teemoituksella. Tämä sekä harhaanjohtaa että aiheuttaa tarpeetonta pahaa mieltä – sillä hienolla nimellä varustettu "elämys" voikin osoittautua esimerkiksi Helsingin Linnanmäen huvipuistossa pyöriväksi huvilaitteeksi, johon on lisätty (usein halvalta vaikuttava) Disney-teemoitus. Nämä Disneyn kyseenalaisimmat "elämyslaitteet" aiheuttavat sen, että ensikertaa puistossa vieraileva saattaa jättää väliin myös ne ainutlaatuiset, erittäin korkealuokkaiset elämykset. Siksipä KenNetti on panostanut Elämyskohdekronikkaan, joka kertoo hyvin rehellisesti Disney-puistojen elämyksistä.

Osaksi nimimuutokset johtuvat siitä, että Disney-puistoilla on tuhansia yhteistyökumppaneita sekä sponsoreita, joiden nimiä on joskus ängetty elämysten nimiin; sitten kun yhteistyö yllättäen päättyykin, keksitään nopeasti väliaikainen nimi, kunnes uusi yhteistyökumppani löydetään – ja taas nimi muuttuu. Nimimuutokset voivat johtua myös sopimussyistä, joita ei tietenkään salassapidon takia kaikelle kansalle kerrota.

DISNEY-PUISTO SANASTO

Hyödyllistä sanastoa, jota käytetään jokaisessa Disney-puistossa. Sanasto on koottu Kalifornian Disneyland Resortin, Floridan Walt Disney World Resortin, Japanin Tokyo Disney Resortin sekä Ranskan Disneyland Resort Parisin englanninkielisten opaskarttojen sekä nettisivustojen perusteella. Sanasto näyttää toteen, kuinka samoista asioista voidaan käyttää monenlaisia eri nimityksiä, termejä ja sanoja.

admission =
sisäänpääsy, pääsymaksu

attraction =
elämyskohde, elämys, kohde, esitys
(tai "laite" tai muu siihen rinnastettava).

Audio-Animatronics =
mekaanisesti liikkuva ja puhuva nukke.
Disney-yhtiön patentoima keksintö ja rekisteröity tavaramerkki. KenNetti käyttää tästä itse määrittelemäänsä suomenkielistä vastinetta "audioanimoitu [hahmo]".

baby care center =
vauvojen "täyshoitola".

baby switch / alternate ride system =
systeemi joka on keksitty vanhemmille tai muille huoltajapariskunnille, joiden lapsi / lapset eivät ole tarpeeksi pitkiä tai vanhoja ajaakseen elämyskohteessa. Näiden vanhempien / huoltajien ei tarvitse jonottaa kahta erillistä kertaa, vaan he voivat vuorollaan ajaa elämyskohteessa yksin, kun toinen vanhemmista / huoltajista jää lapsen luo. Lisätietoja kannattaa kysyä jo elämyskohteen sisäänkäynniltä!

base ticket =
Walt Disney Worldin nykyisen "Magic Your Way" -pääsylippujärjestelmän peruslippu, jolla pääsee yhtenä päivänä yhteen puistoon. Nykyisellä järjestelmällä asiakas saa itse päättää lippunsa edut sekä keston valitsemalla lisäpiirteitä ("options") lippuunsa.

cast member =
Disney-puistojen henkilökuntaa (myös esiintyjä, siivooja, tarjoilija, yms).

Central Plaza =
jokaisesta Disneyland-puistosta löytyvä pyöreä keskusaukio jonka välittömässä läheisyydessä nousee Disney-prinsessan mukaan nimetty satulinna.

character =
yleisesti ottaen tällä tarkoitetaan elävien ihmisten esittämiä Disney-hahmoja.

character dining =
tietyissä ravintoloissa järjestettäviä erikseen maksullisia erikoistilaisuuksia, joissa tapaat elävien ihmisten esittämiä Disney-hahmoja.

character greeting (places) =
näissä paikoissa voit tavata elävien ihmisten esittämiä Disney-hahmoja.

closure =
kohteiden kunnostus, vuosihuolto tai koko puiston sulkeminen.

complimentary shuttle / bus
complimentary transportation
=
Disney-lomakeskusten oma sisäinen bussiliikenne, joka on ilmaisena tarkoitettu ainoastaan hotellivieraille. (Poikkeuksena Walt Disney World, jonka sisäinen bussiliikenne sisältyy periaatteessa jo yhden päivän yhden puiston lippuun).

dark ride =
suomalaisittain tämän termin voi ymmärtää kummitusjunana ilman kummituksia. KenNetti käyttää tästä
itse määrittelemäänsä suomenkielistä vastinetta"darkkis".

disabled guests / guests with disabilities =
liikuntarajoitteisille (vammaisille) asiakkaille suunnatut palvelut.

Disney =
termi viittaa yleensä Disney-tuotantoon tai Disney-yhtiöön, eikä suinkaan mieheen nimeltä Walter Elias Disney (eli Walt Disneyyn).

Disneyland =
"Disneymaa". Käytetään sekä erisnimenä että yleisnimenä. Disneyland-yleisnimi tarkoittaa Kalifornian 1955 alkuperäiseen Disneylandiin perustuvaa samantyyppistä puistoa, joka noudattaa "kärrynpyörä"-suunnittelua, jonka keskiössä nousee maamerkkinä Disney-prinsessalle nimetty satulinna.

dress code =
varsinaisesti ravintoloista puhuttaessa yleinen pukeutumiskoodi, eli suositus siitä miten ravintolaan pitäisi pukeutua. Disney-lomakeskusten parhaimmissa ravintoloissa pukeutumiskoodi ei ole suositus vaan vaatimus – ja näillä ravintoloilla on oikeus evätä huonosti pukeutuneen asiakkaan pääsy ravintolaan!

Early Entry =
virallisten Disney-hotellien asiakkaat saattavat päästä nauttimaan elämyspuistoista aiemmin kuin muut asiakkaat.

EPCOT / Epcot =
Experimental Prototype Community of Tomorrow.
Tämä "huomispäivän kokeellinen prototyyppiyhdyskunta" oli Walt Disneyn viimeinen unelma, jonka takia Floridaan rakennettiin Walt Disney World. Epcotia ei kuitenkaan lopulta rakennettu Waltin alkuperäisvisioiden mukaisesti.

Extra Magic Hours
(extended park hours)
=
virallisten Disney-hotellien asiakkaat saattavat päästä nauttimaan elämyspuistoista pidemmän aikaa kuin muut asiakkaat.

FASTPASS =
Disney-puistojen ilmainen "jonon ohitus" -systeemi.

First Aid =
ensiapuasema.

guaranteed admission =
virallisten Disney-hotellien asiakkailla on etu päästä elämyspuistoihin jopa silloin kun puistot joudutaan sulkemaan liiallisen väkimäärän takia.

guest relations =
kaikenkattava informaatiotiski, jossa voi kysyä mitä tahansa. Ellet ole muistanut aiemmin hankkia puistokarttaa, aikataululappusta, tms, saat kaiken tarvitsemasi tästä pisteestä. Asiakaspalautteet voi myös jättää tänne.

height requirement =
pituusrajoitus (tarkoittaa yleensä minimipituusrajoitusta).

host, hostess =
Disney-puistojen henkilökuntaa (varsinaisesti elämyskohteissa työskenteleviä).

Information Board / Park Information Board /
Tips and Showtimes
=
Useimmista Disneyn elämyspuistoista löytyvä informaatiotaulu, jossa kohteiden jonotusajat päivitetään yleensä 10-15 minuutin välein. Taulusta on helppo tarkastaa kohteen kuin kohteen jonotusaika, mahdollinen aikaisempi sulkemisaika, sekä esitysten, paraatien ja ilotulitusten alkamisajat. (Disneyland-puistoissa tämä sijaitsee Central Plaza -keskusaukiolla).

live show =
suurimmilta osin oikeiden ihmisten esittämä show.

lockers / locker rentals =
säilytyslokerot, joista suurin osa on maksullisia.

lost children =
täältä voi tiedustella kadonneita lapsia.

lost & found =
täältä voi tiedustella kadonneita tavaroita.

Magic Kingdom =
"Taikavaltakunta". Aiemmin tätä termiä käytettiin Disneyland-tyyppisten puistojen synonyyminä, mutta nykyään se tarkoittaa Disneyn virallisissa julkaisuissa ainoastaan Walt Disney Worldissa sijaitsevaa elämyspuistoa.

max(imum) height (requirement) =
enimmäispituusrajoitus.

min(imum) height (requirement) =
vähimmäispituusrajoitus.

monorail =
"yksiraiteinen rautatie", korkean raiteen päällä liikkuva kulkuneuvo, jota voi käyttää puistoon siirtymisessä Kalifornian ja Tokion Disneylandeissa sekä Floridan Walt Disney Worldissa. Ei ole varsinainen elämyskohde.

parade crossing =
paraativäylälle suunniteltu "suojatie".

parade route =
paraatin reitti.

park =
"puisto", elämyspuiston, teemapuiston ja vesipuiston synonyymi.

parking / parking area =
auton parkkeeraus ja sille varattu alue. Paikoitusalueet (ts. parkkialueet) ovat kaikissa Disney-puistoissa jättimäisiä.

park hopping / Park Hopper =
Walt Disney Worldissa keksitty termi "puistosta toiseen puistoon siirtymiselle". Nykyään lähes kaikissa Disney-puistoissa tunnettu lipputuote tai lipun lisäpiirre, joka oikeuttaa rajattomaan "hyppelyyn" kyseisten puistojen välillä.

pass / passport =
pääsylippu Disney-puistoihin.

PhotoPass =
systeemi sekä kortti, jonka avulla tietyissä elämyskohteissa, ajeluissa tai interaktiivisissa tapahtumissa otettavat valokuvat voi ladata internetin kautta omalle tietokoneelleen. Valokuvat maksetaan jo puistossa ja ne on ladattava kortista löytyvän koodin avulla 30 päivän sisällä DisneyPhotoPass.com -saitilta, joka vaatii rekisteröitymisen.

physical considerations =
termi jota käytetään otsikkona pidemmälle varoitusrimpsulle Disneyn "vauhtielämyksissä". Katso KenNetin sivu tärkeää tietoa Disney-puistojen varoituksista.

pin trading =
Disney-pinssit ovat niin suosittuja, että niitä voi tulla puistojen tietyille alueille vaihtamaan henkilökunnan kanssa.

priority seating =
voi tarkoittaa pöytävarausta ravintolassa tai (tavallista parempaa) istuinpaikkavarausta tietyssä esityksessä.

programme / program =
Disneyland Resort Parisin viikottain tai kuukausittain ilmestyvä lappunen, josta näkee aukioloajat, esitysten ja elämyskohteiden aikataulut ja paljon muuta.

rehab / refurbishment =
kohteiden kunnostus tai vuosihuolto.

re-entry / readmission =
palaaminen takaisin samaan puistoon saman päivän aikana
. ("Park Hopper" -lipun tapauksessa termi voi tosin tarkoittaa myös toiseen puistoon siirtymistä ja sieltäkin seuraavaan ja sitä seuraavaan puistoon saman päivän aikana siirtymistä).

resort =
loman viettopaikka, lomakeskus. Sana voi myös tarkoittaa yksittäistä hotellia.

Resort Identification (ID) Card =
virallisten Disney-hotellien asiakkaiden tärkein kortti; tällä kortilla todistat olevasi oikeutettu etuihin joita ei muille myönnetä.

restrooms =
WC-tilat.

ride =
"ajelu", monissa tapauksissa sanan "attraction" synonyymi.

rider switch =
systeemi joka on keksitty vanhemmille tai muille huoltajapariskunnille, joiden lapsi / lapset eivät ole tarpeeksi pitkiä tai vanhoja ajaakseen elämyskohteessa. Näiden vanhempien / huoltajien ei tarvitse jonottaa kahta erillistä kertaa, vaan he voivat vuorollaan ajaa elämyskohteessa yksin, kun toinen vanhemmista / huoltajista jää lapsen luo. Lisätietoja kannattaa kysyä jo elämyskohteen sisäänkäynniltä!

seasonal =
kohde on avoinna ainoastaan kausiluonteisesti, elikä ainakin "huippusesonkeina".

single rider =
yksinään puistossa liikkuva asiakas, joka haluaa ajella ja nauttia elämyksistä kuten kaikki muutkin. Näille "sinkuille" on olemassa joissakin elämyskohteissa oma, huomattavasti lyhyempi jononsa. Yksinliikkumisella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä "sinkkuuden" kanssa – eli mitään sosiaalisia kohtaamispaikkoja näistä jonoista on turha odottaa.

smoking area / designated smoking area =
tupakointialue. Disney-puistot ovat savuttomia,
lukuunottamatta näitä paikkoja.

standby entrance =
tavallisen jonon sisäänkäynti.

storage lockers / guest storage =
säilytyslokerot, maksullisia.

strollers / stroller rental =
lastenrattaita vuokrataan. Puistolla on näitä vain rajoitettu määrä.

theme park =
"teemapuisto"; KenNetti käyttää tästä kuitenkin nykyään suomalaisittain kuvaavampaa synonyymiä elämyspuisto, sillä Disney-puistot painottuvat enemmän kokonaisvaltaiseen elämykseen kuin pelkkään teemaan.

ticket =
pääsylippu.

Ticket Tag =
Walt Disney Worldissa kehitetty systeemi joka pyrkii estämään lippujen väärinkäytön sekä niiden myynnin "pimeillä markkinoilla".

Times Guide =
Puistokohtainen, WDW:ssa viikottain ilmestyvä lappunen josta näkee aukioloajat, esitysten ja elämyskohteiden aikataulut ja paljon muuta.

toilets =
WC-tilat.

Walt Disney =
Walter Elias Disney, Disney-yhtiön perustaja, elokuvatuottaja, monitoimimies sekä Disneylandin luoja ja ylin suunnittelija. KenNetti käyttää hänestä joko pelkkää etunimeä Walt tai titteliä "satusetä" selventääkseen, että puhutaan kaiken aloittaneesta miehestä, eikä suinkaan hänen luomasta yhtiöstä.

Walt Disney Imagineering =
Walt Disneyn itsensä perustama, alunperin Disney-yhtiöstä täysin erillinen, itsenäinen yhtiö WED Enterprises, joka vastasi vuoden 1955 alkuperäisen Disneylandin kokonaissuunnittelusta. Lopulta WED siirtyi Disney-yhtiön hallintaan ja 1980-luvun loppupuolella vaihtoi nimensä Walt Disney Imagineeringiksi, jonka virallinen lyhenne on WDI. KenNetti saattaa joskus käyttää WDI:stä termiä "elämyslaboratorio" ja sen työntekijöistä joko titteleitä "elämyssuunittelija" tai "imaginääri". Imagineering on yhdistelmä sanoista imagination ("mielikuvitus") ja engineer ("insinööri, teknikko"). Niiden yhdistelmä Imagineer kääntyy englanniksi sekä substantiiviksi että verbiksi. WEDin palkkalistoilla on työskennellyt monia Disneyn piirroselokuvastudion legendaarisimpia taiteilijoita.

Walt Disney World =
"Walt Disney maailma". Käytetään ainoastaan Yhdysvaltojen Floridassa sijaitsevan lomakeskuksen erisnimenä. Tätä ei siis käytetä yleisnimenä mistään muusta Disney-puistosta tai lomakeskuksesta!

water park =
"vesipuisto", josta nautitaan uima-asuissa. Disneyn viralliset lähteet puhuvat harvoin vesipuistoistaan teemapuistoina – eli elämyspuistoina – vaikka ne todellisuudessa voidaan laskea niihin.

wheelchairs / wheelchair rental =
pyörätuoleja vuokrataan. Puistolla on näitä vain rajoitettu määrä. Sähkökäyttöisiä pyörätuoleja vuokrataan ainoastaan yli 18-vuotiaille.

MIKÄ ON ELÄMYSKOHDE?

Disney-taika merkitsee lukemattomille ihmisille lukemattomia eri asioita. Toiset pitävät kättelyä 180-senttisen Mikki Hiiren kanssa ehdottomana elämyksenä, kun toiset taas ovat haltioissaan juttelutuokiosta elävän "Disney-Prinsessan" kanssa. Jotkut haluavat ajella uudestaan ja uudestaan tunnelmallisissa virtuaalielämyksissä (mm. Pirates of the Caribbean tai The Haunted Mansion), toiset taas haluavat lentää oman mielikuvituksensa varassa ympyrää (mm. Dumbo the Flying Elephant ja Astro Orbitor), joillekin riittää lilluminen veneissä keskellä pienoismalleja (Storybook Land Canal Boats) tai ajelu herttaisella pikkujunalla (Casey Jr. Circus Train), kun taas toiset vaativat Disney-elämykseltä hurjaa kyytiä (mm. Big Thunder Mountain Railroad ja Space Mountain).

KenNetin määritelmä "elämyskohteesta" perustuu itsensä Walt Disneyn filosofialle. Vaikka alkuperäisessä Kalifornian Disneylandissakin oli monia kohteita joiden elämyksellisyys oli vähintäänkin kyseenalaista (mm. Frontierlandin elävät muulit ja Fantasylandin mielikuvitukseton moottoriveneajelu), suurimmissa projekteissaan Walt pyrki kuitenkin luomaan kokonaisvaltaisia virtuaalielämyksiä – kokonaisia maailmoja jotka olivat täysin keinotekoisia, mutta niin hyvin tehtyjä, että jopa kaiken nähneet aikuiset erehtyivät uskomaan niihin sataprosenttisesti. (Näihin tärkeisiin virstanpylväisiin kuuluivat mm. Space Station X-1, Sleeping Beauty Castle Walkthrough, Great Moments with Mr. Lincoln ja Adventure Thru Inner Space). Elokuvantekijänä Walt ei alunperin kosiskellut lapsiyleisöä, vaan pyrki tekemään kaiken ikäisiin vetoavaa viihdettä. Virtuaalielämyksissään Walt käytti täysin samaa periaatetta; Disneylandia ei siis suinkaan rakennettu lapsille, vaan erityisesti aikuisille jotka eivät ole menettäneet lapsenmielisyyttään.

Valitettavasti Waltin kuoltua hänen nimeänsä kantava yritys ajautui joissain asioissa hakoteille. Uusi sukupolvi, joka ei enää muistanut Waltin pelottavimpia luomuksia, määritteli Disney-viihteen kohderyhmän pieniin lapsiin. Sama onneton tulkinta tehtiin myös Disneylandissa. Lopputuloksena Disney-puistoissa on nykyään huomattava määrä elämyskohteiksi naamioituja luomuksia, joiden pääpaino on lapsiyleisölle suunnatuissa "Character Greeting" -hahmotapaamisissa, vaatimattomissa esityksissä sekä interaktiivisissa tapahtumissa. Näiden lisäksi Disney-puistoista löytyy myös joitakin tavallisten huvipuistojen "huvilaitteita", joihin on lisätty Disney-teemoitus. KenNetti ei kiellä mahdollista elämyksellisyyttä joka näihin vaatimattomimpiin, pienille lapsille suunnattuihin kohteisiin ja laitteisiin liittyy. Haluamme vain muistuttaa ettei läheskään kaikki näistä luomuksista ole Waltin laatutietoisen filosofian mukaan tuotettua.

Disneyn parhaissa virtuaalielämyksissä avainsanoja ovat tarinankertomisen taito, viihdyttävyys, unohtumattomat ja vakuuttavat hahmot, vahva visuaalisuus, runsaat yksityiskohdat, hämmästyttävät erikoistehosteet, tunnelmaa tukeva äänimaailma musiikkeineen, elokuvallinen "eeppisyys", koskettavuus, sekä faktan ja fiktion täydellinen yhteen sulautuminen. Hyvin toteutettu virtuaalielämys on kuin hyvä elokuva, samalla ruokkien sekä haastaen yleisönsä mielikuvitusta. Elokuvavertaus ei ole suinkaan pitkältä haettu, sillä Walt tiesi täsmälleen miten hyvä elokuva syntyi. Kuten hyvää elokuvaa katsottaessa, myös hyvässä virtuaalielämyksessä tunnelma saattaa vetäistä niin voimakkaasti mukaansa, että vaunu muine matkustajineen tai katsomo yleisöineen katoaa jonnekin ...virtuaaliavaruuteen.

Disney-puistojen parhaimpiin
(tällä hetkellä olemassaoleviin) virtuaalielämyksiin
kuuluvat muun muassa seuraavat elämyskohteet:

Pirates of the Caribbean
Pirates of the Caribbean (Pariisi)
The Haunted Mansion
Phantom Manor
CinéMagique
Pooh’s Hunny Hunt
Mickey’s PhilharMagic
Sindbad’s Storybook Voyage
Spaceship Earth
Jungle Cruise
Maelstrom
Mystic Manor
Peter Pan’s Flight
Alice in Wonderland
Muppet*Vision 3D
Snow White’s Scary Adventures
Blanche-Neige et les Sept Nains
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
Pinocchio’s Daring Journey
Les Voyages de Pinocchio
Mr. Toad’s Wild Ride
Monsters, Inc. Ride & Go Seek!
The Many Adventures of Winnie the Pooh
The Little Mermaid: Ariel’s Undersea Adventure
Under the Sea: Journey of the Little Mermaid
Roger Rabbit’s Car Toon Spin
20,000 Leagues Under the Sea (Tokio)
Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue
Ellen’s Energy Adventure (Universe of Energy)
Finding Nemo Submarine Voyage
The Seas with Nemo and Friends
Les Mystères du Nautilus
The American Adventure
The Great Movie Ride
“it’s a small world”

Pituusrajallisten
(tällä hetkellä olemassaolevien)
virtuaalielämysten parhaimmistoon kuuluvat
muun muassa seuraavat elämyskohteet:

Splash Mountain
Splash Mountain (Kalifornia)
Soarin’ Over California
Big Thunder Mountain
Big Thunder Mountain Railroad
Journey to the Center of the Earth
The Twilight Zone Tower of Terror
Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eye
Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull

Tower of Terror (Tokio)
Radiator Springs Racers
Rock ’n’ Roller Coaster
Space Mountain (ei WDW)
Soarin’ (WDW)
Crush’s Coaster
DINOSAUR
Test Track
StormRider
Star Tours

Listattujen virtuaalielämysten ulkopuolelle jää useita vauhdikkaita ja erittäin hauskoja elämyskohteita. Muun muassa Mad Tea Party -teekupit ja Matterhorn Bobsleds -kelkat ovat ehdottomia Disney-klassikkoja, mutta silti niiden virtuaalielämystarjonta on heikohko. Buzz Lightyear- ja Toy Story -teemoitetut interaktiiviset darkkikset ovat erittäin hauskoja ja visuaalisesti iloisen värikkäitä, mutta samanlaisia darkkiksia löytää nykyään ihan normaaleistakin huvipuistoista. Sekä Pariisiin että Hong Kongiin rakennettu Toy Story Playland on erittäin hauskasti teemoitettu, mutta yksikään sen huvilaite-painotteisista elämyksistä ei tarjoa erityisen vahvaa virtuaalitunnelmaa – toisin kuin esimerkiksi Tokioon rakennettu henkeäsalpaavan kaunis Mermaid Lagoon, jonka vahvasti virtuaalitunnelmainen sisähalli parantaa jokaisen huvilaitteensa kokonaiselämystä.

KenNetti ei siis listaa Disney-puistojen elämyskohteita näillä sivuillaan sokeasti, vaan pyrkii kaikissa tapauksissa määrittelemään kohteiden "virtuaalielämyspitoisuuden". Menetelmä ei perustu suinkaan pelkkiin makuasioihin, vaan sen pohjana on Walt Disneyn filosofia tuottaa parasta mahdollista elämyspitoista viihdettä.

Tutustu Disney-elämyskohteiden historiaan!

HUIPPUSESONGIT &
HILJAISEMMAT KAUDET

KenNetti joutuu käyttämään tätä termiä huomattavan paljon Disney-puistotietokannassaan – ja nimenomaan siksi että Disney-puistojen huippusesongeilla on merkitystä monessakin asiassa. Jokaisella Disney-lomakeskuksella on hiljaiset kautensa, jolloin puiston/puistojen tarjoama kokemus voi olla huomattavasti taianomaisempi vähäisten asiakasmäärien takia. Pääsääntönä huippusesongeille (puistosta riippumatta) voi määritellä seuraavat vuodenajat ja yleiset pyhät: kesä, Halloween, joulu ja uusi vuosi, sekä pääsiäinen. Näiden aikojen ulkopuolella on yleensä hiljaisempaa – mutta lomakeskuskohtaisesti tulisi ottaa huomioon myös paikalliset pyhäpäivät ja lomakaudet!

Huippusesonkien ulkopuolella kannattaa aina ottaa huomioon, että puistojen suosituimpien elämyskohteiden vuosihuollot saatetaan ajoittaa näille hiljaisille kausille.

JONOTUS & LASTAUS

Monet Disney-puistoissa ensikertaa vierailleet palaavat kotiin kertoen kauhukokemuksiaan järkyttävistä ihmismassoista ja piilotetuista, ikuisuuksiin jatkuvista jonotuksista sekä inhottavista jonottajista. Erityisesti Yhdysvaltain Disney-puistojen jonotuksiin liittyy muutama oleellinen asia, jotka etukäteen huomioituina voivat pelastaa ensikertalaisen hermoja jonotuksissa.

Kaikissa Disney-puistoissa on nykyään käytössä FASTPASS-"jonon ohitussysteemi" suosituimmissa tai uusimmissa elämyksissä. Tämän takia elämyskohteelta voi löytyä kaksi eri sisäänkäyntiä, joista Standby Entrance on normaalijonottajille tarkoitettu. Disney-puistojen jonotusalueiden "kaistat" ovat yleisesti tarkasteltuna huomattavasti avarammat kuin perushuvipuistoissa. Disneyn puistoissa liikkuu enemmän usean ihmisen porukoita ja suuria perheitä kuin kahden ihmisen pareja. Nämä suuremmat porukat tai perheet saattavat hajota hetkellisesti jonotungoksessa ja lopputuloksena kyseiset ihmiset saattavat yrittää ängetä takaisin omaan porukkaansa. Toki Disney-puistoissa varsinaista jonokiilaamistakin saattaa tapahtua, mutta enemmälti syy on juuri näissä "liian" leveissä jonotuskaistoissa, ynnä porukoissa jotka eivät pidä huolta siitä että pysyvät yhdessä.

Usein Disney-puistojen elämyskohteissa henkilökuntaan kuuluva työntekijä kysyy lastausalueella jonottajalta: "How many?" (eli "Kuinka monta?"). Porukkasi lukumäärä kysytään tehokkaan ja maksimikapasiteettiin pyrkivän lastauksen takia. Käytä sormiasi, jos et uskalla puhua! Vastauksesi perusteella sinua pyydetään siirtymään tietylle numeroidulle riville, jossa odotat kiltisti lastausvuoroasi (kuten ylläolevassa kuvassa). Joissakin elämyskohteissa (kuten The Twilight Zone Tower of Terror) kyseinen numero on muistettava oikeaan penkkiriviin siirryttäessä.

Useissa isoissa kohteissa (mm. Big Thunder Mountain Railroad ja Pirates of the Caribbean) jonotusalueilta saattaa löytyä kaksi "jonotuskaistaa" – ja lastausalueen tienoilla näitä kaistoja saattaa olla enemmänkin! Vaikka kumpikin kaista olisi käytössä, yleensä vain toinen niistä ruuhkautuu ja toinen jää tyhjemmäksi. Vaikka suurin osa ihmisjoukosta jonottaisikin ainoastaan yhdelle kaistalle, kannattaa sinun rohkeasti käyttää tyhjempää kaistaa MIKÄLI sitä ei ole erikseen varattu FASTPASS-asiakkaille tai yksinmatkustaville asiakkaille ("Single Rider"). Viimeksimainitut "sinkku-jonot" ovat yleistyneet viimeisen vuosikymmenen aikana sekä Yhdysvaltain ja Tokion Disney-puistoissa, mutta niitä(kään) ei ole kaikissa suosikkikohteissa.

Tärkeintä on ymmärtää, ettei FASTPASS-systeemiä eikä "sinkku-jonoja" ole läheskään kaikissa Disney-elämyksissä!

Kannattaa myös huomata, että sekä Yhdysvaltain ja Tokion Disney-puistoissa samanlaisen tehokkaan lastauksen piiriin kuuluvat myös puistojen lukuisat esitykset (esim. Mickey's PhilharMagic), joiden alussa henkilökunta kehottaa asiakkaita "kulkemaan aivan penkkirivin loppuun asti", jottei tyhjiä paikkoja jäisi sinne tänne. Mikäli siis haluat paikan keskemmältä riviä, ei katsomoon kannata rynnätä ensimmäisten joukossa, vaan pikemminkin ihmisjoukon häntäpään puolella! Pariisin Disney-puistoissa on tosin vallinnut aivan päinvastainen kulttuuri – eli henkilökunta ei erityisemmin välitä siitä, miten yleisö katsomon täyttää ja löytävätkö kaikki asiakkaat varmasti paikan itselleen...

Jonotusaikoihin liittyen mm. Walt Disney Worldin Magic Kingdomin sekä Tokyo Disneylandin että Disneyland Parisin keskusaukioilla (Central Plaza) on käytössä informaatiotaulu, jossa kohteiden jonotusajat päivitetään yleensä 10-15 minuutin välein. Tästä taulusta on helppo tarkastaa kohteen kuin kohteen jonotusaika, mahdollinen aikaisempi sulkemisaika, sekä jopa esitysten, paraatien ja ilotulitusten alkamisajat. Samanlaisia tauluja on nykyään käytössä muissakin Disneyn elämyspuistoissa (muun muassa nimillä "Park Information Board" ja "Tips and Showtimes"). Jonotusaika ilmoitetaan tottakai myös elämyskohteiden sisäänkäyntien luona. Yleisesti ottaen kaikkiin jonotusaikoihin on lisätty 5-15 minuuttia kohteesta riippuen; jos jonotusaika ilmoitetaan 45 minuutiksi, varsinaisen jonotuksen pitäisi yleensä kestää vain 30-40 minuuttia.

Yleisesti ottaen aamun kaksi ensimmäistä tuntia ja illan pari viimeistä tuntia ovat parhaita aikoja käydä suosituimmissa kohteissa tavallisesti jonottaen. Ei kannata myöskään unohtaa, että sekä paraatien ynnä iltaspektaakkeleiden aikoihin saattavat suosittujenkin kohteiden jonotusalueet tyhjentyä yhtäkkisen mukavasti!

"FASTPASS" – JONON OHITUS

FASTPASS on lipuke, jonka voit saada omaa pääsylippuasi käyttäen. Menetelmä on kuitenkin tiettyyn maksimimäärään sidottu, ja käytössä ainoastaan puistojen suosituimmissa tai uusimmissa elämyskohteissa.

Jokaiselta kyseistä menetelmää hyödyntävältä elämyskohteelta löydät FASTPASS-logoin varustetun nurkan tai erillisen rakennelman, jonka ulkopuolella roikkuvalta näyttöruudulta näet kellonajan, jolle "jonon ohitus" -aikoja myönnetään sillä hetkellä. Kyseinen kellonaika on puistosta riippuen joko puolen tunnin (esim. 11:45-12:15) tai tunnin (esim. 11:45-12:45) mittainen. Kellonaika vaihtuu lipukkeiden jakeluvauhdista riippuen yleensä joko viidellä tai kymmenellä minuutilla eteenpäin. Jos kellonaika sopii sinulle, syötä pääsylippusi FASTPASS-automaattiin, tai vedä lippusi automaatin lukijan läpi. Automaatti palauttaa sinulle pääsylippusi sekä antaa lipukkeen, josta näet sen puolen tunnin tai tunnin pituisen jakson, jolloin voit palata elämyskohteelle jonottamatta. Kunhan pidät huolta siitä, että mahdollisen suuremman porukkasi pääsyliput syötetään automaattiin peräkkäin (tai vaikkapa vierekkäisiin automaatteihin yhtäaikaa) niin koko porukkasi saa saman – tai enintään kymmenellä minuutilla eroavan – puolituntisen tai tunnin lipukkeelleen!

Kun palaat elämyskohteelle lipukkeen osoittamaan aikaan, käytät FASTPASS-logolla varustettua sisäänkäyntiä. Yllättävän monissa FASTPASS-kohteissa tavallinen jono sekä FASTPASS-jono kulkevat rinta rinnan (ainakin lastausalueelle saavuttaessa). Muun muassa Disneyland Parisin puistoissa FASTPASS-lipuke on luovutettu heti sisäänkäynnillä henkilökunnalle, mutta Tokyo Disney Resortin puistoissa systeemi on parannettu aukottomaksi siten että FASTPASS-asiakas luovuttaa lipukkeensa henkilökunnalle vasta lastausalueella. Tästä syystä sinun ei siis tule missään tapauksessa heittää FASTPASS-lipukettasi menemään, vaikkei sitä pyydettäisi heti sisäänkäynnillä!

FASTPASS-menetelmä ei anna takuuta siitä ettei sinun tarvitse jonottaa kohteella laisinkaan, sillä myös FASTPASS-jonoalueelle saattaa syystä tai toisesta muodostua pidempikin jono. Huomaa myös, ettet voi saada uutta FASTPASS-lipuketta samalle tai muulle kohteelle ennen tulosteeseen merkittyä erillistä kellonaikaa ("new Fast Pass available..."). Lipukkeiden jakelussa saattaa olla myös puistokohtaisia rajoituksia tai eroavaisuuksia – joten tarkat, päivitetyt ohjeet eri Disney-puistojen FASTPASS-palvelusta kannattaa tarkistaa puistojen virallisilta nettisivuilta – tai viimeistään paikan päällä!

FASTPASS-automaatit saattavat myös silloin tällöin antaa normaalin kellonaikalipukkeen lisäksi "SURPRISE FASTPASS" -yllätyslipukkeen jollekin muulle FASTPASS-kohteelle. Vaikka FASTPASS on ihan mukava keksintö, se saattaa pahimmillaan aiheuttaa ylimääräistä jonottamista niille jotka jonottavat kiltisti tavallisissa jonoissa – puhumattakaan niistä epämiellyttävistä tilanteista jolloin normaalijonottajat luulevat FASTPASS-systeemiä hyödyntävien asiakkaiden kiilaavan jonossa!

IHMISLAUMAT PAHIMMILLAAN:
Paraatit, ilotulitukset & iltaspektaakkelit

Jos inhoat ihmistungoksia – tai ahdistut niistä vakavasti – on suositeltavaa välttää kaikkia Disney-puistoja huippusesonkien aikaan! Vaikka aito, alkuperäinen Disney-viihde ei ole koskaan ollut pelkästään lapsille kohdistettua, on Disney-puistojen markkinointi "lasten viihteenä" aivopessyt miljoonat vanhemmat uskomaan että nämä puistot ovat perheen pienimmillekin sopivia. Siksi lastenrattaita työntelevät asiakkaat ovat lisääntyneet näissä puistoissa hälyttävissä määrin 2000-luvun alusta lähtien. Omilla jaloillaan kävelevät asiakkaat joutuvat koko ajan väistelemään ajattelemattomasti rattaitaan työnteleviä äitejä ja isiä – ja jopa lastenrattaiden ja pyörätuolien väärinkäyttäjiä!

Disney-puistojen paraateja, ilotulitus-esityksiä sekä muita iltaspektaakkeleita yhdistää usea seikka – ja valitettavasti sesongeista riippumatta! Ensimmäiseksi: suuret ihmislaumat ja ahtaat kulkuväylät. Toiseksi: jotkut puiston alueet saatetaan sulkea esityksen takia! Kolmanneksi: jos et varaa hyvää katselupaikkaa vähintään tunti ennen esitystä, löydät harvoin hyvää katselupaikkaa. Ja neljänneksi: joudut liian usein seisomaan, vaikka saisitkin parhaan paikan! Näistä neljästä syystä johtuen KenNetti suosittelee paraateja, ilotulitusesityksiä ja iltaspektaakkeleita ainoastaan urheilullisille, pitkäpinnaisille ihmisille, joita suuret ihmislaumat eivät haittaa. Jos et pidä suunnistamisesta ahdistavan suuren ihmislauman keskellä, on suositeltavaa välttää kaikkia Disney-puistoja paraatien sekä ilotulitus- ynnä muiden iltaspektaakkeleiden aikaan (lukuunottamatta WDW:n Disneys Hollywood Studiosin Fantasmic! -esitystä, jolla on ihan oma erillinen esitysalueensa).

Huippusesonkeina niin paraatit kuin iltaspektaakkelit tulvivat tuhansista ihmisistä, jolloin puiston henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Siksi henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; eli jos sinut ajetaan pois tietyiltä alueilta, silloilta tai muilta kulkuväyliltä, se ei ole henkilökunnan ilkeyttä, vaan turvallisuusmääräysten noudattamista. Disney-puistojen kehutaan olevan hyvin suunniteltuja, mutta jo normaalisesonkeina paraatien ja iltaspektaakkeleiden aikaan tätä on vaikea uskoa. Muun muassa Disneyland-puistojen eri osista toisiin siirtyminen ON hankalaa Central Plaza -keskusaukion kautta paraatien ja iltaspektaakkeleiden aikana! Ilotulitusten ja muiden iltaspektaakkeleiden aikana Disney-puistojen valot himmennetään osittain tai kokonaan, joka myös ehdottomasti vaikeuttaa tiettyjen alueiden läpi kulkemista. Silmät kannattaa pitää ihmistungoksissa auki ja ottaa tukevasti lapsiaan tai ystäväänsä kädestä kiinni, ja katsoa myös mihin astuu!

Olipa kyse päivä- tai iltaparaatista, sen reittiin kannattaa ehdottomasti tutustua hyvissä ajoin ennen paraatin alkamisaikaa! Tämä onnistuu helpoiten puiston opaskarttaa vilkaisemalla; paraatireitin ("Parade Route") pitäisi olla merkittynä karttaan tavalla tai toisella. Paraatireitin tietäminen on oleellista siksi, koska paraati usein "sumputtaa" jonkun alueen pahasti – piirittämällä alueen ja tukkimalla sen kaikki luonnolliset kulkuväylät. Yhdessäkään Disney-puistossa paraativäylää EI saa ylittää mistä tahansa paraatin aikana, vaan ainoastaan väylän ylittämiseen osoitetun suojatien ("Parade Crossing") kohdalta henkilökunnan opastuksella. Ryntäämällä paraativäylälle muusta kohdasta saatat vaarantaa sekä oman henkesi että muun yleisön turvallisuuden, puhumattakaan henkilökunnasta ja esiintyjistä! Disney-puistojen henkilökunnasta löytyy myös tiukkapipoja, jotka pitävät huolta jo kauan ennen paraatin alkamista, ettei yksikään ihminen pompi paraativäylän yli väärästä kohdasta. Siksi sumputetulta alueelta muulle alueelle siirtyminen saattaa olla erittäin aikaavievää – sekä hermoja raastavaa. Vaikka asiakkaalla olisi kiire päästä toiselle alueelle, se ei riitä päteväksi syyksi pysäyttää paraatia.

Disneyland Paris -puistossa kannattaa paraatien sekä ilotulitusten aikana ehdottomasti hyödyntää Main Streetin kauppojen takana löytyviä katettuja käytäviä, jotka ovat jopa huippusesonkien iltoina mukavan tyhjiä ja hiljaisia. Pariisin puistossa myös Frontierlandin ja Adventurelandin sisäänkäynneiltä kulkee "oikopolku" suoraan Main Streetin takakäytävään. Tokyo Disneylandissa kannattaa hyödyntää pääkatuna toimivan World Bazaarin poikkeuksellista "oikopolku"-rakennetta Central Plazan kiertämisessä. Kalifornian Disneylandissa ja Floridan Magic Kingdomissa ei ole läheskään yhtä hyvää järjestelyä oikopolkujen suhteen, mutta Main Streetin kauppojen sisätiloja kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos on päästävä paraatin tai iltaspektaakkelin aikana mahdollisimman nopeasti alueen läpi.

Muiden Disney-puistojen pahimmat "sumput" löytyvät Walt Disney Worldin Disneys Animal Kingdomista paraatien aikaan, sekä Japanin Tokyo DisneySea -puistosta iltaspektaakkeleiden aikaan. On täysin käsittämätöntä että kumpikin puisto on varsin tuore luomus (Animal Kingdom avautui 1998 ja Tokyo DisneySea 2001) – ja silti kumpikin osoittautuu erittäin onnettomasti suunnitelluksi sumpuksi suuren yleisön tai paraatin vallatessa tietyt alueet. On kuitenkin painotettava että muina aikoina kummankin puiston kulkuväylät toimivat hyvin.

Seisominen on paraatien ja iltaspektaakkeleiden aikaan usein pakollista. Jos kaikki istuisivat, mahtuisi katselualueille huomattavasti vähemmän ihmisiä! Seisominen on tosin myös turvallisempaa, sillä jos istut iltaspektaakkelin himmennetyllä alueella väärässä paikassa, vaarannat jälleen kerran oman itsesi lisäksi myös ympärilläsi olijat. Joku voi kompastua sinuun ja viskata tulikuuman kahvinsa muiden ihmisten päälle! Siksi henkilökunta saattaa tulla hyvinkin pian kertomaan ystävällisesti, ettet voi istua löytämälläsi paikalla.

Kaikissa Disney-puistoissa paraatien ja esitysten parhaimmat katselupaikat katoavat huippusesonkeina tunti tai jopa pari ennen elämyksen alkua. Puistoesittelyissään sekä Elämyskohdekronikassaan KenNetti pyrkii kertomaan oleellisimmat vinkit ja ohjeet paraatien sekä muiden esitysten parhaiden paikkojen löytämiseksi.

PUISTOJEN & ELÄMYSKOHTEIDEN
AUKIOLOAJAT

Disney-taika alkaa varhain aamulla! Yhdysvaltojen Disney-puistoissa klo 09:00 on vakiintunut normaaliksi porttien avaamisajaksi. Kannattaa siis olla puiston porteilla heti avaamisaikaan, sillä aamun ensimmäiset pari tuntia ovat rauhallisempia!

Aukioloajat Disney-puistoissa eivät merkitse samaa kuin Suomen huvipuistoissa; sekä Yhdysvaltojen että Pariisin ja Tokion puistoissa valot välkkyvät ja tärkeimmät kaupat sekä jotkut ruokapisteet puiston sisäänkäynniltä lähtevän väylän alueella pitävät ovensa auki 45-70 minuuttia puiston virallisen sulkemisajan jälkeenkin, yleisesti ottaen niin kauan kuin asiakkaita riittää. Illan viimeinen ilotulitus, show tai paraati alkaa yleensä vasta virallisen sulkemisajan kellonlyömällä.

Puistojen muut alueet suljetaan systemaattisesti ohjaamalla asiakkaat puiston sisäänkäynniltä alkavalle alueelle (Disneyland-puiston tapauksessa Main Street -pääkatu; satulinnan edustalla olevalta Central Plaza -keskusaukiolta asiakkaita aletaan "ajaa" pois vasta 45-60 minuutin kuluttua puiston virallisesta sulkemisajasta). KenNetin ylläpitäjän mielestä Disney-puistot ovat parhaimmillaan näinä sulkemisajan jälkeisinä hetkinä.

Elämyskohteissa yleisesti ottaen illan viimeiset asiakkaat päästetään sisään puiston virallisen sulkemisajan kellonlyömällä. Poikkeuksia kuitenkin on! Hiljaisina sesonkeina elämyskohteita saatetaan sulkea huomattavasti aikaisemmin ja ilman ennakkovaroitusta! Sesongeista välittämättä jotkut perheen pienimmille tarkoitetut tai vähemmän suositut elämyskohteet, mm. Disneyland-puistojen Fantasyland-alueella, saatetaan sulkea huomattavasti aikaisemmin kuin muu puisto. Nykyään useimpien Disney-puistojen elämyskohteiden sisäänkäynneiltä löytyy kellotaulu, joka näyttää elämyskohteiden sulkemisajat.

Päinvastaisiakin poikkeuksia on! KenNetin testiryhmällä on lukuisia kokemuksia siitä, että puiston sulkemisajan lähestyessä elämyskohde on suljettu tilapäisesti "teknisten ongelmien" vuoksi – mutta kun ongelma on saatu korjattua, on jonottamaan jääneet asiakkaat päästetty elämyskohteeseen, vaikka henkilökunta olisi voinut hätistää asiakkaat tiehensä puiston sulkemisaikaan vedoten. Yleisesti ottaen voi siis luottaa siihen, että Disney-puistoissa asiakkaista todella välitetään.

Yhdysvalloissa Disney-puistot ovat avoinna hämmästyttävästi ympäri vuoden, viikon jokaisena päivänä. (Sekä Pariisissa että Tokiossa Disney-puistot saattavat sulkea porttinsa talvikuukausien ajaksi, tammikuusta maaliskuuhun). Yhdysvaltojen Disney-puistoissa vuosihuollot ynnä muut suuremmat korjaukset aiheuttavat siis suosittujenkin elämyskohteiden sulkeutumisia jopa huippusesonkeina. Kaikkien Disney-puistojen nettisivustot pyrkivät ilmoittamaan elämyskohteiden vuosihuollot ja suuremmat peruskorjaukset (=rehab, refurbishment, closure) kalentereissaan, mutta joskus näitä tietoja on äärettömän vaikea löytää.

Tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon, että odottamattomiakin elämyskohteiden yms. sulkeutumisia saattaa tapahtua.

Disney-puistoon mennessäsi yksi tärkeimmistä työvälineistäsi on joka päivälle, viikolle (tai kuukaudelle) päivitetty ilmoituslappunen – kulkee mm. nimillä "Times Guide" ja "Program" – joka sisältää tärkeää tietoa niin sesonkikohtaisista erikoisuuksista kuin myös poikkeuksellisista aukioloajoista. Lappusesta löydät puistojen (sekä jopa lomakeskusten) muuttuvaisimmat aikataulutiedot elävästä viihteestä, erikoistapahtumista, hahmotapaamisista, esityksistä, paraateista, ilotulituksista ja iltaspektaakkeleista. Lappunen on saatavissa niin hotelleista kuin myös puistojen lippumyymälöistä, sisäänkäynneiltä sekä asiakaspalvelupisteistä ("Guest Relations").

ERIKOIS-AUKIOLOAJAT

Virallisten Disney-hotellien asiakkaille Disney-lomakeskusten puistot saattavat avautua aikaisemmin tai pysyä auki vieläkin pidempään! Muun muassa Walt Disney Worldissa "Extra Magic Hour" -järjestelmä avaa lähes päivittäin yhden elämyspuistoista tuntia aiemmin ja / tai jatkaa yhden puiston iltaa peräti kolmella tunnilla! Myös Disneyland Paris -puistossa on ainakin 1990-luvulla ollut käytössä "Early Entry" -aamutuntien järjestelmä. Sekä "Extra Magic Hour" että "Early Entry" -tunnit sisältävät yleensä kuitenkin vain pienen osan puiston tai teema-alueen suosituimmista elämyskohteista. WDW:n extra-iltatunteina saattaa olla käytössä huomattavasti enemmän elämyskohteita.

Sekä "Extra Magic Hour" että "Early Entry" -järjestelmät vaativat hotellisi myöntämän "Resort ID Card" -tunnistuskortin sekä tietenkin voimassaolevan pääsylipun! Aiemmin niiden omistajille jaettiin WDW:n puistoissa rannekkeita, mutta ainakin kesän 2012 ajaksi rannekkeista luovuttiin – eikä tunnistuskorttia joutunut välttämättä kaikissa elämyskohteissa näyttämään. On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että "Extra Magic Hour" -tunteina esimerkiksi WDW:n Magic Kingdomin keskusaukiolta (satulinnan edustalla olevalta Central Plaza ja Main Street -alueelta) ei välttämättä pääse puiston muille teema-alueille ilman "Resort ID Card" -tunnistuskorttia ...tai erittäin hyvää selitystä!

Kaikissa Disney-lomakeskusten puistoissa järjestetään myös erikoislaatuisia iltatapahtumia ("Special Event"), jotka vaativat erillisen sisäänpääsymaksun – ja todennäköisesti myös rannekkeen, joiden avulla puiston henkilökunta tietää kuka ei kuulu joukkoon. Näitä erikoisiltoja järjestetään muun muassa Halloween-sesongin sekä Uuden Vuoden aikaan. Näistä tapahtumista löydät enemmän tietoja Disney-puistojen omilta nettisivustoilta.

PITUUSRAJOITUKSET

Disney-puistojen koko perheelle sopivasta luonteesta kertoo parhaiten se että minimipituusrajat ovat ällistyttävän alhaiset puistojen hurjimmissakin kohteissa – ja kuitenkin samoihin penkkeihin mahtuu jopa iso läskimaha tai tavallista leveämmät hartiat! Tämä Disney-elämyksille ominainen piirre perustuu siihen faktaan, että suuri osa Disneyn vauhtielämyksien "rajuudesta" on pelkkää taitavasti luotua illuusiota! Siksi jo 102-senttimetriset pääsevät nauttimaan legendaarisesta Big Thunder Mountain Railroad -vuoristoradasta, lentelemään virtuaalisesti korkealla Kalifornian yläpuolella (Soarin') ja jopa kokemaan hyytävän hauskan hissimatkan Twilight Zone Tower of Terrorissa.

Disney-puistojen elämysten korkeimmat minimipituusrajoitukset nousevat 140 senttimetriin asti – mutta näitä on onneksi vain muutama! Joissakin harvoissa elämyskohteissa on myös maksimipituusraja. Useimmiten tämä tarkoittaa, että elämys on vain lapsille tarkoitettu. Kulkuvälineessä se tarkoittaa sitä etteivät ihan kaikenlaiset pituus- tai leveyssuunnassa muhkeat kehot mahdu turvapuomien/kaarien alle. Onneksi näitä "standardihuvipuistolaitteita" Disney-puistoissa on vain muutama!

KenNetti välittää kaikenmuotoisista ja -kokoisista ihmisistä, ja pyrkii elämyskohde-esittelyissään aina mainitsemaan jos elämys ei sovi isokokoisille. Elämyskohde-esittelyistämme löydät tiedon myös siitä, minkälainen turvasysteemi (puomi, kaari tai vyö) elämyskohteen kulkuneuvosta löytyy.

Taulukko Disney-puistojen pituusrajoituksista

IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET & VAROITUKSET

"Vain huoltajan seurassa" -varoituksen perusideaa ei yleensä ymmärretä lainkaan. Olkoonpa kyseessä tavallisempi huvipuisto tai Disneyn elämyspuisto, tämä huoltajuus-lauseke tulee oleelliseksi siinä vaiheessa kun jotain odottamatonta tapahtuu. On tottakai puiston vastuulla, että asiakkaat saadaan turvallisesti evakuoitua pois vaaran ääreltä. Pienten lasten tapauksessa on kuitenkin erittäin tärkeää että heillä on oma tuki ja turvansa – eli huoltaja johon he todella luottavat. Odottamattoman tapahtuessa aikuishuoltajan odotetaan yleensä käyttäytyvän "aikuisemmin" kuin nuoremman huoltajan.

Disney-puistojen elämyksissä ei juurikaan mainita ikärajoja – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tästä huolimatta aikuisasiakkaiden ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että pienet lapset pääsisivät yksinään edes lempeimpiin elämyskohteisiin. Varsinkin Yhdysvalloissa perhekeskeisellä kulttuurilla on niin pitkät ja vakaat perinteet, että puistoja yksinään kiertelevä pieni lapsi huomataan aivan varmasti! Lapsen itsensä kannalta on siis turvallisempaa että hänellä on seuranaan vastuuntuntoinen, aikuinen huoltaja.

Disneyn elämyspuistoissa alle 7-vuotiaiden tulee olla huoltajan seurassa puistoporttien sisäpuolella. Tämä ei tosin tarkoita sitäkään että yli 7-vuotiaat päästettäisiin ypöyksin kaikkiin elämyskohteisiin. Japanin Tokyo Disney Resortin puistoissa huoltajan iäksi määritellään 16 vuotta, kun taas Kalifornian Disneylandissa ja Floridan Walt Disney Worldin teemapuistoissa riittää yleensä 14 vuoden ikä. Nämä määritykset saattavat kuitenkin muuttua. On siis huomattavasti turvallisempaa että huoltaja on vähintään 18-vuotias kaikkien Disney-puistojen kaikissa elämyksissä.

Disney-puistojen elämyskohteiden varoitukset ja suositukset on laadittu lakimiespohjalta, joten opaskartoissa sekä Disney-puistojen nettisivuillakin nämä standarditekstit eivät läheskään aina anna oikeaa kuvaa elämyksestä ja sen todellisesta luonteesta. KenNetti selittää kaikki varoitukset ja suositukset oman testiryhmänsä kolmenkymmenen vuoden ajan keräämiin kokemuksiin tukeutuen. Asiaan liittyen KenNetti on myös koonnut sivun jolta löytyy tärkeää tietoa Disney-puistojen varoituksista.

ESTEETTÖMYYS

Disney-puistot panostavat ennätyksellisen paljon liikuntarajoitteisten tai muulla tavalla vammautuneiden viihtyvyyteen. Useimmat Disney-puistojen kohteet sopivat niille liikuntarajoitteisille, jotka pystyvät itsenäisesti tai oman huoltajansa avulla siirtymään pyörätuolistaan vaunuun tai muuhun kulkuvälineeseen. Pyörätuolia käyttävien asiakkaiden on ymmärrettävä että Disney-puistojen nykyisen käytännön mukaan puiston henkilökunta ei saa normaaliolosuhteissa avustaa pyörätuoliasiakasta.

Lukemattomat Disney-elämykset – jopa vuoristoradoista ja simulaattoreista hurjimmat – sopivat näille siirtymään pystyville pyörätuoliasiakkaille, kunhan huomioon otetaan myös muut terveydentilaa koskevat varoitukset! Katsomolla varustettuihin elämyskohteisiin nämä asiakkaat pääsevät usein omassa pyörätuolissaan (siis ilman vaihtoa pyörätuolista toiseen). Enemmän tietoja löytyy Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Varsinkin Yhdysvaltojen Disney-puistot tarjoavat monenlaisia elämystä parantavia laitteita sekä kuuroille ja sokeille että myös asiakkaille, joiden kuulo- ja / tai näkökyky on heikentynyt. Näistä palveluista löytyy paljon tietoja Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta englanninkielellä (muun muassa hauilla "guests with disabilities" tai "disabled guests"). Opaskoirat pääsevät useimpiin Disney-puistoihin, mutta elämyskohteisiin erittäin rajoitetusti.

KenNetti pyrkii elämyskohde-esittelyissään mainitsemaan erikseen ainakin sen, mikäli kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

Lue lisää.

PUISTOJEN PÄÄSYLIPUT
&
"PARK HOPPER"

Disney-puistojen lippuja voi nykyään ostaa etukäteen lähes joka puolelta maailmaa internetin kautta. Etukäteen liput ostaessasi saatat säästää jonkin verran rahaa, joskin lippujen toimittaminen koto-Suomeen saakka saattaa taas nostaa hintaa. Toinen vaihtoehto on lippujen etukäteen maksaminen ja noutaminen puiston sisäänkäynniltä. KenNetti kuitenkin suosittelee lippujen ostamista vasta Disney-lomakeskuksen hotelliin saavuttaessa, sillä se on yleensä vaivattominta ja nopeinta, eikä maksa yhtään enempää kuin puiston pääporteilta ostettaessa. (Myös muut kuin Disneyn viralliset hotellit myyvät lippuja, mutta saattavat ottaa jokusen dollarin välistä). Lippujen ostamista ei kannata kuitenkaan jättää puistojen pääporteilla tehtäväksi asiaksi, sillä satumaista Disney-päivää ei pidä aloittaa pitkässä lippujonossa seisomisella!

Huomaa, että Disney-puiston lipun hintaan sisältyy kaikki puiston / puistojen elämyskohteet, paraatit, esitykset ja ilotulitukset (lukuunottamatta tietenkin erikseen maksullisia pelejä, kauppoja, ravintoloita, yms). Voit myös poistua puistosta (esimerkiksi lepäämään hotellin altaalle pahimpien puistoruuhkien ajaksi) ja palata puistoon myöhemmin saman päivän aikana. Jos puiston exit-alueella sinulle tarjotaan käsileimaa, kannattaa se ehdottomasti ottaa. Lippujen lukemiseen tarvittavan tietokonetekniikan pettäessä ultraviolettivalossa näkyvä, muuten näkymätön käsileima on hyvä takuu siitä että puistoon pääsee palaamaan.

Monen päivän lippu-yhdistelmät vaihtelevat lomakeskuskohtaisesti. Yhdysvaltojen sekä Pariisin Disney-puistoissa myydään yhden päivän peruslippujen lisäksi usean päivän kombinaatioita, joihin voi myös halutessaan valita "Park Hopper" -ominaisuuden, joka antaa lipun omistajalle rajattoman oikeuden hypellä puistosta toiseen maksettujen päivien aikana. Esimerkiksi Walt Disney Worldissa voit "Park Hopper" -ominaisuudella vierailla kaikissa lomakeskuksen neljässä elämyspuistossa yhden päivän aikana – ja mennä ja tulla miten haluat (tietenkin puistojen aukioloaikojen mukaisesti).

Valitettavasti Tokyo Disney Resortissa "Park Hopper" -vaihtoehto on erittäin rajoitettu. (Asiaa perustellaan kyseisten puistojen suurilla kävijämäärillä). Tokion puistoissa useamman päivän lippu on käytettävä peräkkäisinä päivinä, lippuun merkittyinä päivämäärinä, ja "Park Hopper" -ominaisuuden voi saada ainoastaan kolmanneksi ja neljänneksi päiväksi. Toisin sanoen Tokyo Disney Resortin lippujärjestelmä ei ole läheskään niin joustava kuin Walt Disney Worldissa, jonka "Magic Your Way" -lippujärjestelmä on ehdottomasti Disney-puistojen paras. WDW:n lippujärjestelmässä asiakas saa itse valita "herkut" jotka lippuunsa sisältää, ja lipun voimassoloaikakin on kokonaan asiakkaan päätettävissä. "Base Ticket" tarkoittaa WDW:n lippujärjestelmässä yhden päivän yhden puiston lippua.

Disney-puistojen sisäänkäynnit ovat tehokkaasti automatisoituja. Sisäänkäyntiporteilla syötät lippusi koneeseen, vihreä valo välähtää ja kone palauttaa lipun sinulle toisesta aukosta samalla kun astut puistoon sisään. Tämän jälkeen lippua ei tarvitse esittää yhdessäkään kohteessa puiston sisäpuolella, lukuunottamatta "FASTPASS" -automaatteja sekä "Extra Magic Hour" -tunteja. Älä kuitenkaan kadota lippuasi, sillä se on äärimmäisen arvokas! Lippujen hinnat vaihtelevat suurehkosti eri Disney-lomakeskusten välillä. Hinta-laatusuhde on ollut jo vuosikausia parhaimmillaan Japanin Tokyo Disney Resortissa. Myös Pariisin puistojen lippuhinnat ovat olleet (ymmärrettävistä syistä) erittäin kilpailukykyiset verrattuna Yhdysvaltojen puistojen korkeisiin lippuhintoihin. Tämän hetkiset lippuhinnat näet helpoiten Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta!

"TICKET TAG"

Walt Disney Worldissa puistoihin palaamista varten aiemmin käytetty käsileima-systeemi on poistunut kokonaan. Sen tilalla on nykyään "Ticket Tag" -systeemi, joka varmistaa ettei kukaan muu pysty käyttämään lippuasi jos se katoaa tai se varastetaan. Kyseinen systeemi toimii siten, että aina kun syötät lippusi sisäänkäynnin koneeseen, työnnät myös etusormesi lukijaan, joka yhdistää "sormenjälkesi" kyseiseen lippuun. Jos joku muu yrittää samalla lipulla sisään, kone ymmärtää heti että on kyse väärinkäytöstä. WDW:n johto painottaa, ettei systeemi talleta varsinaista sormenjälkeä, vaan luo sen perusteella pelkän numerokoodin. Sormenjälkilukijalla ei siis ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa. Sen ainoa virka on tarkistaa että lipulla sisään pyrkivä on maksanut pääsymaksun. Jos lippu onkin hankittu "pimeiltä markkinoilta" puolikäytettynä, ei lipulla pääse porteista sisään.

"Ticket Tag" -sormenjälkisysteemistä kieltäytyvät asiakkaat voivat todistaa henkilöllisyytensä hyväksyttävällä henkilötodistuksella. (Käytäntö on kuitenkin sangen älytön: ihan kuin henkilöllisyyspapereilla olisi jotain tekemistä sen suhteen, ettei asiakas ole ostanut lippuansa pimeiltä markkinoilta!). Vaikka WDW:n puistoille kehitetty sormenjälkisysteemi on helppokäyttöinen ja nopea toimenpide, sen voi myöntää olevan ylimitoitettu voimakeino "pimeiden lippumarkkinoiden" kukistamiseksi. On kuitenkin muistettava että Walt Disney Worldin tapauksessa on kyseessä ihan oikea kaupunki, jonka päivittäinen asiakasmäärä on niin suuri että pimeän lipunmyynnin aiheuttamat tappiot saattavat olla miljoonaluokkaa.

Kallisarvoisesta lipusta kannattaa siis pitää erittäin hyvää huolta, olitpa sitten Walt Disney Worldissa, Pariisissa, Kaliforniassa, Hong Kongissa tai Tokiossa. "Ticket Tag" -systeemi saattaa olla käytössä myös muissa Disney-puistoissa kuin WDW:ssa.

DISNEY-LOMAKESKUSTEN
HOTELLIT

Liiallista säästäväisyyttä emme suosittele kenellekään Disney-puistoon matkaavalle, sillä halpa majoitus jostain "huitsin nevadasta" ilman minkäänlaisia etuja saattaa olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi Disney-puistovierailun onnistumisen suhteen. Virallisen Disney-hotellin ("Official Disney Hotel") asiakkaana nautit eduista joita ei puistojen tavallisille tallaajille tarjota. Tärkein etu majoittuessasi Disney-lomakeskusten sisäpuolelle on se että silloin asut Disney-taian sydämessä, jossa korkea laatu, tehokkuus ja ystävällinen palvelu ovat avainsanoja. Virallisten Disney-hotellien asiakkaiden erikoisetuihin kuuluu myös kaikenkattavan ilmaisen kuljetuksen lisäksi takuu päästä puistoihin jopa silloin kun ne joudutaan sulkemaan liiallisen väkimäärän takia ("Guaranteed Admission"). Myös "Extra Magic Hours" -etu tarjotaan ainoastaan virallisten Disney-hotellien asiakkaille (muutamia harvinaislaatuisia poikkeuksia lukuunottamatta).

Useimmista Disney-lomakeskuksista (tai niiden välittömästä läheisyydestä) löytyy myös hotelleja joita Disney ei omista. Nämä hotellit ovat huippusesonkien ulkopuolella yleensä huomattavasti halvempia verrattuna virallisiin Disney-hotelleihin. Lomakeskusten sisäpuolella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsevat ei-Disney-hotellit tarjoavat yleensä myös ilmaisen kuljetuksen elämyspuistoihin (tai muulle tärkeälle alueelle) – joten jos säästää täytyy, niin KenNetillä on ollut pelkästään hyviä kokemuksia esimerkiksi sekä Walt Disney Worldin että Tokyo Disney Resortin Hilton-hotelleista.

Nykyään useimmat hotellit vaativat luottokortin jo hotellivarausta tehdessä. Vaikka olisitkin maksanut hotellimajoituksesi etukäteen, useimmat Disney-lomakeskusten hotellit kuitenkin vaativat luottokortin sisäänkirjautuessasi ja varaavat kortiltasi suuren summan minibaarin tyhjentämisen sekä muiden maksullisten palveluiden varalle. Tämän takia on erittäin tärkeää varmistaa ennen matkaasi ettei luottokorttisi luottoraja ylity pelkästään siksi että hotelli tekee edellämainitun useiden satojen dollarien varauksen kortiltasi. Myös "Resort Identification (ID) Card" -järjestelmä (joka oikeuttaa virallisen Disney-hotellin asiakkaan useisiin etuihin) vaatinee luottokortin olemassaoloa, sillä kyseisellä "tunnistuskortillasi" voit maksaa ostoksia ja aterioita WDW:n alueella.

KenNetti listaa tärkeimmät hotellit erillisissä Disney-lomakeskusten oppaissaan, mutta päivitetyt, yksityiskohtaiset tiedot näistä hotelleista löydät Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta!

KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

Disney-puistojen kauppojen tarjontaa kutsutaan usein raivostuttavan yksipuoliseksi, sillä samoja tuotteita saattaa löytyä monesta eri kaupasta. Syynä tälle on kuitenkin asiakasystävällinen lähtökohta; ettei asiakkaan tarvitse juosta etsimään haluamaansa (usein suosittua tuotetta) puiston toiselle puolelle siitä yhdestä tietystä kaupasta, vaan riittää kun astuu lähimpään puotiin.

Jos monipuolisempi ostosvalikoima todella kiinnostaa, kannattaa Disney-lomakeskuksissa ehdottomasti suunnata ostos- ja viihdekeskuksiin. Walt Disney Worldin Downtown Disney ja Tokyo Disney Resortin Ikspiari ovat toistaiseksi Disney-lomakeskusten suurimmat – ja itseasiassa hengästyttävän monipuoliset – "ostarit", ravintoloista ja viihdetarjonnasta puhumattakaan. Pariisin Disney Village ja Kalifornian Downtown Disney eivät ole läheskään yhtä monipuolisia, mutta tarjoavat kyllä paljon muutakin kuin tyypilliset krääsäkaupat puistojen sisäpuolella.

Disney-puistojen ruoan tasosta ja monipuolisuudesta on yhtä monta mielipidettä kuin on makujakin. Kuten yleisesti ottaen tavallisissa huvipuistoissa, Disney-puistojen ravintoloissa hinta-laatusuhde voi tuntua kyseenalaiselta ja/tai valikoima liian samanlaiselta jokaisessa pikaruokaravintolassa. KenNetti suosittelee puistojen buffet-ravintoloita, sillä niissä hinta-laatusuhde on usein kohdallaan – joskus jopa häikäisevällä tavalla, kuten Tokiossa. Halvempaa, pienempää tai vähän isompaakin purtavaa myyviä kojuja, kärryjä ja kioskeja löytyy kaikista Disney-puistoista.

Disney-lomakeskusten ostos- ja viihdekeskuksista löytyy yleensä korkealaatuisimpia ja joskus jopa elämyksellisempiäkin ravintolavaihtoehtoja. Walt Disney Worldin tapauksessa ei kannata unohtaa myöskään lukemattomien teemoitettujen hotellien ravintolatarjontaa. KenNetti pyrkii erillisissä lomakeskus- ja puisto-oppaissaan listaamaan ainakin ne ravintolat, jotka ovat elämyksellisesti merkittäviä.

Kaikki Disney-puistojen ravintolat ovat savuttomia. Muistathan myös, että alkoholia ei pääsääntöisesti myydä laisinkaan Disneyland-nimisissä puistoissa. (Kertauksen vuoksi: muissa Disney-puistoissa alkoholia myydään pääsääntöisesti ainoastaan pöytävarauksen vaativissa ravintoloissa. Floridan Epcot-puisto on suuri poikkeus tälle säännölle). Epcot tunnetaankin puistona, jonka World Showcase -alueella voi "juoda ympäri maailmaa".

Suurin osa Disney-puistojen ja -lomakeskusten pöytiintarjoiluravintoloista vaatii etukäteen tehdyn pöytävarauksen. Onneansa voi tietenkin kokeilla vasta nälän yllättäessä, mutta KenNettikin suosittelee etukäteen tehtyä varausta – erityisesti jos haluat syödä Disneyland-puistojen pöytävarausravintoloissa huippusesongin aikaan! Silloin pöytävaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä! Tämä onnistuu Disney-puistojen nettisaittien kautta. Yleensä virallisten Disney-hotellien asiakkailla on etuoikeuksia pöytävarausten suhteen.

Disney-lomakeskusten luksusravintolat vaativat tyylikästä pukeutumista. Ravintolaa valitessa kannattaa siis kiinnittää huomiota ravintoloiden pukeutumiskoodeihin ("dress code"), sillä hienoimpiin ravintoloihin ei pääse ilman solmiota ja iltapukua. Näitä luksusravintoloita on Disney-lomakeskuksissa kuitenkin vain kourallinen ja lähes kaikki niistä sijaitsevat hienoimpien hotellien yhteydessä.

Luksusravintoloita vähemmän hienommissa mutta silti laadukkaissa ravintoloissa "dress code" on joustavampi, mutta räikeimmät turistivaatetukset kannattaa jättää hotellin kaappiin: loukkaavin ja räikein kuvin ja/tai tekstein varustetut t-paidat, uimapuvut, niiden osat, "tank top" -yläosat, sekä repeytyneet, leikatut ja revityt vaatteet. Khaki- tai housushortsit sekä farkutkin ovat tavallisesti sallittuja niin naisilla kuin miehillä. Kaikenlaisten hattujen päässä pitäminen saattaa herättää täyden palvelun ravintoloissa paheksuntaa. Nämä kiellot ja säännöt eivät kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kyseisiin ravintoloihin pääsisi ilman pikkutakkia ja kravattia; yleensä asiallinen asukokonaisuus riittää.

Aamiaiseen ja muihinkin aterioihin voi saada ylimääräistä sadunhohtoa maksamalla ekstraa, eli syömällä ateriansa Disney-hahmojen seurassa puistoissa tai valituissa hotelleissa. Näistä "Character Breakfast" -erikoisaamiaisista sekä muistakin "Character Dining" -aterioista KenNetillä on vain muutama kokemus. Koko konsepti tuntuu lapsiperheiden kannalta älyttömältä; kuka lapsi keskittyy kiltisti ruokaansa kun ravintolasalissa juoksentelee jättikokoisia hiiriä, ankkoja, nallekarhuja sekä prinsessoja?

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
PERUSOPAS KAIKKIIN DISNEY-PUISTOIHIN

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikan

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Elämyskohteiden Kronikan etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s
Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*