KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 9, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta – Disneyn Teemapuistot
KenNetin DISNEYLAND CALIFORNIA Opas
– Sivu 2
DISNEYLAND
puiston esittely

DISNEYLAND
PÄHKINÄNKUORESSA

Kalifornian Anaheimissa 17. heinäkuuta 1955 avautunut Disneyland oli Disneyn elämyspuistoista SE ensimmäinen. Lukuisista muutoksista huolimatta puisto on edelleen, yli 55 vuoden jälkeen, ehdottomasti lumoavin Disneyn teemapuistoista; Disneylandin intiimissä rauhassa tuntee satusetä Walter Elias Disneyn – eli Walt Disneyn – hengen aidoimmillaan. (Puiston mielenkiintoiseen syntymätarinaan voit tutustua KenNetin tietokannassa).

Tästä alkuperäisestä Disneyland-puistosta on käytetty Magic Kingdom - eli "taikavaltakunta" -nimitystä jo kauan ennen kuin Floridan Walt Disney Worldin puisto omi termin itselleen vuonna 1971. Kalifornian Disneylandin nykyinen virallinen nimi on Disneyland Park (vaikka KenNetin ylläpitäjän mielestä moinen "puisto"-sanan lisäys on aivan turhaa). Puistosta käytetään myös kuuluisaa alaotsikkoa The Happiest Place On Earth (= maailman iloisin paikka).

Kalifornian Disneyland-puisto vie nykyisine laajennuksineen Disneyland Resort -lomakeskuksen kokonaistontista ainakin 34 hehtaaria. Helsingin Linnanmäen huvipuisto mahtuisi Kalifornian Disneylandin alueelle runsaat 4 kertaa. Hurjista hehtaareistaan huolimatta Kalifornian puisto on edelleen pienin maailman kaikista Disneyland-puistoista. Kuten sanottu, pieni koko lisää ehdottomasti puiston intiimiä taianomaisuutta – mutta huippusesonkeina puiston pieni koko näyttää ehdottoman negatiivisen puolesta, sillä kyseessä on yksi pahimmista Disneyn teemapuistoloukuista.

Disneyn Magic Kingdom -puistojen kuuluisa "kärrynpyörä"-rakennekaava kehitettiin alunperin nimenomaan tätä Kalifornian Disneyland-puistoa varten; pyörän keskiössä seisoo puistoa hallitseva satulinna ja keskiöstä lähtevät "poikkipuut" johdattavat pyörän ympärille ripoteltuihin erilaisiin teema-alueisiin. Puiston keskiötä, aukiota linnan edessä, kutsutaan nimellä Central Plaza. Disneylandin satulinnaa suurempi maamerkki on tosin vieressä seisova mahtipontinen Matterhorn-vuori, joka näkyy lähes kaikkialle puistoon.

Nykyinen Disneyland -puisto jakautuu kahdeksaan varsinaiseen teema-alueeseen: Main Street U.S.A. ("pääkatu"), Adventureland ("seikkailujen maa"), New Orleans Square ("New Orleans aukio"), Frontierland ("rajaseutujen maa"), Critter Country (vapaasti suomennettuna "Eläin Kunta"), Fantasyland ("mielikuvituksen maa"), Mickey’s Toontown (vapaasti suomennettuna "Mikin sarjakuvakaupunki"), sekä Tomorrowland ("huomispäivän maa"). Toisin kuin muissa Disneylandeissa, tässä Kalifornian puistossa Fantasyland-alue ulottuu nykyään osittain Central Plazan alueelle Disney-prinsessoille rakennetun Fantasy Fairen muodossa.

Lähtekäämme nyt kierrokselle Kalifornian Disneylandin lukemattomiin maailmoihin! Main Streetillä linnaa kohti kulkiessa nenämme osoittavat pohjoiseen; Fantasyland sijaitsee linnan takana. Adventureland, Frontierland, Critter Country ja New Orleans Square sijaitsevat puiston länsipuoliskolla, ja Tomorrowland itäisellä puoliskolla. Mickey’s Toontown sijaitsee Fantasylandin perukoilla. Central Plaza -aukiolle saavuttuamme livahdamme Adventurelandiin ja lähdemme kiertämään puistoa myötäpäivään (kuten kellon viisarit).

H U O M I O !
Erityisesti Kalifornian Disneylandin tapauksessa juhlasesongit (kuten Joulu ja Halloween) vaikuttavat lähes koko puiston yleisilmeen lisäksi myös muutaman
elämyskohteen sisältöön, jotka saavat poikkeuksellisen jouluteemoituksen. Näitä kohteita ovat ainakin
“it’s a small world” sekä The Haunted Mansion, jotka suljetaan alkusyksystä ja avataan väliaikaisteemoilla höystettyinä Halloween- ja Joulu-sesonkien ajaksi. Tarkista aikataulut ja aukioloajat Disneylandin virallisen internet-sivuston kautta!

Tämän Sivun Sisältö:

KALIFORNIAN DISNEYLAND
PÄHKINÄNKUORESSA

MAIN STREET, U.S.A.
City Hall
Disneyland Railroad
The Disneyland Story presenting
Great Moments with Mr. Lincoln

The Disney Gallery
Main Street Cinema
Main Street Vehicles
Central Plaza

ADVENTURELAND
Jungle Cruise (Jingle Cruise)
Walt Disney’s Enchanted Tiki Room
Indiana Jones Adventure:
Temple of the Forbidden Eye

Tarzan
s Treehouse

NEW ORLEANS SQUARE
Disneyland Railroad
Pirates of the Caribbean
Blue Bayou Restaurant
The Haunted Mansion
(Haunted Mansion Holiday)

CRITTER COUNTRY
Splash Mountain
The Many Adventures of Winnie the Pooh
Davy Crockett
s Explorer Canoes

FRONTIERLAND
Big Thunder Mountain Railroad
Mark Twain Riverboat
Sailing Ship Columbia
Tom Sawyer Island Rafts
Pirates Lair on Tom Sawyer Island
Frontierland Shootin
Exposition

FANTASYLAND
Sleeping Beauty Castle
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
Snow White Grotto
Peter Pan
’s Flight
Mr. Toad’s Wild Ride
Snow White’s Scary Adventures
Pinocchio’s Daring Journey
King Arthur Carrousel
Dumbo the Flying Elephant
Casey Jr. Circus Train
Storybook Land Canal Boats
Alice in Wonderland
Mad Tea Party
Matterhorn Bobsleds
“it’s a small world”
(“it’s a small world” holiday)

MICKEY'S TOONTOWN
Disneyland Railroad
Roger Rabbits Car Toon Spin

Mickeys House & Meet Mickey
Minnie
s House
Gadgets Go Coaster
Chip n Dale Treehouse
Goofys Playhouse
Donalds Boat

TOMORROWLAND
Disneyland Railroad
Disneyland Monorail
Autopia
Astro Orbitor
Space Mountain
Finding Nemo Submarine Voyage
Captain EO starring Michael Jackson
Star Tours
– The Adventures Continue
Buzz Lightyear Astro Blasters
Innoventions
Starcade

FASTPASS -KOHTEET

MUU VIIHDE
The Golden Horseshoe
Fantasyland Theatre
The Sword in the Stone Ceremony
Star Wars Jedi Training Academy
Big Thunder Ranch
Bibbidi Bobbidi Boutique
Fantasy Faire
Pixie Hollow

PARAATIT JA
ILTASPEKTAAKKELIT

Mickeys Soundsational Parade
Fireworks Spectaculars
F a n t a s m i c !

RAVINTOLAT

OPAS
K
ALIFORNIAN DISNEYLANDIIN
(Linkit sivuille 1-3)

* * * * *

TÄRKEÄÄ
Disney-puistojen varoituksista, pituusrajoituksista,
ikärajoista ja huoltajan iästä

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Kalifornian Disneylandin Virallinen Sivusto
(Disneyland Resort – Disney's Official Site)

Englanniksi.

Kalifornian Disneyland
ELÄMYSKOHTEET
______________________________________

Main Street, U.S.A.
Puistoon astuessasi saavut pääkadulle, Walter Elias Disneyn lapsuudenmaisemiin. Main Streetin alussa sijaitsee Town Square -aukio. Main Streetiltä löytyy vain muutama varsinainen elämyskohde, mutta ympärilleen kannattaa toki katsella: kadun varrelta löytyvät rakennukset on luotu "pakkoperspektiivein" näyttämään korkeammilta mitä ne todellisuudessa ovat – toinen kerros on ensimmäistä lyhyempi, ja kolmas sitäkin lyhyempi. Ihastuttavia yksityiskohtia on satoja. Main Streetin puodeissa ja ikkunoissa on hyödynnetty puiston tärkeimpien suunnittelijoiden ja toteuttajien nimiä. Kadun varrelta löydät kaikki tarvitsemasi tuliaispuodit; tavaraa löytyy vaatteista elokuviin, satukirjoista makeisiin, ja lapsen kokoisista pehmoleluista mitä hienoimpiin kristalliesineisiin.

City Hall
Town Squarella sijaitseva "kaupungintalo" on puiston asiakaspalvelun tukikohta. Jos et ole puistoon saapuessasi vielä saanut "Times Guide" -informaatiolappusta, käy noutamassa se City Hallilta. "Times Guide" on tärkeä työvälineesi onnistuneen Disney-puistopäivän kannalta!

Disneyland Railroad
Ei suositella liikuntaesteisille.
Höyryjuna tarjoaa rauhallisen ajelun puiston ympäri. Rautatien muut asemat sijaitsevat New Orleans Squarella, Mickey’s Toontown -alueella sekä Tomorrowlandissa. Matkan varrella on erityistä nähtävääkin, jota ei näe muualta puistosta – uljas Grand Canyon sekä dinosaurusten maailma Primeval World. Junamatka puiston ympäri kaikkine pysähdyksineen kestää noin 18-20 minuuttia. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

The Disneyland Story presenting
Great Moments with Mr. Lincoln

Town Squarella sijaitseva Opera House on toiminut vuodesta 1965 Yhdysvaltain 16. presidentin, Abraham Lincolnin, kotina. Lincolnin alkuperäinen Audio-Animatronics -robottinukke on Disneyn elämyskronikan tärkeimpiä luomuksia. Great Moments with Mr. Lincoln -elämyksen lisäksi oopperatalon lämpiössä voi tutustua Disneylandin historiaan pienoismallien, taideteosten ja valokuvien kautta. Televisiomonitoreissa pyörii lyhennetty versio elokuvasta Disneyland: The First 50 Magical Years, jota isännöivät näyttelijä Steve Martin sekä piirretty Aku Ankka. Yhdysvaltain historiaa käsittelevä Great Moments with Mr. Lincoln -esitys nähdään oopperatalon tyylikkäässä katsomossa. Yleisö istuu mukavilla selkänojallisilla istuimilla. Esitys kestää runsaat 15 minuuttia. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

The Disney Gallery
Opera Housen rakennuksessa sijaitsee myös erilaisiin näyttelyihin sekä erikoistilaisuuksiin erikoistunut galleria (joka sijaitsi aiemmin New Orleans Square -alueella). HUOMIO: Kohde ei noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa tai on avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Tarkista näyttelyteemat ja aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä "Times Guide" -lappusesta!

Main Street Cinema
Yksi puiston alkuperäiskohteista vuodelta 1955. Disneyn piirrettyjä pätkisklassikkoja – muun muassa "sen kaiken aloittanut" Steamboat Willie (1928) – näytetään peräti kuudella vanhanmallisella valkokankaalla. Tässä pyöreässä teatterissa lyhyistä elokuvista voi nauttia ainoastaan seisten, sillä istuimia ei ole!

Main Street Vehicles
Main Streetin aluetta voi ihailla kävelemisen sijasta hevosvaunuissa, ikivanhassa autossa tai kaksikerroksisessa Omnibus -bussissa istuen. Huomaa, että matka tarjotaan vain yhteen suuntaan; kulkuneuvojen pysäkit sijaitsevat Town Squarella sekä Central Plaza -keskusaukiolla (linnan edustalla). HUOMIO: Kaikki kulkuneuvot eivät sovi liikuntaesteisille. Main Street Vehicles -kulkuneuvot eivät noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa ja useimmat niistä saattavat liikennöidä ainoastaan kausiluontoisesti. Nämä kulkuneuvot eivät myöskään liikennöi paraatien aikana. Tarkista aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta tai viimeistään paikan päälla!

Central Plaza
Main Streetin toisessa päässä, Ruususen Linnan edustalla sijaitseva keskusaukio. Tätä keskusaukiota pidetään perinteisesti parhaimpana paikkana katsoa illan ilotulitusesitys (tai iltaspektaakkeli).

______________________________________

Adventureland
Astu syvimpään viidakkoon, "seikkailujen maahan". Disneylandin Adventureland -aluetta ymmärtääkseen on huomattava, että 1950-luvun puolivälissä maailma ei ollut tavoitettavissa internetin kautta yhdellä napinpainalluksella. Maailman kaukaisimmat kolkat esiintyivät ihmisten mielikuvissa mystisinä ja jännittävinä. Satupuistoonsa mies nimeltä Walt Disney halusi koota eksoottisen, monia maailmankolkkia edustavan viidakon, josta tuli lopullisessa muodossaan tarkoituksellisesti enemmän fantasiaa kuin realismia. Kasvitieteen rajoja rikkovasta alkuperäisestä – ja upeasta – maisemasuunnittelusta vastasi aidoissa viidakoissa matkannut Bill Evans. Vuosina 1993-1995 Adventureland koki suurimmat muutoksensa arkeologiseikkailija Indiana Jonesin saapuessa alueelle. Mielikuvituksellisesta toteutuksestaan huolimatta useat Adventurelandin kasvit, kukat, pensaat ja puut ovat edelleen aitoja – joten kasveista kiinnostuneille alue saattaa vastata kasvitieteellistä unelmapuutarhaa.

Jungle Cruise
Klassikkoelämys Audio-Animatronics -eläinten parissa. Viidakkoristeily syvimpiin viidakkoihin. Ajelu kestää noin 7 minuuttia ja yhteen veneeseen mahtuu 32 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

HUOMIO:
J i n g l e - C r u i s e
Marraskuun loppupuolelta aina Joulusesongin loppuun asti
Jungle Cruise saattaa saada jouluisen väliaikaisteemoituksen. Jos näin tehdään, elämyskohde suljetaan yleensä lokakuussa ja avataan jouluteemalla viimeistään marraskuun lopussa. Jouluinen teemoitus jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin elämyskohde taas suljetaan ja avataan myöhemmin normaalissa muodossaan, jollaisena sen pitäisi pysyä aina seuraavaan lokakuuhun saakka.

Walt Disney’s
Enchanted Tiki Room

"Lumottu Tiki-huone" on klassikkoelämys, mutta valitettavasti aika on ajanut näiden leukaa loksuttavien Audio-Animatronics -lintujen ohi. Musiikkipitoinen esitys kestää noin 15 minuuttia ja teatteriin mahtuu yli 200 henkilöä. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Indiana Jones Adventure:
Temple of the Forbidden Eye

Vähimmäispituusrajana 117 senttimetriä.
Yksi Disneyn loistavimmista vauhtielämyksistä on huimilla simulaattorikulkuneuvoilla toteutettu villi mutta erittäin tunnelmallinen dark ride alkuperäisen Indiana Jones -elokuvatrilogian hengessä. Ajelu kestää 3 minuuttia ja yhteen kulkuneuvoon mahtuu 12 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Tarzan’s Treehouse
Kohde ei sovi liikuntaesteisille.
Alunperin vuonna 1962 Swiss Family Robinson Tree House -nimellä avautunut puumaja sai 1990-luvun lopussa uuden teemoituksen Disneyn Tarzan (1999) -piirroselokuvan mukaan. Puumaja on edelleen läpikäveltävä kohde, johon voi tutustua omalla tahdillaan. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

______________________________________

New Orleans Square
Kesällä 1966 avautunut "New Orleans aukio" elämyskohteineen kuului Walt Disneyn viimeisiin projekteihin. Alueen tarkoituksena oli juhlistaa ja kunnioittaa vuosisadan takaisen New Orleansin elämäniloa sekä kulttuuria. Vaikka alue on pienehkö, se kätkee fasadiensa taakse kaksi suurta, ylivoimaisen legendaarista ja ikisuosittua elämyskohdetta – sekä salaisen, ökyrikkaille tarkoitetun jäsenklubin Club 33. New Orleans Square on yksi kolmesta Disneylandin Rivers of America -jokea ympäröivistä teema-alueista.

Disneyland Railroad
Ei suositella liikuntaesteisille.
New Orleans Squaren asema. Hyppää junaan taikka siitä pois.

Pirates of the Caribbean
Vaatimattoman (ja ensikertalaisille ilmeisen vaikeahkosti löydettävän) fasadin ei kannata antaa huijata. Tämä vuonna 1967 avautunut merirosvoristeily johdattaa ihastuttavalta öiseltä laguunilta aina Karibianmerelle saakka. Kyseessä on Disneyn elämyslaboratorion ehdoton helmi.
Ajelu kestää 13-16 minuuttia ja yhteen veneeseen mahtuu noin 20 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Blue Bayou Restaurant
Mainitsemisen arvoinen ravintolaelämys Pirates of the Caribbean -elämyksen laguunialueella. Tutustu ravintolan historiaan!

The Haunted Mansion
Ulkopuolelta tämä Disneyn alkuperäinen "kummitteleva kartano" on ehdottoman elegantti, kertoen että sisällä asuu ainoastaan laatutietoisia, erittäin tyylikkäitä aaveita. Vuodesta 1969 kartanon kaikki 999 kujeilevaa kummitusta ovat ihastuttaneet kaiken ikäisiä asiakkaita. Ensikertalaisen on hyvä tietää, ettei kyseessä ole läpikäveltävä elämys, vaikka alkushown aikana kävelläänkin hieman. Kokonaiselämys kestää normaalisti noin 10-11 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 2-3 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

HUOMIO:
Haunted Mansion Holiday
Halloween-sesongista aina Joulusesongin loppuun asti kummituskartano muuttuu hyvin erilaiseksi Haunted Mansion Holiday -elämykseksi. The Haunted Mansion suljetaan yleensä syyskuun alkupuolella ja avataan Haunted Mansion Holiday -teemalla lokakuussa Halloweenin paikkeilla. Jouluinen Halloween-seikkailu jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin kartano taas suljetaan muutamaksi viikoksi ja avataan normaalina The Haunted Mansion -kummituskartanona jollaisena se pysyy aina seuraavaan syyskuuhun saakka.

______________________________________

Critter Country
Vuonna 1972 tämä pikkunurkkaus Disneylandin Rivers of America -joen varrella sai nimen Bear Country alueelle muuttaneiden laulavien ja musisoivien "kantrikarhujen" vuoksi. Kyseiset Walt Disney Worldin Magic Kingdomissa päivänvalon nähneet Country Bear Jamboree -karhut viihdyttivät yleisöjä Kalifornian Disneylandissa 20 vuoden ajan, kunnes karhujen naapuriin saapui vuonna 1989 lauma kettuja, sammakoita, jäniksiä, krokotiilejä, hanhia ja muita kaikenkarvaisia (ja -höyhenisiä) elukoita Splash Mountain -kohteen muodossa. Niinpä Bear Country sai uuden nimen Critter Country, jonka KenNetti suomentaa "elukoiden" ja "nakertajien" sijaan vapaamuotoisesti "Eläin Kunnaksi".

Splash Mountain
Vähimmäispituusrajana 102 senttimetriä.
Iloisesti loiskuva tukkijokiklassikko dark ride -osuuksin. Tukeissa istutaan peräkkäin (ei vierekkäin), ja vähimmäispituusraja on yli kymmenen senttiä isompi kuin Tokion versiossa! Ajelu kestää noin 9-10 minuuttia ja yhteen "tukkiin" mahtuu 6 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

The Many Adventures
of Winnie-the-Pooh

Kun "kantrikarhut" lopulta häädettiin alueelta, niiden tilalle saapui rakastettu satukarhu Nalle Puh. Tämä vuonna 2003 avautunut perheen pienimmillekin sopiva dark ride on maltillisesti modifioitu kopio Floridan Magic Kingdom -puistossa vuonna 1999 avautuneesta alkuperäisversiosta. Kumpaakin darkkista haukutaan kohtuuttomasti. Ajelu kestää noin 3 minuuttia ja yhteen hunajapurnukka-vaunuun mahtuu 6 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Davy Crocketts Explorer Canoes
Tämä kanottielämys on ollut Disneylandissa jo vuodesta 1956 asti.
Asiakkaat istuutuvat suureen kanoottiin ja melovat henkilökuntaan kuuluvien oppaidensa ohjaamina Rivers of America -joella. Kanoottien normaali reitti kiertää koko Tom Sawyer Island -saaren, joten tätä rankahkoa melontaelämystä ei voi suositella ihan koko perheelle, eikä varsinkaan yhteistyökyvyttömille ihmisille. Toisin kuin joella seilaavat isot laivat (Mark Twain ja Columbia), nämä kanootit EIVÄT kulje raiteilla eikä niissä ole moottoreita. Kanoottielämyksen vuonna 1971 muutettu teemoitus perustuu Disneyn legendaariseen 1950-luvun Davy Crockett -televisiohahmoon. Melontaporukan kyvyistä riippuen tämä 15-20-minuuttinen elämys voi venähtää tuplasti pidemmäksikin. Yhteen kanoottiin mahtuu enintään 20 henkilöä. HUOMIO: Näitä kiikkeriä kanootteja ei suositella liikuntaesteisille. Alle 7-vuotiaat vain (vähintään 14-vuotiaan) huoltajan seurassa. "Pienet lapset" joutuvat käyttämään pelastusliivejä. Kanoottielämys sulkeutuu auringon laskiessa, eikä muutenkaan noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa; avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Huomaa myös, että kanoottielämys voidaan joutua sulkemaan tietyissä sääolosuhteissa (esim. rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla). Tarkista aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä!

______________________________________

Frontierland
Villiä hurjempi länsi sekä muut Amerikan legendat muuttuvat todeksi tässä "rajaseutujen maassa". Frontierland on kolmas Rivers of America -jokea ympäröivistä teema-alueista.

Big Thunder Mountain Railroad
Vähimmäispituusrajana 102 senttimetriä.
Tämä Disneyn vuoristoratojen parhaimmistoon kuuluva "ukkosvuoren rautatie" näki päivänvalon vuonna 1979. Koko perheelle sopiva villi kaivosjunaklassikko. Ajelu kestää runsaat 3 minuuttia ja yhteen junaan mahtuu 30 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Mark Twain Riverboat
Puistoa kiertävän junaradan lisäksi jokea seilaava elegantti höyrylaiva oli Walt Disneyn intohimoisimpia hankkeita Disneylandiin. Heinäkuun 17. päivänä 1955 kaupallisen neitsytmatkansa ajanut Mark Twain -jokilaiva kulkee vedenalaisella raiteella ja sen mittasuhteet ovat puiston muiden lavasteiden tavoin harmonisesti supistetut. Ohjaushytissä ruorin takana seisova kapteeni ei itse aja tätä diesel-polttoaineella toimivaa laivaa; konehuoneen toiminnasta ja varsinaisesta kyydistä vastaavat henkilökunnan jäsenet on piilotettu laivan uumeniin asiakkaiden katseilta. Jokilaiva on nimetty kuuluisan amerikkalaisen kirjailijan, Mark Twainin (alias Samuel Langhorne Clemensin) mukaan, jonka kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Huckleberry Finnin ja Tom Sawyerin jännittävät seikkailut. Osittain siksi Rivers of America -joki kiertääkin jälkimmäisen seikkailijan mukaan nimettyä saarta. Jokilaivaan mahtuu noin 400 matkustajaa. Noin 15-minuuttisen risteilyn aikana nähdään muutamia tekoeläimiä – vaikka joella lipuvat vesilinnut ovat yleensä ihan oikeita! Mark Twain -jokilaiva kuuluu Disneylandin rauhallisimpiin elämyksiin. HUOMIO: Jokilaiva ei välttämättä noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa tai on avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Niinä iltoina jolloin Fantasmic esitetään, laiva lopettaa liikennöintinsä yleensä kaksi tuntia ennen esitystä. Tarkista jokilaivan aukiolo Disneylandin viralliselta sivustolta tai viimeistään paikan päällä. Huomaa myös, että tuuliolosuhteet saattavat rajoittaa kapasiteettia!

Sailing Ship Columbia
Mark Twain -höyrylaivan lisäksi joella saattaa seilata myös uljas kolmimastoinen purjelaiva Columbia. Tämä teräsrunkoinen Disney-laiva sai visuaalisen inspiraationsa 1700-luvun loppupuolella rakennetusta ensimmäisestä maapallon ympäri kiertäneestä amerikkalaisaluksesta, Columbia Redivivasta. Disneylandin Columbia-laiva tarjoaa jokilaivaa seikkailullisemmat puitteet noin 15-minuuttiselle risteilylle. Ellei Columbia ole asiakasajossa, voi sen nähdä joella esitettävässä Fantasmic -iltaspektaakkelissa Kapteeni Koukun ja Peter Panin huikeana taisteluareenana – josta johtuu myös yleinen harhaluulo että Columbia olisi merirosvolaiva. HUOMIO: Columbia-laiva ei sovi liikuntaesteisille. Laivaa pidetään asiakasajossa ainoastaan huippusesonkeina tai Mark Twain -höyrylaivan ollessa pois käytöstä. Tarkista aukiolo Disneylandin virallisen sivuston kautta tai viimeistään paikan päällä. Huomaa myös, että tuuliolosuhteet voivat rajoittaa kapasiteettia!

Tom Sawyer Island Rafts
Joen toiselle puolelle "Tom Sawyerin saarelle" – ja takaisin – pääsee ainoastaan näillä motorisoiduilla lautoilla, jotka eivät kulje vedenalaisilla raiteilla. Matka joen yli kestää puolestatoista kolmeen minuuttiin. Kerralla lauttaan mahtuu noin 55 matkustajaa. HUOMIO: Kiikkeryydestään huolimatta nämä lautat soveltuvat jopa pyörätuolien kuljetukseen. Kaikkien muiden asiakkaiden on seistävä joen ylityksen aikana (lautassa ei siis ole istuimia). Huomaa myös, että Tom Sawyer Island sulkeutuu hyvissä ajoin ennen auringon laskua, joten lautatkaan eivät kulje iltaisin. Tarkista aukiolo Disneylandin virallisen sivuston kautta tai viimeistään paikan päällä.

Pirate’s Lair
on Tom Sawyer Island

Alunperin tämä keinotekoisen Rivers of America -joen keskipiste sai inspiraationsa kirjailija Mark Twainin luomista Huckleberry Finnin ja Tom Sawyerin seikkailuista. Vuonna 1956 saarella avattiin energisille lapsille erittäin sopiva peuhapaikka, jossa sai kiipeillä, mönkiä, juosta, leikkiä, etsiä ja löytää monenlaisia seikkailuja. Oli luolia, riippusiltoja, puumajoja, verkkoja, tikapuita, tykkejä, ihan oikea linnake sekä aikuisia sotilaitakin, jotka saattoivat leikkiä lasten mukana. Vuonna 1992 Tom Sawyer Island -saaren eteläkärkeen rakennettiin joella esitettävän Fantasmic-iltaspektaakkelin tarvitsema kiinteä lava, joka päiväsaikaan näyttää Frontierlandin teemaan sopivalta puuhökkelisatamalta. Menestyksekkään Pirates of the Caribbean -elokuvatrilogian vanavedessä Tom Sawyer Island peruskunnostettiin ja uudelleenteemoitettiin vuonna 2007. Saarella juoksenteleekin nykyään pikkuisia sekä isompiakin merirosvoja, aarteita etsien ja miekkataisteluja käyden. Synkät l
uolastot on lavastettu Pirates of the Caribbean -elokuvien hengessä. "Kuolleen miehen luolassa" (Dead Mans Grotto) nähdään useiden säpsähdyttävien tehosteiden joukossa uusimpaan Audio-Animatronics -sukupolveen kuuluva muotoansa ihmisestä luurangoksi muuttava kirottu merirosvo sekä myös ohikulkijoita pelästyttelevä parivaljakko Pintel & Ragetti. Krouvifasadi Lafittes Tavernin edustalla saatetaan nähdä edelleen pienimuotoinen merirosvo-stunttishow. "Salakuljettajan poukama" (Smugglers Cove) tarjoaa haaksirikkoutuneen laivahylyn, jossa voi muun muassa nostaa meren syvyyksistä esiin aarteita. Treasure Dig ja Blacksmith Shop tarjoavat lisää interaktiivista hauskaa. Hyvä puoli tässä merirosvo-painotteisessa elämyksessä on se, että saarella voi viettää vaikka koko päivän jos energiaa ja mielikuvitusta riittää. Huono puoli on se, että ihan normaalisesonkinakin tälle saarielämykselle on syytä varata aikaa ainakin puolitoista tuntia mahdollisen paluulauttajonotuksen takia. Elämyksen nimi Pirate’s Lair kääntyy suomeksi "merirosvojen pesäksi", "koloksi" tai "luolaksi".

HUOMIO:
Pirate’s Lair on Tom Sawyer Island -kohdetta ei suositella liikuntaesteisille, sillä osa väylistä, silloista ja luolastoista eivät sovi laisinkaan pyörätuoleille. Vaikka saaren kaikki aktiviteetit ja elämykset on suunniteltu erityisesti perheen pienimmille, saattavat kaksi läpikäveltävää synkkää luolastoa (Dead Mans Grotto ja Pirates Den) sisältää liiankin ahdistavaa tunnelmaa – ja yhtäkkisiä säikäytyksiä. Alle 7-vuotiaiden tulee olla saarella koko ajan vähintään 14-vuotiaan huoltajan seurassa! Tom Sawyer Island -saaren linnoituksesta löytyy WC-tilat. Huomaa, että saari ei noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa ja sulkeutuu hyvissä ajoin ennen auringon laskua – yleensä jo kolme tuntia ennen Fantasmic -esityksen alkamista. Tarkista saaren aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta tai viimeistään paikan päällä! Huomaa myös, että Tom Sawyer Island voidaan joutua sulkemaan huonojen sääolosuhteiden vallitessa.

Frontierland Shootin’ Exposition
Pitkiä huvipuistoperinteitä noudattava ampumiskoju Disney-tyyliin päivitettynä. Yllättäviä ja hauskojakin asioita saadaan tapahtumaan turvallisin ja lempeä-äänisin laserkiväärein kohteita ampumalla. HUOMIO: Frontierland Shootin Exposition -ammuskelu on erikseen maksullista.

______________________________________

Fantasyland
"Mielikuvituksen maa" on Disneylandin Disneymäisin osa. Aina vuoteen 1982 saakka tämä alue pysyi lähes alkuperäisessä 1955 muodossaan. Alueen arkkitehtuuri tyytyi alunperin harmaisiin linnanmuureihin sekä yksinkertaisiin telttafasadeihin, joilla tosin pyrittiin luomaan keskiaikaista markkinahumua. Vuosien 1982-1983 suuressa alueremontissa Fantasyland muuttui vihdoinkin sellaiseksi, joksi Walt sen alunperin halusikin: mielikuvitukselliseksi, yksityiskohtia viliseväksi tyylikkääksi satumaaksi. Ruususen Linnan arkkitehtuurissa aloitetut hurmaavat baijerilaiset piirteet pääsivät suorastaan valloilleen muurien sisäpuolella ja sopivat erittäin hyvin sveitsiläisen, lumipeitteisen Matterhorn-vuoren hallitsemalle alueelle. Vuoden 1983 Fantasylandia voikin kutsua eurooppalaisten arkkitehtuurien harmoniseksi sekamelskaksi. Kyseisen suurremontin yhteydessä erityisesti myös Fantasylandin dark ridet remontoitiin lähes kauttaaltaan. Vuodesta 1996 lähtien Fantasylandin rajat ovat siirtyneet Main Street, U.S.A. -alueen Central Plaza -aukiolle ("Character Greeting" -hahmotapaamispaikkojen Pixie Hollow ja Fantasy Faire takia).

H U O M I O !
Jotkut Fantasylandin kohteet – tai koko alue – saattaa sulkeutua muuta puistoa aiemmin niinä iltoina, jolloin ilotulitus-show (tai vastaava iltaspektaakkeli) esitetään. Tarkista alueen sekä elämyskohteiden aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä!

Sleeping Beauty Castle
1955 avajaisista lähtien paikallaan seissyt satulinna, Disneylandin alkuperäinen maamerkki, on pienestä koostaan huolimatta yksi maailman tunnetuimpia ikoneja. Virallisesti linna kuuluu Prinsessa Ruususelle – mutta alunperin se suunniteltiin Lumikille. Tutustu maamerkkiin perusteellisesti!

Sleeping Beauty
Castle Walkthrough

Kohde ei sovi liikuntaesteisille.
Linnan sisuksissa jo vuonna 1957 avautunut kävelykohde on palannut vuosikymmenien uinumisen jälkeen alkuperäisjuurilleen. Kävelyreitillä fiilistellään Disneyn Prinsessa Ruusunen (1959) -animaatioklassikon hengessä. Läpikävely ilman ruuhkaa noin 8-15 minuuttia. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Snow White Grotto
Tämä Disneyn Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä (1937) -klassikkoon liittyvä monumentti ei ole varsinaisesti kohde, mutta erittäin oleellinen osa satulinnan intiimiä, lumoavaa ilmapiiriä.
Tutustu monumenttiin perusteellisesti!

Peter Pan’s Flight
Disneyn Peter Pan (1953) -animaatioklassikkoon perustuva dark ride on kuulunut vuodesta 1955 Disneylandin suosituimpiin kohteisiin. Tässä ajelussa lennellään radasta roikkuvalla pikkukaljuunalla yli öisen Lontoon, Mikä-Mikä-Maahan saakka. Ajelu kestää 2 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 2-3 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Mr. Toad’s Wild Ride
Fantasylandin dark ride -ajeluista omaperäisin perustuu Disneyn piirroselokuvaan The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949). Elokuvan ensimmäisestä osuudesta, "Kaislikossa suhisee" -tarinasta tuttu Herra Konna oli Disneylandin avautuessa 1955 vielä varsin tuore suosikkihahmo. Herra Konnan intohimo autoilla hurjasteluun oli mitä sopivin idea hilpeälle elämyskohteelle. Alunperin kohteesta suunniteltiin peräti vuoristorataa, mutta lopulta Mr. Toads Wild Ride tyydyttiin toteuttamaan rauhallisempana ajeluna. Kovin hurjaksi tätä "villiä ajelua" ei siis voi sanoa. Ajelu huipentuu kuitenkin varsin vakuuttavasti toteutettuun törmäykseen junan kanssa – ja jatkuu siitä poikkeuksellisen omalaatuisella tavalla, jota ei elokuvassa nähty: vaunu ajelee Helvettiin, joka kuhisee suloisia kolmiulotteisia pikkupiruja! Mr. Toads Wild Ride oli ennen Mickeys Toontown -alueen avaamista Disneylandin sarjakuvamaisin ja hulvattomin kohde. Kuten Fantasylandin muissakin darkkiksissa, ajelun kaksiulotteiset, fluorisoivin maalein luodut lavasteet muuttuvat ultraviolettivalojen alla ihastuttavan kolmiulotteisiksi. Puulevyistä leikatut, kaksiulotteisiksi jäävät hahmot eivät kuulu Disney-darkkisten parhaimmistoon, mutta ajelun tunnelma ja runsaat yksityiskohdat pelastavat paljon. Suuren hallin vaakunakilvessä lukevat sanat "toadi acceleratio semper absurda" tarkoittavat vapaasti suomennettuna "hurjastelu rupikonnan kanssa on [vähintään] outoa". Ajelun mukaansatempaava teemamusiikki on uudelleenäänitetty versio Frank Churchillin ja Charles Wolcottin hauskasti nimetystä laulusta "The Merrily Song (Nowhere in Particular)". Floridan Walt Disney Worldissa tämä samainen elämyskohde avautui vuonna 1971 hurjasti eeppisemmissä mittasuhteissa peräti kaksirataisena (tarkoittaen kahta hieman erilaista sisärataluomusta, jotka kohtasivat dramaattisesti). Ei siis yhtään ihmekään, että Floridan lakkautetulla Mr. Toads Wild Ride -versiolla on Disneylandin alkuperäisversiota legendaarisempi maine. Ajelu kestää 2 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 2 matkustajaa. HUOMIO: Mr. Toads Wild Ride on nimestään huolimatta rauhallinen; vaunu ei pyöri, pompi eikä keinu. Lapsiystävällisyydestään huolimatta ajelu sisältää hätkähdyttävän kohtauksen pimeässä tunnelissa, jossa uhkaava veturi ajaa kirjaimellisesti auton yli pillit huutaen. Tämän kohtauksen tiedetään pelästyttäneen useita perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä, joten asiaan on syytä varautua!

Snow White’s Scary Adventures
Tämä Lumikki-aiheinen dark ride on ylivoimaisesti aliarvostetuin kaikista Disney-puistojen darkkiksista. Valitettavasti Disneyland on itse aiheuttanut kyseisen elämyskohteen epäoikeudenmukaisen kohtelun unohtamalla kertoa asiakkaille, että kyseessä on puiston alkuperäinen kummitusjuna! Tältä ajelulta ei siis kannata odottaa suloisia eläimiä eikä hauskoja huolettomia rallatteluhetkiä, vaan painajaismaista kauhua, joka teki alkuperäisestä Disneyn Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä (1937) -animaatioklassikosta tasapainoisen mestariteoksen. Ajelu kestää 2 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 4 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Pinocchio’s Daring Journey
Disneyn animaatioklassikkoon Pinokkio (Pinocchio, 1940) perustuva "uskalias matka" näki päivänvalon vasta vuonna 1983. Toisin kuin naapurinsa Lumikki, tämä ajelu kertoo tarinansa hieman täydellisemmin – kuitenkaan kuuluisia kauhuja unohtamatta. Pinokkio-ajelu kestää 2 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 4 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

King Arthur Carrousel
On vähintään merkillistä että esimerkiksi maailmanpyöriä vastustanut Walt Disney sijoitti joka-tivolista-löytyvän-peruslaitteen keskeiselle paikalle puistonsa satulinnan pihalle. Mutta tämä "Kuningas Arthurin karuselli" ei tosin olekaan mikä tahansa karuselli, vaan arvonsa ansaitseva satumaisen kaunis ja eeppinen yksilö! Alkuperältään tämä ei ole Disney-luomus, vaan monista ikivanhoista karuselleista koottu, huippulaadukkaasti restauroitu sekä laajennettu kokonaisuus. Vanhimmat hevoset veistettiin jo 1800-luvun loppupuolella Saksassa, mutta karuselli sisältää myös muutamia Disneyn elämyslaboratorio WED Enterprisesin rakentamia yksilöitä. Nykyään karusellissa on 68 hevosta, joista kaikki ovat valkoisia. Disneylandissa karuselli on alusta alkaen käyttänyt nimeä King Arthur Carrousel – peräti kahdeksan vuotta ennen Disney-piirroselokuvan Miekka kivessä (The Sword in the Stone, 1963) ensi-iltaa. Ainakin vuodesta 1983 lähtien karusellin läheisyydessä on sijainnut alasin siihen isketyn miekan kera; tällä paikalla on järjestetty The Sword in the Stone Ceremony -seremoniaa (josta voit lukea lisää kohdassa "Muu Viihde"). Nimestään huolimatta King Arthur Carrouselin taide tulee Prinsessa Ruususesta (1959); karusellissa nähdään yhdeksän Ruusus-tarinaan liittyvää käsinmaalattua taideteosta. Karusellin musiikkina kuullaan Disney-elokuvien suosituimpia melodioita.
Yksi ajelu kestää noin 2 minuuttia. HUOMIO: Hevosilla ratsastavien 68 henkilön lisäksi karusellissa on yksi vaunu penkin kera, sekä tarpeeksi tilaa ratsastavien lastensa vierellä seisoville vanhemmille.

Dumbo the Flying Elephant
Lasten ja lapsenmielisten rakastama klassikkolaite, jossa voit ohjata omaa lentävää pikkuelefanttiasi ylös ja alas. Yksi ajelu kestää noin 90 sekuntia ja yhteen vaunuun mahtuu 2 henkilöä. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Casey Jr. Circus Train
Kuten Dumbo the Flying Elephant, myös tämä pikkuinen sirkusjuna perustuu Disneyn animaatioklassikkoon Dumbo (1941). Vuonna 1955 ensiajelunsa tehnyt Casey Jr. Circus Train on kiertänyt Storybook Land -pienoisaluetta jo vuodesta 1956 lähtien. Ajelu kestää normaalisti noin 4 minuuttia, ellei toinen juna viivy asemalla liian pitkään. Rinnakkain mahtuu istumaan 2–4 henkilöä vaunutyypistä riippuen. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Storybook Land Canal Boats
"Satukirjamaan kanavaveneet" risteilevät ihastuttavien Disney-pienoismallien keskellä. Ajelu kestää 5-7 minuuttia ja yhteen veneeseen mahtuu noin 12 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Alice in Wonderland
Disneyn Liisa Ihmemaassa (1951) -animaatioklassikkoon perustuva dark ride avautui vasta vuonna 1958. Tätä seikkailua ei nähdä muualla kuin Kalifornian Disneylandissa – vaikka sen lavasteita ja figuureja on sittemmin hyödynnetty sekä Pariisin että Tokion puistoissa. Alice in Wonderland -ajelu on kaiken lisäksi Disney-puistojen ainoa kahdessa kerroksessa kulkeva perinteinen darkkis; ajelun loppupuolella vaunu tekee pitkähkön piipahduksen rakennuksen ulkopuolella, ennen loppuhuipentuman "Hulluja Teekutsuja". Kaksikerroksisen rakenteensa ansiosta tämä seikkailu on Fantasylandin darkkiksista pisin, peräti 3 minuuttia 40 sekuntia – ja on muutenkin varsin onnistunut tiivistelmä animaatioklassikon tapahtumista sekä sen absurdeista olennoista. Darkkiksen vaatimaton, mutta upeissa väreissä kylpevä nukketekniikka on samaa sarjaa (muun muassa) Peter Pan
s Flightin kanssa. Keväällä 2014 ajeluun lisättiin useita heijastettuja animaatio-osuuksia, joiden ansiosta Alice in Wonderland nousee Fantasylandin elämyskohteiden parhaimmistoon. Seikkailun runsas musiikki on uudelleenäänitettyä ja perustuu animaatioklassikon sävellyksiin ja lauluihin, joista vastasivat muun muassa Oliver Wallace, Sammy Fain, Bob Hilliard, Mack David, Al Hoffmann ja Jerry Livingston. Yhteen vaunuun mahtuu 4 matkustajaa. HUOMIO: Alice in Wonderland -ajelun pitäisi vedota pienempiin lapsiin, sillä värikästä nähtävää on paljon, eikä ajelu ole läheskään niin dramaattinen kuin Snow Whites Scary Adventures ja Pinocchios Daring Journey -darkkisseikkailut. Ajelun pimeys, jotkut äänitehosteet, sekä piipahdus rakennuksen ulkopuolella toisen kerroksen korkeudella saattavat kuitenkin säpsähdyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä – korkeuskammoisista puhumattakaan. Huomaa myös, että ulkoilmassa sijaitsevan rataosuuden takia koko ajelu voidaan joutua sulkemaan tietyissä sääolosuhteissa (esim. sateella tai ukonilmalla).

Mad Tea Party
Hurjasti pyörivä klassikkolaite, "teekupit", erittäin osuvan Liisa Ihmemaassa -teemoituksen kera. Yksi ajelu kestää noin 90 sekuntia ja yhteen "teekuppiin" mahtuu 4-5 henkilöä. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Matterhorn Bobsleds
Vähimmäispituusrajana 107 senttimetriä.
Vuoristorataklassikko dark ride -osuuksin, kammottavan lumimiehen kera. Vuonna 1959 puistoon noussut Matterhorn oli Disneyn "vuorista" ihkaensimmäinen. Tekovuoren rinteillä huristelevat "kelkat", Matterhorn Bobsleds, edustivat maailman ensimmäistä teräsputkivuoristorataa. Vuori sisältää edelleen kaksi hiukan erilaista rataa, joille jonotetaan myös erikseen. Ajelu kestää noin 2 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 3 matkustajaa. Vaunuissa istutaan peräkkäin (ei vierekkäin). Tutustu elämykseen perusteellisesti!

“it’s a small world”
Disneylandin varmasti kuuluisin elämys, "on se pieni maailma", näki päivänvalon vuonna 1964. Elämys suitsuttaa suvaitsevaisuuden tärkeää sanomaa. Risteily kestää noin 14-15 minuuttia ja yhteen veneeseen mahtuu noin 20 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

HUOMIO:
“it’s a small world” holiday
Marraskuusta aina Joulusesongin loppuun asti “it’s a small world” saattaa saada jouluisen väliaikaisteemoituksen. Jos näin tehdään, elämyskohde suljetaan yleensä lokakuussa ja avataan jouluteemalla viimeistään marraskuun loppupuolella. Jouluinen teemoitus jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin elämyskohde taas suljetaan muutamaksi viikoksi ja avataan normaalissa muodossaan, jollaisena se pysyy aina seuraavaan lokakuuhun saakka.

______________________________________

Mickey’s Toontown
"Mikin sarjakuvakaupunki" avautui vuonna 1993. Tämän teema-alueen juuret ulottuvat Floridan Walt Disney Worldiin asti. Mikki Hiiren 60-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1988 ilmestyi Floridan Magic Kingdom -puistoon alue nimeltä Mickey’s Birthdayland (Mikin syntymäpäivämaa). Väliaikaisesti rakennettu piirroshahmojen tapaamisiin suunniteltu alue osoittautui sen verran hyväksi ideaksi, että muutama vuosi myöhemmin alue päätettiin säilyttää pysyvänä osana Magic Kingdomia (kunnes se lopulta poistui laajenevan Fantasylandin alta). Kalifornian Disneyland avasi oman vastaavan alueensa vuonna 1993, mutta alueen lavastuksiin sekä elämyksellisyyteen oli panostettu enemmän. Täällä Ankkalinnamaiset piirteet sekoittuivat Hollywoodin kuvitteelliseen kaupunginosaan, joka nähtiin elokuvassa Kuka Viritti Ansan, Roger Rabbit? (Who Framed Roger Rabbit, 1988). Arkkitehtuuriltaan "Mikin sarjakuvakaupunki" on Disneylandin vallattomin alue; täältä ei löydy yhtään suoraa linjaa, vaan kaikki on somasti kallellaan ja veikeästi vinossa. (Mainitsemisen arvoista on, että Linnanmäen huvipuisto on julkisesti myöntänyt vuodeksi 1997 uusitun Vekkula-fasadinsa saaneen inspiraationsa juuri Disneylandin Toontownista). Yhtä erittäin vauhdikasta dark ridea lukuunottamatta
Mickeys Toontown on enimmäkseen pienille lapsille tarkoitettu peuhapaikka Ankkalinna-teemoituksella: Täällä voit tavata Mikin, Minnin, Akun ja Hessun sekä muut Disney-hahmot omassa ympäristössään – sekä liukua, kömpiä, tutkia, kiivetä ja villistellä suhteellisen turvallisissa puitteissa.

H U O M I O !
Alle 7-vuotiaiden tulee olla koko ajan vähintään 14-vuotiaan huoltajan seurassa! Mickey’s Toontown -alue saattaa sulkeutua muuta puistoa aiemmin niinä iltoina, jolloin ilotulitus-show (tai vastaava iltaspektaakkeli) esitetään. Tarkista alueen sekä elämyskohteiden aukioloajat Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä!

Disneyland Railroad
Ei suositella liikuntaesteisille.
Mickey
’s Toontownin asema. Hyppää junaan taikka siitä pois.

Roger Rabbits Car Toon Spin
Disney-puistojen villeimpiin perinteisiin dark rideihin kuuluva ajelu vie elokuvan Kuka Viritti Ansan, Roger Rabbit? (1988) maailmaan. Ajelu kestää 3 minuuttia 30 sekuntia ja yhteen vaunuun mahtuu 2 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Mickey’s House & Meet Mickey
Mikki Hiiren talo on läpikäveltävä kohde, jossa saa koskettaa ja kurkistaa lähes joka paikkaan – jopa pesukoneeseen. Nähtävää, kuultavaa, ja interaktiivista puuhaa sekä lapsille että lapsenmielisille. Talon takapihalla sijaitsevassa
Mickey's Movie Barn -ladossa voit tavata Mikin "elävänä" (Character Greeting). Varaudu tosin pitkään jonottamiseen! Kohteen taustamusiikissa kuullaan mm. Carl Stallingin säveltämä "Minnie's Yoo Hoo!", yksi vanhimmista Disney-sävelmistä (vuodelta 1929), jolle alkuperäissanat laati itse Walt Disney. HUOMIO: Hahmotapaamisesta otetun valokuvan lunastus on erikseen maksullista!

Minnie’s House
Minni Hiiren talo on tietenkin suloisempi kuin Mikin.
Pihalta löytyy jopa toivomuskaivo, josta saattaa kuulla Minnin vastaavan. Kuten Mikin talo, myös Minnin koti on läpikäveltävä kohde, jossa saa koskettaa ja kurkistaa lähes joka paikkaan – vaikka jääkaappiinkin! Taustamusiikkien joukosta saattaa bongata ikivihreitä, ikivanhoja Disney-sävelmiä, kuten mm. Frank Churchillin "Puppy Love" ja Paul J. Smithin "Thru the Mirror".

Gadgets Go Coaster
Vähimmäispituusrajana 89 senttimetriä.
Tämän "lasten vuoristoradan" teemoitus tulee 1990-luvulla Suomenkin televisiossa pyörineestä Disneyn piirrossarjasta Tikun ja Takun pelastuspartio (Chip 'n Dale's Rescue Rangers), jossa neuvokas jyrsijätyttö Vinkki (eli Gadget) rakenteli kaikenlaisia vempeleitä kävyistä, tammenterhoista, oksista, lehdistä ja ihmisten pikkutavaroista. Yksi ajelu kestää vain noin minuutin ja yhteen junaan mahtuu 16 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Chip n Dale Treehouse
Tikun ja Takun
pesäpuu sisältää nähtävää, mönkimistä, liukumista ja muuta puuhaa lapsille ja lapsenmielisille. Läpikäveltävä kohde. HUOMIO: Kaikki kulkureitit eivät sovi liikuntaesteisille.

Goofys Playhouse
Mikin hyvän ystävän, Hessu Hopon hassu talo.

Donalds Boat
Aku Ankan vene Miss Daisy sisältää nähtävää ja puuhaa. Läpikäveltävä kohde. HUOMIO: Kaikki kulkureitit eivät sovi liikuntaesteisille.

______________________________________

Tomorrowland
Tulevaisuus ja menneisyys tapaavat "huomispäivän maassa". Tomorrowlandia on ihan syystäkin kutsuttu nimellä "eilispäivän maa" eli Yesterdayland – sillä alueen hienot tulevaisuudennäkymät ovat usein päätyneet menneisyydeksi alta aikayksikön. Tomorrowland oli kaiken lisäksi puiston teema-alueista se, joka jouduttiin avaamaan yleisölle heinäkuussa 1955 pahasti keskeneräisenä – vaikka alue tarjosikin varsin monta legendaarista elämystä. Jotkut elämyksistä olivat kuitenkin toisella tavalla unohtumattomia;
tutkiessaan alueelle pystytettyjä tilapäisiä näyttelyitä, kuten muun muassa "huomispäivän vessaa" (Crane’s Bathroom of Tomorrow), ovat jotkut asiakkaat saattaneet tuntea olonsa petetyksi. Tomorrowlandin elämyskohteiden vaihtuvuus on alusta alkaen ollut kiivaampaa kuin Disneylandin muilla teema-alueilla. Alueen legendaarisimpiin poistuneisiin elämyskohteisiin kuuluvat muun muassa yleisön kokonaan ympäröinyt elokuvaelämys Circle-Vision 360 (1964-1997), näppärät PeopleMover -kulkuvälineet (1967-1996), edistyksellinen Carousel of Progress (1967-1973), tylsä ja pitkäveteinen Mission to Mars (1975-1992), pahamaineisesti hyppelehtivät Flying Saucers -törmäilyvempeleet (1961-1966), ja vieläkin pahamaineisemmat ynnä kamalan rumat Phantom Boats -veneet (1955-1956), sekä tuhoontuomitun vauhdikkaat Rocket Rods -ajoneuvot (1998-2000). Kun Ranskan Disneyland Paris -puistoa suunniteltiin, puiston futuristiseen osaan suhtauduttiin uudella tavalla: se ei ollut enää "huomispäivän maa", vaan pikemminkin nostalginen löytöretki menneisyyden mielikuvituksellisiin tulevaisuudenvisioihin, unohtamatta tietenkään toivoa tulevasta. Niinpä vuonna 1998 myös Kalifornian puiston uusi Tomorrowland-alue siirtyi virallisesti edustamaan mielikuvituksellista "tulevaisuutta jota ei koskaan ollut". Näin Tomorrowland oli löytänyt kauas kantavamman, uuden sielunsa.

Disneyland Railroad
Ei suositella liikuntaesteisille.
Tomorrowlandin asemalta höyryjuna jatkaa kohti Grand Canyonia sekä dinosaurusten maailmaa Primeval Worldia – ja palaa sen jälkeen Main Street, U.S.A. -alueen asemalle. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Disneyland Monorail
Kesällä 1959 ensiajelunsa tehnyt "ilmarata" laajeni vasta vuonna 1961 puiston ulkopuolelle, saavuttaen nykyisen neljän kilometrin pituutensa. Yksi täysi kierros (Tomorrowland – Downtown Disney – Tomorrowland ...tai toisinpäin!) kestää ihmisruuhkista riippuen noin 11-15 minuuttia tai enemmän! Radalla kulkee enintään kolme junaa. HUOMIO: Disneyland Monorailin rajaton käyttöoikeus sisältyy ainoastaan Disneylandin puistolippuun. Downtown Disney -asemalta et pääse monorailiin ilman puiston pääsylippua, mutta Tomorrowlandin asemalla lippua ei tarvitse ottaa esiin. Yhteen junaan mahtuu noin 120 matkustajaa, jolloin useimmat seisovat! Tutustu elämykseen perusteellisesti!

A u t o p i a
Vähimmäispituusrajana 82 senttimetriä
(32 tuumaa; virallisetkin Disney-lähteet saattavat
ilmoittaa virheellisesti pyöristetyn 81 cm).

Tärkeää Disney-puistojen pituusrajoituksista!

Yksinajettaessa vähimmäispituusrajana 137 senttimetriä.

Tämä Disneylandin ikonisimpiin huvilaitteisiin kuuluva autoajelu sai alkunsa satusetä Walt Disneyn halusta opettaa nuoria autoilemaan turvallisesti.
Utopistinen pienoisauto-seikkailu on kokenut monia muutoksia vuoden 1955 avautumisensa jälkeen, mutta yksi on varmaa: tämä elämys ei edelleenkään sovi tosikoille. Ajelu kestää normaalisti 4-5 minuuttia ja yhteen pikkuautoon mahtuu 2 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Astro Orbitor
Klassikkolaite, (Linnanmäelläkin aikoinaan pyörinyt "suihkio"), jossa voit ohjata omaa lentävää alustasi ylös ja alas rakettipiirin pyöriessä. Yksi ajelu kestää noin 90 sekuntia ja yhteen vaunuun mahtuu 2 henkilöä. Vaunuissa istutaan peräkkäin (ei vierekkäin). Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Space Mountain
Vähimmäispituusrajana 102 senttimetriä.
Disneylandin "avaruusvuori" – pimeässä rakennuksessa kulkeva vuoristorata – avautui alunperin jo vuonna 1977, mutta elämys suurremontoitiin (rata rakennettiin kokonaan uudestaan) ja avattiin "uuden sukupolven versiona" vuonna 2005. Uusitulla radalla ajellaan samantyylisellä junalla kuin nykyisissä Tokion ja Hong Kongin versioissa. (Walt Disney Worldin ja Disneylandin Parisin versiot Space Mountain -elämyksestä ovat täysin erilaisia). Kalifornian Disneylandissa ajelu kestää noin 3 minuuttia ja yhteen junaan mahtuu 12 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Finding Nemo
Submarine Voyage

Kohde ei sovi liikuntaesteisille.
Disneylandin legendaariset sukellusveneet aloittivat seikkailunsa vuonna 1959. Vuonna 1998 elämyskohde kuitenkin suljettiin – ja kaikkien yllätykseksi avattiin lähes kymmenen vuotta myöhemmin, 2007, upeasti uusittuna versiona, joka hyödyntää ällistyttävän kolmiulotteista tietokoneanimaation heijastustekniikkaa. Elämyksen uusi teemoitus tulee Disneyn Pixar-menestyselokuvasta Nemoa Etsimässä (Finding Nemo, 2003). Seikkailu kestää noin 14 minuuttia ja yhteen veneeseen mahtuu istumaan 40 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Captain EO
starring Michael Jackson

Disneylandin Magic Eye Theater avautui vuonna 1986. Tuolloin ensi-iltansa saanut Captain EO oli ennennäkemätön ja ennenkokematon 4D-spektaakkeli. Elokuvan tähden, pop-legenda Michael Jacksonin kuoleman jälkeen Captain EO teki paluun vuonna 2010. Elokuva kestää noin 17 minuuttia ja kerralla teatteriin mahtuu istumaan runsaat 350 henkilöä. On todennäköistä, että Magic Eye Theateriin saapuu lähiaikoina jotakin aivan uutta. Tutustu EO-elämykseen perusteellisesti!

Star Tours
– The Adventures Continue

Vähimmäispituusrajana 102 senttimetriä.
Star Wars -elokuvien inspiroima simulaattorielämys vie uusiin seikkailuihin – tällä kertaa 3D-lasien kera! Elämys kestää 4 minuuttia 30 sekuntia ja yhteen "alukseen" mahtuu 40 matkustajaa
. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Buzz Lightyear Astro Blasters
Hulvaton interaktiivinen seikkailu koetaan Toy Story -elokuvien Buzz Lightyearin seurassa. Ajelu kestää noin 5 minuuttia ja yhteen vaunuun mahtuu 2-3 matkustajaa. Tutustu elämykseen perusteellisesti!

Innoventions
Tämä pyöreä ja pyörivä rakennus asutti aikoinaan Disneylandin alkuperäistä Carousel of Progress -kohdetta (1967) sekä myöhemmin America Sings -revyytä (1974). Uuden Tomorrowlandin avautuessa 1998 itse rakennus ei enää pyörinyt, mutta sen sisältä löytyvän interaktiivisen puuha-alueen lattia pyöri – ja pyörii edelleen! Innoventions -paviljongin idea palasi Tonorrowlandin alkuperäiseen, vuoden 1955 mielikuvituksettomaan tarjontaan: sponsoreiden näyttelyitä höystettyinä ilmaisilla (tietenkin viimeisintä tekniikkaa esittelevillä) tietokoneaktiviteeteillä ja -peleillä. Paviljongin nykytarjontaan kuuluu interaktiivisten toimintojen ja muiden hilavitkuttimien lisäksi muun muassa Hondan ASIMO-robotin 15-minuuttinen show. Myös Marvel-kustantamon sarjakuva- ja elokuvasankarit Captain America, Thor ja Iron Man ovat edustettuina tavalla tai toisella. HUOMIO: Jos et pidä siitä, että lattia liikkuu hitaasti pyörien, kannattaa Innoventions-paviljonkia välttää. Alle 7-vuotiaiden tulee olla koko ajan vähintään 14-vuotiaan huoltajan seurassa! Innoventions ei noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa, ja suuri osa sen yksittäiselämyksistä, näyttelyistä sekä hahmotapaamisista ovat nopeasti muuttuvaisia! Tarkista aukioloajat ja muut aikataulut Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä "Times Guide" -informaatiolappusesta!

Starcade
Videopelejä ja muuta hauskaa kahdessa kerroksessa,
avaruusteemalla höystettynä. Ainakin vielä 1990-luvun loppupuolella Disneylandin Starcadea kutsuttiin "Orange Countyn – ellei peräti koko Californian – parhaimmaksi pelihallielämykseksi". HUOMIO: Starcadessa pelaaminen on erikseen maksullista.

Kalifornian Disneyland
FASTPASS -KOHTEET

______________________________________

Autopia
Splash Mountain
Big Thunder Mountain Railroad

Roger Rabbit
s Car Toon Spin
Star Tours – The Adventures Continue
Indiana Jones Adventure:
Temple of the Forbidden Eye

Space Mountain

vain kausiluontoisesti:
Buzz Lightyear Astro Blasters
Haunted Mansion Holiday

T Ä R K E Ä Ä :
Älä heitä FASTPASS-lipukettasi menemään vaikkei henkilökunta ottaisi sitä elämyskohteen sisäänkäynnillä!

FASTPASS on lipuke, jonka voit saada omaa pääsylippuasi käyttäen. Menetelmä on kuitenkin tiettyyn maksimimäärään sidottu, ja käytössä ainoastaan puistojen suosituimmissa tai uusimmissa elämyskohteissa.

Jokaiselta kyseistä menetelmää hyödyntävältä elämyskohteelta löydät FASTPASS-logoin varustetun nurkan tai erillisen rakennelman, jonka ulkopuolella roikkuvalta näyttöruudulta näet kellonajan, jolle "jonon ohitus" -aikoja myönnetään sillä hetkellä. Kyseinen kellonaika on puistosta riippuen joko puolen tunnin (esim. 11:45-12:15) tai tunnin (esim. 11:45-12:45) mittainen. Kellonaika vaihtuu lipukkeiden jakeluvauhdista riippuen yleensä joko viidellä tai kymmenellä minuutilla eteenpäin. Jos kellonaika sopii sinulle, syötä pääsylippusi FASTPASS-automaattiin, tai vedä lippusi automaatin lukijan läpi. Automaatti palauttaa sinulle pääsylippusi sekä antaa lipukkeen, josta näet sen puolen tunnin tai tunnin pituisen jakson, jolloin voit palata elämyskohteelle jonottamatta. Kunhan pidät huolta siitä, että mahdollisen suuremman porukkasi pääsyliput syötetään automaattiin peräkkäin (tai vaikkapa vierekkäisiin automaatteihin yhtäaikaa) niin koko porukkasi saa saman – tai enintään kymmenellä minuutilla eroavan – puolituntisen tai tunnin lipukkeelleen!

Kun palaat elämyskohteelle lipukkeen osoittamaan aikaan, käytät FASTPASS-logolla varustettua sisäänkäyntiä. Yllättävän monissa FASTPASS-kohteissa tavallinen jono sekä FASTPASS-jono kulkevat rinta rinnan (ainakin lastausalueelle saavuttaessa). Muun muassa Disneyland Parisin puistoissa FASTPASS-lipuke on luovutettu heti sisäänkäynnillä henkilökunnalle, mutta Tokyo Disney Resortin puistoissa systeemi on parannettu aukottomaksi siten että FASTPASS-asiakas luovuttaa lipukkeensa henkilökunnalle yleensä vasta lastausalueella. Tästä syystä sinun ei siis tule missään tapauksessa heittää FASTPASS-lipukettasi menemään, vaikkei sitä pyydettäisi heti sisäänkäynnillä!

FASTPASS-menetelmä ei anna takuuta siitä ettei sinun tarvitse jonottaa kohteella laisinkaan, sillä myös FASTPASS-jonoalueelle saattaa syystä tai toisesta muodostua pidempikin jono. Huomaa myös, ettet voi saada uutta FASTPASS-lipuketta samalle tai muulle kohteelle ennen tulosteeseen merkittyä erillistä kellonaikaa ("new Fast Pass available..."). Lipukkeiden jakelussa saattaa olla myös puistokohtaisia rajoituksia tai eroavaisuuksia – joten tarkat, päivitetyt ohjeet eri Disney-puistojen FASTPASS-palvelusta kannattaa tarkistaa puistojen virallisilta nettisivuilta – tai viimeistään paikan päällä!

FASTPASS-automaatit saattavat myös silloin tällöin antaa normaalin kellonaikalipukkeen lisäksi "SURPRISE FASTPASS" -yllätyslipukkeen jollekin muulle FASTPASS-kohteelle. Vaikka FASTPASS on ihan mukava keksintö, se saattaa pahimmillaan aiheuttaa ylimääräistä jonottamista niille jotka jonottavat kiltisti tavallisissa jonoissa – puhumattakaan niistä epämiellyttävistä tilanteista jolloin normaalijonottajat luulevat FASTPASS-systeemiä hyödyntävien asiakkaiden kiilaavan jonossa!

______________________________________

Kalifornian Disneyland
MUU VIIHDE

______________________________________

"Pysyvien" elämyskohteiden lisäksi Kalifornian Disneyland tarjoaa viihdettä (Entertainment) monessa muodossa. On live-esityksiä, live-musiikkia, lukuisia hahmotapaamisia (Character Greeting), ja muita erikoistapahtumia. Kaikki tämä tarjonta on kausiluontoista – ja nopeasti muuttuvaista! Lähes jokaiselle sesongille (Joulu, Halloween, Pääsiäinen, jne.) omat erikoisesityksensä. Näistä kaikista saat parhaiten tietoa Kalifornian Disneyland Resortin viralliselta sivustolta, yleensä otsikon "Entertainment" alta.

Viihteen muuttuvaisen luonteen takia KenNetti ei sisällytä tietokantaansa muita kuin Disneylandin "pysyvimmät" showt ja teatterit.

HUOMIO: Kaiken viihteen kohdalla on hyvä tarkistaa aukioloajat ja/tai aikataulut Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä "Times Guide" -informaatiolappusesta!

The Golden Horseshoe
Disneylandin legendaarinen "teatteriravintola" Frontierlandissa on nykyään lähinnä vain varjo menneisyydestä. The Golden Horseshoe ei ole nykyään Disneylandin virallisissa listauksissa elämyskohteiden eikä edes viihteen joukossa – mutta historiansa takia tämä "teatteriravintola" ansaitsee tulla mainituksi. Teatterin sisäpuolen suunnittelusta vastasi taiteilija Harper Goff, joka oli aiemmin suunnitellut samankaltaisen teatterin saluunoineen Doris Dayn tähdittämään elokuvamusikaaliin Calamity Jane (1953). Teatteriravintolan alkuperäisshow on kuitenkin Goffin arkkitehtuuriakin legendaarisempi: kesästä 1955 aina syksyyn 1986 asti nähty revyy, "The Golden Horseshoe Revue", listattiin Guinnessin Ennätystenkirjaan yhtämittaisesti pisimpään esitettynä näyttämömusikaalina 39000 esityskerrallaan. Näyttelijä-laulaja Wally Boagista tuli legenda Pecos Billin roolissa. Revyy esitettiin ensimmäistä kertaa Walt Disneyn juhliessa vaimonsa Lillianin kanssa 30. hääpäiväänsä 13. heinäkuuta 1955. Marraskuusta 1986 lähtien The Golden Horseshoen lavalla on nähty erilaisia show-esityksiä, joista yksikään ei ole jatkunut yhtä menestykkäästi kuin alkuperäisrevyy. Disneylandin oma nettisivusto on jo vuosikausia antanut hyvin epämääräistä informaatiota The Golden Horseshoen tapauksessa. Vaikka legendaarisen alkuperäisshown veroisia esityksiä ei ehkä enää tarjotakaan, The Golden Horseshoe pyrkii silti edelleen musiikkipitoiseen Villin Lännen varietee-meininkiin hiukkasen "kieli-poskella" – mutta sekä lapsiystävällisesti että poliittisesti korrektisti. HUOMIO: Ruoan takia ei The Golden Horseshoe -ravintolaa erityisemmin suositella. Huomaa että tästä teatteriravintolasta pöydän varanneiden automaattisesti oletetaan myös tilaavan erikseen maksavaa ruokaa sekä juomaa esityksen ajaksi. Ravintola saattaa olla avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Tarkista aukioloajat sekä pöytävarauskäytäntö Disneylandin virallisen sivuston kautta tai viimeistään paikan päällä!

Fantasyland Theatre
Fantasylandin suurehko ulkoilmateatteri rakennettiin runsaassa kolmessa kuukaudessa vuonna 1985. Ovelasti Storybook Land -pienoisalueen metsän taakse piilotettu teatteri käytti alunperin nimeä Videopolis; iltaisin teatteri muuttui huikeaksi "tanssiklubiksi", jossa kuultiin silloista modernia pop-musiikkia ja nähtiin monia nimekkäitä artisteja. Videopolis rakennettiin kuitenkin ensisijaisesti siksi, koska Tomorrowlandin legendaarinen ulkoilmalava jouduttiin purkamaan Captain EO:n ja Star Toursin tieltä. Vuonna 2006 Videopolis muuttui Disney-prinsessojen väliaikaiseksi päämajaksi (Fantasy Fairen ensimmäinen versio), kunnes vuonna 2009 teatteria alettiin kutsua Fantasyland Theater -nimellä. Muutama vuosi myöhemmin nimi vakiintui englantilaisittain painotetuksi Fantasyland Theatreksi. Teatterissa on nähty monenlaisia esityksiä. Katsomo on nykyään katettu ja sen pitkät penkkirivistöt ovat selkänojallisia.

The Sword in the Stone Ceremony
Sijainti: Fantasyland. Ainakin vuodesta 1983 lähtien on King Arthur Carrousel -karusellin läheisyydessä sijainnut alasin siihen isketyn miekan kera – kuten Disney-piirroselokuvassa Miekka kivessä (The Sword in the Stone, 1963). Elokuvasta tuttu Merlin-velho on silloin tällöin tupsahtanut paikalle ja kutsunut vahvoja aikuisia vetämään miekkaa alasimesta – aivan turhaan – kunnes Merlinin valitsema lapsi onkin saanut miekan liikkumaan! (Kyseessä on ihan puhdas mekaaninen tehoste; alasimeen piilotettu mekanismi pitää miekan paikallaan niin kauan kunnes Merlinin valitsema lapsi saa vuoron yrittää). Tätä "Miekka kivessä -seremoniaa" nähdään nykyään erittäin harvoin – jos ollenkaan – mutta varsinkin huippusesonkien aikana kannattaa pitää silmällä "Times Guide" -informaatiolappusta!

Star Wars Jedi Training Academy
Elävien esiintyjien vetämä "Tähtien Sota" -aiheinen tapahtuma, Tomorrowland Terrace Stage -ulkoilmalavalla (Tomorrowland Terrace -ravintolan vieressä). Kyseessä on huippusuosittu 4-12-vuotiaille lapsille tarkoitettu interaktiivinen elämys. Tämän 23-minuuttisen lavashown aikana lapset saattavat oppia Jedi-sotilaiden tavoin löytämään "voiman" sisältään ja saavat jopa miekkailla pahiksia vastaan – turvallisesti tietenkin. Show ei sisällä pelottavia elementtejä, ja saattaa vaikuttaa toivottoman kornilta aikuisten Star Wars -fanien mielestä.

Big Thunder Ranch
Pieni kotieläintarha Frontierlandissa. He, jotka eivät halua porsastella Big Thunder Ranch Barbecue -ravintolassa (muun muassa grillikyljellä ja paistetulla kanalla herkutellen), voivat suunnistaa naapuriin, jossa saa ihailla, helliä ja syöttää possuja, lampaita, vuohia, aaseja, hevosia, ja joskus jopa siipikarjaakin. Muistathan pestä kätesi ennen ja jälkeen kotieläintarhan tarjoamassa pesupisteessä!

Bibbidi Bobbidi Boutique
1990-luvun lopussa Disney Consumer Products -osaston kehittämä Disney Princess -brändi elää edelleen ja voi (liiankin) hyvin! Tämä Tuhkimon Haltijatarkummin taikasanojen mukaan hauskasti nimetty Disneylandin putiikki on kaikkien pienten aloittelevien prinsessojen unelmapaikka, jossa voi saada – rahallista korvausta vastaan tottakai – meikkauksen, manikyyrin, yhden kolmesta hiustyylistä, sekä unelmiensa mekon kruunuineen, koruineen ja kenkineen. Nykyään kauppa palvelee myös pikkuprinssejä, jotka selviävät seikkailusta huomattavasti halvemmalla... HUOMIO: Bibbidi Bobbidi Boutiquen kohderyhmänä ovat 3-12-vuotiaat tytöt, joten vanhemmat wannabe-prinsessat saatetaan käännyttää pois jo ovella. Ajanvaraus suositellaan tekemään hyvissä ajoin etukäteen puhelimitse (joka ei tietenkään ole ilmaista)! Tarkista aukioloajat ja erilaiset prinsessapaketit Disneylandin virallisen sivuston kautta!

Fantasy Faire
Sijainti: Central Plaza, Sleeping Beauty Castlen vasemmalla puolella. Lokakuussa 2006 Disney-prinsessat valtasivat Videopolis-ulkoilmateatterin alueen, muuttamalla sen Fantasy Faire -nimiseksi "Character Greeting" -päämajaksi. Väliaikaisesta hahmotapaamispaikasta tuli hyvin suosittu. Vuonna 2012 Fantasy Faire siirtyi aivaan toiseen paikkaan, laajentaen Fantasylandin aluetta Main Street, U.S.A. -alueen Central Plazalle asti. Vuosikymmeniä tällä paikalla sijainnut Carnation Plaza Gardens -ulkoilmanäyttämö sekä tanssilava muutettiin somaksi baijerilaiseksi satukyläksi, jossa Disney-prinsessat jatkoivat hahmotapaamisiaan. Uudella Fantasy Faire -alueella voit siis edelleen tavata Disneyn prinsessoja – mahdollisesti Lumikin, Tuhkimon, Auroran, Bellen, Arielin, Tianan tai Tähkäpään – ja ehkäpä muutaman prinssinkin. Prinsessa-tapaamiset on keskitetty kuninkaallisesti sisustettuun Royal Hall -rakennukseen. Täällä voit myös valokuvauttaa itsesi prinsessan kanssa – kunhan muistat ottaa lompakon mukaan! Royal Theatre -teatterissa voit ihastella Disneyn prinsessakertomuksia typistettyinä live-esityksinä. Tietenkin alueelta löytyy myös krääsäkauppa sekä karkkikioski. Fantasy Faire on myös sallittu rohkeille pojille. Aikuisilta vaaditaan pitkää pinnaa – rahasta puhumattakaan, sillä kaikkialle, paitsi krääsäkauppaan, joutuu tietenkin jonottamaan.

Pixie Hollow
Sijainti: Central Plaza, Snow White Grotton naapurissa, hyvin lähellä myös Tomorrowlandin sisäänkäyntiväylää. Vuonna 1996 Lumikin toivomuskaivo-alue sai naapurikseen Ariel's Grotton (Pienen Merenneidon "Character Greeting" -paikan), joka muuttui vuonna 2008 Disney-keijujen tapaamispaikaksi, nimelle Pixie Hollow. Suuret satumaiset kasvit kävelyreitin varrella johdattavat keijujen maailmaan. Täällä voit tavata mahdollisesti Helinän, Vidian, Fawnin, Terencen, Rosettan, Silvermistin, Iridessan tai Periwinklen. Muista ottaa oma kamera mukaan!

Kalifornian Disneyland
Paraatit ja Iltaspektaakkelit

______________________________________

Myös paraatit ja iltaspektaakkelit ovat Disneylandin muuttuvaisinta tarjontaa ja usein myös huippukausiin sidottuja. Puistossa on nykyään lähes jokaiselle sesongille (Joulu, Halloween, Pääsiäinen, jne.) omat erikoisesityksensä, "katutapahtumansa", paraatinsa, ilotulituksensa ja iltaspektaakkelinsa. Yhdistävä tekijä katutapahtumille, paraateille, ilotulituksille ja iltaspektaakkeleille on IHMISTUNGOS. Jos inhoat ihmistungosta, suosittelemme välttämään paraatireittiä, katutapahtuma-alueita, sekä ilotulitusten ja iltaspektaakkelin esitysalueita!

KenNetti ei sisällytä tietokantaansa muita kuin yleisimpiä paraateja ja iltaspektaakkeleita. Disneylandin koko viihdetarjonnan löydät parhaiten Disneyland Resortin viralliselta sivustolta, otsikon "Entertainment" alta. Viralliselta sivustolta löydät myös esitysaikataulut, sekä tietoa sesongeista ja erikoistapahtumista! Äläkä unohda paikan päällä jaettavaa "Times Guide" -informaatiolappusta!

* * *

Mickey’s Soundsational Parade
Perinteinen päiväparaati Disney-hahmoilla ja iloisella musiikilla. Paraatin kulku puiston läpi kestää noin 40 minuuttia.

T Ä R K E Ä Ä
Kalifornian Disneylandin
perinteisistä paraateista:
Puiston paraatireitti kulkee "it's a small worldin" liepeiltä Matterhorn-vuoren sekä Alice in Wonderlandin väliin jäävää väylää Central Plazalle ja siitä eteenpäin koko Main Street, U.S.A. -kadun Town Squarelle saakka (katso allaoleva kartta!). Paraatireitti siis sumputtaa Tomorrowlandin alueen pahasti, ja siksi puiston mille tahansa muulle alueelle siirtyminen on paraatien aikana huomattavasti hankalampaa kuin normaalisti! Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa, sillä heillä on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Paraativäylää ei saa ylittää mistä tahansa paraatin aikana, vaan ainoastaan väylän ylittämiseen osoitetun suojatien ("Parade Crossing / Crossover") kohdalta henkilökunnan opastuksella. Ryntäämällä paraativäylälle muusta kohdasta saatat vaarantaa sekä oman henkesi että muun yleisön turvallisuuden, puhumattakaan esiintyjistä ja henkilökunnasta! Huomaa, että mahdollisten iltaparaatien takia valot sammuvat puistossa laajalta alueelta. Jos inhoat ihmistungosta, on erittäin suositeltavaa välttää tätä paraatireittiä viimeistään puolta tuntia ennen paraatin alkua. Parhaimmat katselupaikat katoavat kiiresesonkeina jo tunti ennen paraatia. Huomaa myös, että kaikki paraatit ja katutapahtumat voidaan joutua peruuttamaan huonon sään uhatessa!

Fireworks Spectaculars
Myöhäisillan ilotulitusshow on kuulunut Disneylandin kokonaiselämykseen jo vuodesta 1956 lähtien. Vuonna 1961 elävän ihmisen esittämä Helinä-keiju (Tinkerbell) aloitti henkeäsalpaavat lentonsa satulinnan yläpuolella.
Disneylandin nykyisiä ilotulitus-esityksiä ja "linna"-iltaspektaakkeleita ovat muun muassa Magical ja Remember... Dreams Come True sekä Believe... in Holiday Magic. Halloween-sesongin aikana nähdään kummajaispainotteinen Halloween Screams, ja itsenäisyyspäivällekin (heinäkuun 4. päivä) on oma patrioottinen ilotulitusshownsa. Kaikki edellämainitut Disneylandin ilotulitusshowt ovat kestoltaan noin 14-minuuttisia. Tutustu esitykseen ja sen historiaan perusteellisesti!

T Ä R K E Ä Ä
Kalifornian Disneylandin
ilotulituksista /
"linna"-spektaakkeleista:
Koko Mickey’s Toontown -alue (sekä osa Fantasylandista) sulkeutuu ilotulitusspektaakkelin valmistelujen käynnistyessä. Onneksi Kalifornian puisto ilmoittaa nykyään nettisivuillaan jokaisen elämyskohteen sulkeutumisajan päivämäärän mukaan! Elämyskohteiden aukioloajat kannattaa kuitenkin myös tarkistaa paikan päällä (esimerkiksi "Times Guide" -informaatiolappusesta)!
Jos inhoat ihmistungosta, on erittäin suositeltavaa välttää puiston "keskusaukion" eli Central Plazan aluetta (linnan edustalla) viimeistään puolta tuntia ennen esitystä. Varsinkin huippusesonkien ilotulitusiltoina puiston eri osista toisiin siirtyminen keskusaukio-alueen kautta voi olla erittäin hankalaa ihmismäärän takia! Tästäkin huolimatta kiihkeimpien Disney-fanien mielestä ainoa oikea tapa nauttia Disneyland-puistojen ilotulituksista on katsoa esitys keskusaukiolta siten että linna näkyy ilotulitusten alla ja edustalla. Vaikka linnanäkymä kuuluu joihinkin esitysversioihin oleellisemmin kuin toisiin, voi perinteisiä ilotulituksia siltikin ihailla lähes mistä tahansa puiston osasta, sillä ne näkyvät osittain kaikkialle puistoon, sekä saattavat olla katsottavissa myös puiston ulkopuolelta. Main Street U.S.A. -rautatieaseman toinen kerros on hyvä paikka nauttia ilotulitusspektaakkeleista, vaikkei kaikkia linnaan heijastettujen kuvien yksityiskohtia näkisikään. Central Plazan parhaimmat katselupaikat katoavat kiiresesonkeina jo kaksi tuntia ennen esitystä!
Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; varsinkin huippusesonkien aikaan henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Esitysten takia valot sammuvat laajalta alueelta. Huomaa myös, että kaikki esitykset voidaan joutua peruuttamaan huonon sään yllättäessä!

FANTASMIC!
a night time spectacular

Tämä huikea iltaspektaakkeli sai alkunsa nimenomaan Kalifornian Disneyland-puistossa vuonna 1992. Fantasmic-iltaspektaakkeli esitetään Rivers of America -joella. "Katsomoina" toimivat New Orleans Square ja Frontierland (Big Thunder Mountainin edusta). Spektaakkelin kiinteä lava sijaitsee Tom Sawyer Island -saaren eteläkärjessä, joka päiväsaikaan näyttää Frontierlandin teemaan sopivalta puuhökkelisatamalta.
Tutustu Fantasmiciin perusteellisesti!

T Ä R K E Ä Ä
Kalifornian Disneylandin
Fantasmic-iltaspektaakkelista:
Shown kokonaiskesto on noin 22 minuuttia. Varaudu seisomaan koko esityksen ajan! Huippusesonkeina esityksiä on yleensä kaksi, joista jälkimmäisessä ei pitäisi olla yleisöä yhtä paljon kuin ensimmäisessä. Joka tapauksessa Fantasmic! -shown esitysiltoina New Orleans Square -aukio ruuhkautuu pahasti parhaita paikkoja etsivistä ihmisistä. Critter Countryn alue sumputtuu älyttömästi, sillä sen ainoa väylä tukkeutuu. Jos et pidä ihmismassoista, kannattaa koko Rivers of American jokialue (Critter Country - New Orleans Square - Frontierland) kiertää kaukaa! (Katso ylläoleva kartta). Ehdottomasti parhaat katselupaikat ovat New Orleans Square -aukion rannassa vastapäätä Tom Sawyer Islandin lavaa, mutta myös The Haunted Mansionin puoleiselta rannalta sekä Frontierlandin (Big Thunder Mountainin) puoleiselta rannalta näkee yhden kolmesta, lavan eri puolille sijoitetusta "vesivalkokankaasta" sekä suurimman osan oleellisista kohtauksista. Muun muassa prinsessat ja prinssit, Peter Pan ja Kapteeni Koukku sekä viidakon eläintanssijat seilaavat joella omilla "aluksillaan" – ja lohikäärmekin kääntelee päätänsä sen verran mahtipontisesti, ettei Fantasmic! -shown elämys ole välttämättä kiinni siitä mistä päin showta katselee. Parhaat katselupaikat New Orleans Square -aukion rannassa katoavat huippusesonkeina jo kaksi tuntia ennen esitystä. Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; eli jos sinut ajetaan pois silloilta tai muilta kulkuväyliltä, se ei ole henkilökunnan ilkeyttä, vaan turvallisuusmääräysten noudattamista. Henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Fantasmicin takia valot sammuvat laajalta alueelta. Huomaa myös, että vesielementeistään johtuen shown eturivin katselijat saattavat kastua jonkin verran (harvoin kuitenkaan märäksi). Tarkista esitysajankohdat Disneylandin virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä "Times Guide" -lappusesta!

______________________________________

Kalifornian Disneyland
RAVINTOLAT

______________________________________

Disney-puistojen ruoan tasosta ja monipuolisuudesta on yhtä monta mielipidettä kuin on makujakin. Kuten yleisesti ottaen tavallisissa huvipuistossakin, saattaa Kalifornian Disneylandin ravintoloissa hinnat tuntua kovilta laatuun verrattuna ja/tai valikoima samalta jokaisessa pikaruokaravintolassa. Downtown Disneyn alueelta löytyy muutamia laadukkaampia ja elämyksellisempiä vaihtoehtoja. Siksi ruokailun voi jättää väliin Disneyland -puistossa, sillä mitään kovin ihmeellistä ei puiston ravintolaelämykset tarjoa.

Kaikki Kalifornian Disneylandin ravintolat ovat savuttomia. Huomaa, että pöytiintarjoiluravintoloissakaan EI tarjota alkoholipitoisia juomia! Jos alkoholia haluat, kannattaa suunnata joko naapuripuistoon Disney California Adventure tai Downtown Disney -alueen ravintoloihin.

Pikaruokaravintoloiden tapauksessa termi "itsepalvelu" tarkoittaa lähes poikkeuksetta sitä, että kerrot kassahenkilölle tilauksesi, maksat, ja saat tilaamasi ateriat saman kassan yhteydessä löytyvältä noutotiskiltä.

KenNetti jakaa Kalifornian Disneylandin ravintolat (Floridan Walt Disney Worldin tyyliin) viiteen alla lueteltuun ryhmään. Joissakin tapauksissa KenNetti poikkeaa virallisista linjauksista asettaen saman ravintolan kahteen eri ryhmään, jotta luokitus olisi todenmukaisempi; KenNetin määrittelemä luokitus merkitään vaaleanpunaisella).

Hienommat ravintolaelämykset saattavat vaatia tavallista turistivaatetusta parempaa pukeutumista. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita pikkutakkia ja kravattia; yleensä asiallinen asukokonaisuus riittää. Yleinen pukeutumisetiketti (=dress code) kieltää loukkaavin ja räikein kuvin ja/tai tekstein varustetut t-paidat sekä myös uimapuvut, niiden osat, "tank top" -yläosat, repeytyneet, leikatut ja revityt vaatteet. Khaki- tai housushortsit sekä farkutkin ovat tavallisesti sallittuja niin naisilla kuin miehilläkin. Kaikenlaiset hatut (aikuisilla) miehillä saattavat kuitenkin herättää paheksuntaa hienommissa ravintoloissa. KenNetti pyrkii sisällyttämään ravintoesittelyihinsä kaikki poikkeukselliset pukeutumiskoodit.

Suurin osa Kalifornian Disneylandin pöytiintarjoiluravintoloista vaatii etukäteisvarauksen. Onneansa voi tietenkin kokeilla vasta nälän yllättäessä, mutta KenNettikin suosittelee etukäteisvarausta suosituimpiin ravintoloihin! Varauksia voi tehdä Kalifornian Disneyland Resortin virallisen sivuston kautta jopa 60 päivää ennen ruokailua. Yleensä virallisten Disney-hotellien asiakkaat ovat etuoikeutettuja tekemään pöytävarauksia tavallisia asiakkaita aiemmin.

RAVINTOLALUOKITUKSET:

(5) Character Dining
"elävien" Disney-hahmojen vierailu
aterian yhteydessä tai aterian jälkeen

(HUOMIO: Jos haluat syödä ateriasi rauhassa
- tai haluat lastesi keskittyvän ruokailuun aterian aikana -
on parempi välttää näitä ravintoloita
ja/tai erikoistilaisuuksia!)

(1) Signature Dining
erittäin korkealaatuista
(pöytiintarjoilu; a la Carte; pukeutumisetiketti)

(2) Special & Unique
/ Themed Dining

erikoista / ainutlaatuista / elämyksellistä
(useimmissa pöytiintarjoilu; a la Carte tai buffet)

(3) Casual Dining
rentoa tai hiukan arkisempaa
(useimmissa pöytiintarjoilu; a la Carte tai buffet)

(4) Quick Service
pikaruokaa (itsepalvelu)

* * *

KALIFORNIAN DISNEYLAND
RAVINTOLAT

KenNetin Valinta:
Blue Bayou Restaurant (2)
Sijainti: New Orleans Square -alue.
Tunnelmallinen ravintolaelämys Pirates of the Caribbean -elämyksen öisellä laguunialueella (joskaan ei ihan niin tunnelmallinen kuin Disneyland Paris -puiston huippuversio). Blue Bayoun (eli "sinisen poukaman") parhaat pöydät sijaitsevat "terassin" reunalla, jossa voit ruoasta nauttien ja juomaa siemaillen vilkutella ohiajaville merirosvoseikkailun veneille. Parhaiden pöytien saaminen tosin pitkittää odotusaikaa, vaikka pöytävaraus olisikin tehty etukäteen. Blue Bayoun cajun / creole-tyylinen cuisine tulee tietenkin New Orleansista, ja sisältää lihaa, kalaa, äyriäisiä, sekä kasvisvaihtoehtoja. Lounas ja päivällinen a la carte. Pöytiintarjoilu. Ei varsinaista pukeutumisetikettiä, (mutta tuskin ihan ryysyissä tänne pääset!). Pöytävaraus on erittäin suositeltavaa!

Cafe Orleans (3)
Sijainti: New Orleans Square -alue.
Jos Blue Bayou tuntuu typerältä idealta ja liian kalliilta, voi samoja makuja kokeilla tässä normaalimmassa ravintolassa, jonka tyylikäs tunnelma sisältää taidetta Disney-elokuvasta Prinsessa ja sammakko (2009). Ruokatarjonta painottuu edelleen cajun / creole -painotteiseen kevyeen cuisineen
, voileipiin, keittoihin, salaatteihin sekä täytettyihin ohukaisiin (crepes). Ravintolan ulkoilmaterassi on katettu. Lounas ja päivällinen a la carte. Pöytiintarjoilu. Ei varsinaista pukeutumisetikettiä, (mutta tuskin ihan ryysyissä tänne pääset!). Pöytävaraus on suositeltavaa!

Big Thunder Ranch Barbecue (3)
Sijainti: Frontierland -alue.
Amerikkalaispainotteisen grilliruoan paratiisi. Ravintolassa on poikkeuksellinen pöytiintarjoilu, joka toimii "all-you-care-to-enjoy" -periaatteella. Valmiisiin annoksiin kuuluu tietenkin kanaa ja grillikylkeä kaalisalaatin ja maissin sekä maissileivän kera. Tarjolla myös kasvisruokavaihtoehtoja sekä suussasulavia jälkiruokia. Lavalla live-artistit
soittavat kantri-musiikkia. Lounas ja päivällinen. Pöytiintarjoilu. Pöytävaraus on erittäin suositeltavaa!

Bengal Barbecue (4)
Sijainti: Adventureland -alue.
Eksoottisemmin maistettua grilliruokaa tarjoava pikaruokaravintola. Tarjontaan kuuluu kanaa, lihaa, kasvisvaihtoehtoja sekä monenlaisia makupaloja pieneen ja isompaankin nälkään. Itsepalvelu.
Lounas ja päivällinen.

Carnation Café (3)
Sijainti: Main Street U.S.A. -alue.
Pääkadun varrelta löytyvä rento ravintolaelämys, jossa yleensä voi nauttia myös perinteisestä amerikkalaisesta aamiaisesta heti puiston avauduttua.
Ruokalista koostuu monipuolisesta, kalifornialaisvivahtein maustetusta tarjonnasta. Lihaa, kalaa, kasvisvaihtoehtoja, salaatteja sekä mahtavia voileipiä. Aamiainen, lounas ja päivällinen a la carte. Pöytiintarjoilu. Ei varsinaista pukeutumisetikettiä, (mutta tuskin ihan ryysyissä tänne pääset!). Pöytävaraus on erittäin suositeltavaa!

River Belle Terrace (4)
Sijainti: Frontierland-alue.
Tämä hurmaava pikaruokaravintola on yksi Disneylandin vanhimmista vielä olemassaolevista ravintoloista. Virallisesta sijainnistaan huolimatta se voisi yhtä hyvin kuulua sekä New Orleans Squaren että Adventurelandin alueelle. Kerrotaan, että Walt Disney on istunut tällä terassilla usein nauttimassa aamiaista, ihaillen ohitse lipuvaa jokilaivaa. River Belle Terrace tarjoaakin herkullisia amerikkalaisia aamiaisia, joiden kohokohtana on tietysti "Mikki Hiiren muotoiset" pannukakut. Aamiaisen jälkeen ruokalistalla muun muassa muhkeita voileipiä ja tuhteja salaatteja. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Jolly Holiday Bakery Café (4)
Sijainti: Main Street U.S.A, Central Plaza.
Kevyellä Maija Poppas -teemoituksella varustettu suloinen leipomokahvila
keskusaukiolla. Valikoimassa tuoreita leivonnaisia, herkullisia voileipiä, piirakoita, keittoja sekä salaatteja. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Plaza Inn (5) (4)
Sijainti: Main Street U.S.A, Central Plaza.
Suosittu Character Breakfast -aamiaisiin erikoistunut ravintola. On harmi, että ravintolan erittäin komeissa puitteissa koettava ruokailuelämys on hintaansa nähden turhan kaoottinen ja monimutkainen kokemus; ainoastaan aamiaisaikaan ravintola tarjoaa monipuolisen itsepalvelu-buffetin, mutta lounaalla sekä päivällisellä siirrytään muutaman annoksen prix fixe -menuun, kuitenkin edelleen ilman varsinaista pöytiintarjoilua! (Ravintolan erikoisuus, perinteisesti kuorrutettu kana-annos on kuulemma erittäin herkullinen). Buffet-erikoisaamiaisia, joiden yhteydessä suositut Disney-hahmot – muun muassa Minni Hiiri ja Nalle Puh – vierailevat suuressa ravintolasalissa. Aamiainen, lounas ja päivällinen noudattavat amerikkalaista tyyliä. Etukäteen tehty pöytävaraus on erittäin suositeltavaa, etenkin aamiaisten kohdalla. Itsepalvelu. HUOMIO: Erikoisaamiaisia EI voi suositella niille asiakkaille, jotka etsivät ateriansa ajaksi rauhallista ilmapiiriä.

Harbour Galley (4)
Sijainti: Critter Country -alue.
Tässä satama-teemoitetussa pikaruokaravintolassa valikoima on piristävän erilainen: lihaa, kalaa ja äyriäisiä sekä keittoina että salaatteina, tai täytetyn uuniperunan kera. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Hungry Bear Restaurant (4)
Sijainti: Critter Country -alue.
Amerikkalaispainotteinen pikaruokaravintola. Tarjontaan kuuluu muhkeita hampurilaisia, kanaa monessa muodossa, tuhteja salaatteja sekä herkullisia jälkiruokia.
Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Rancho del Zocalo Restaurante (4)
Sijainti: Frontierland-alue.
Meksikolaispainotteinen texmex-ruokalista koostuu ikisuosikeista kuten tacoista, burritoista ja nachoista. Lihaa, kanaa, ja kasvisvaihtoehtoja. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Tiki Juice Bar (4)
Sijainti: Adventureland -alue.
Tarjolla tuoreesti puristettuja trooppisia hedelmämehuja. Itsepalvelu.

Tropical Imports (4)
Sijainti: Adventureland -alue.
Tuoreita hedelmiä ja virvoitusjuomia myyvä koju. Itsepalvelu.

French Market Restaurant (4)
Sijainti: New Orleans Square -alue.
Cajun / creole -painotteinen tarjonta jatkuu vielä kolmannessakin saman alueen ravintolassa. Herkullisen pikaruoan lisäksi French Market tarjoaa elävää, vanhanajan riemukasta jazz- ja dixieland -musiikkia sisäpihallaan, jolla sijaitseva Mint Julep Bar tarjoaa alkoholittomia minttu-grogeja, kahvijuomia sekä kylmiä juomia. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Royal Street Veranda (4)
Sijainti: New Orleans Square -alue.
Cajun / creole -painotteinen tarjonta jatkuu vielä neljännessäkin saman alueen ravintolassa. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Edelweiss Snacks (4)
Sijainti: Fantasyland -alue.
Matterhorn-vuoren läheisyydessä sijaitseva alppimaja tarjoaa grillattuja kalkkunankoipia sekä kevyempääkin purtavaa kylmien juomien kera. Itsepalvelu.

Village Haus Restaurant (4)
Sijainti: Fantasyland-alue.
Amerikkalaispainotteista pikaruokaa sveitsiläisin ja saksalaisin höystein. Ravintola on somistettu Pinocchio-teemoituksella. Tarjontaan kuuluu muun muassa hampurilaisia, pizzaa ja suussasulavia jälkiruokia. L
ounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Redd Rocketts Pizza Port (4)
Sijainti: Tomorrowland-alue.
Italialaisamerikkaista pikaruokaa – pizzaa, pastaa ja salaatteja. (Tällä paikalla sijaitsi aikoinaan Disneylandin legendaarinen Rocket to the Moon; kunnianosoituksena alkuperäiselämykselle ravintolan fasadissa seisoo punavalkoinen raketti).
Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Tomorrowland Terrace (4)
Sijainti: Tomorrowland -alue.
Amerikkalaispainotteinen pikaruokaravintola. Tarjontaan kuuluu muhkeita hampurilaisia, tuhteja voileipiä ja salaatteja. Myös aamiaisvaihtoehtoja.
Syödessä voi seurata Tomorrowland Terrace Stagen mahdollista ohjelmaa. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Refreshment Corner (4)
Sijainti: Main Street U.S.A, Central Plaza.

Monen nälkäisen pelastanut perusamerikkalainen pikaruokaravintolaklassikko. Ravintola tunnetaan myös nimellä "Coke Corner" sponsorinsa takia. Tarjontaan kuuluu muun muassa aitoamerikkalaisia hot dogeja, ranskalaisia sekä juomia. Ulkoilmaterassi on pienehkö. Lounas ja päivällinen.

Clarabelle’s Frozen Yogurt (4)
Sijainti: Mickeys Toontown -alue.

Salaatteja, voileipiä, jäätelöä ja jogurttijäädykkeitä, sekä kuumia ja kylmiä juomia. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Daisys Diner (4)
Sijainti: Mickeys Toontown -alue.
Pizza-paloja sekä juomia. Itsepalvelu.

Pluto’s Dog House (4)
Sijainti: Mickeys Toontown -alue.

Hot dogeja, voileipiä, makaroni-annoksia sekä kylmiä juomia. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Market House (4)
Sijainti: Main Street U.S.A.
Disneylandissakaan ei voi paeta Starbucks-ketjua!
Suussasulavia makeita leivonnaisia, aamiaisvoileipiä sekä juomia. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Gibson Girl Ice Cream Parlor (4)
Sijainti: Main Street, U.S.A. -alue.
Jäätelöä, sundae-annoksia ja juomia. Itsepalvelu.

Troubadour Tavern (4)
Sijainti: Fantasyland -alue.
Fantasyland Theatren välittömässä läheisyydessä sijaitseva "trubaduuritavernan" kioski tarjoaa pientä purtavaa saksalaisesti höystettynä. Itsepalvelu.

The Golden Horseshoe (2) (4)
Sijainti: Frontierland -alue.
Ennen esitystä (ja myös sen aikana) tarjoillaan lähinnä amerikkalaispainotteista pikaruokaa. Ruoan takia tänne ei kannata tulla! Lounas ja päivällinen. Ei varsinaista pöytiintarjoilua. Pöytävaraus suositellaan tehtäväksi etukäteen – mutta onneansa voi toki kokeilla siten, että hakeutuu heti puiston avautuessa The Golden Horseshoe -saluunalle tekemään varauksen!

Stage Door Café (4)
Sijainti: Frontierland-alue.
Amerikkalaispainotteinen pikaruokaravintola The Golden Horseshoe -teatteriravintolan naapurissa. Ruokatarjonta on todennäköisesti täysin samaa kuin teatteriravintolassa. Lounas ja päivällinen. Itsepalvelu.

Alla olevista linkeistä voit jatkaa
matkaasi Kalifornian Disneyland Resortin
muuhun tarjontaan!

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu


KenNetin Suomenkielinen Tietokanta

The Finnish Database of Disney Theme Parks
KenNetin DISNEYLAND CALIFORNIA Opas – Sivu 2
DISNEYLAND

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2014 aikana

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Elämyskohteiden Kronikan etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s
Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*