KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys:
Elokuun 11, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
KenNetin DISNEYLAND CALIFORNIA Opas - Sivu 1

KALIFORNIAN
DISNEYLAND RESORT
PÄHKINÄNKUORESSA

Kalifornian Anaheimissa, lähellä Los Angelesia, vuonna 1955 avautunut Disneyland oli Disneyn elämyspuistoista ensimmäinen. Disneyland kuului Walter Elias Disneyn (eli Walt Disneyn) suurimpiin unelmiin. Puiston rakennusprojekti oli hänen riskialttiimpia hankkeitaan. Alkuhankaluuksista huolimatta Disneylandista tuli teemoitettujen elämyspuistojen kuningas. Avaamisestaan lähtien Kalifornian puisto on toiminut elämyskohteiden suurimpana testilaboratoriona. Useimmat Disney-puistojen merkittävimmät keksinnöt (mm. Audio-Animatronics -robottitekniikka) sekä legendaarisimmat elämyskohteet (mm. Pirates of the Caribbean, The Haunted Mansion, Submarine Voyage, Splash Mountain ja Star Tours) ovat nähneet päivänvalon nimenomaan tässä Kalifornian alkuperäispuistossa. Lukuisista muutoksistaan huolimatta Disneyland on edelleen, lähes 60 vuoden jälkeen, ehdottomasti hurmaavin Disney-puisto, jonka intiimissä rauhassa tuntee Waltin hengen aidoimmillaan.

Voit tutustua Kalifornian Disneyland -puiston mielenkiintoiseen syntymätarinaan KenNetin tietokannassa.

Alkuperäinen Disneyland rakennettiin tontille, jonka kokonaispinta-ala parkkipaikkoineen ja toimistorakennuksineen oli runsaat 64 hehtaaria. Taianomaisen tontin ympärille nousi kuitenkin hyvin nopeaan tahtiin epädisneymäisten palveluntarjoajien sekamelska, joka kauhistutti Waltia suuresti. Toisin kuin myöhemmin rakennetussa Floridan jättimäisessä Walt Disney Worldissa, emopuisto Disneylandissa arkirealismi tuppasi hyppäämään vierailijan silmille heti puistosta ulos astuttaessa. Osittain juuri siksi Disney-yhtiö aloitti 1990-luvun loppupuolella suuren laajennusoperaation, jonka ansiosta myös puiston jumiutunut kapasiteetti tuplattiin; vuonna 2001 avattiin vanhan parkkipaikan päälle rakennettu kakkospuisto, Disney California Adventure – josta tuli valitettava floppi Disneyn elämyspuistohistoriassa. Kyseistä puistoa on kuitenkin lähivuosina muokattu huomattavasti parempaan, "disneymäisempään" suuntaan.

Nykyinen Disneyland Resort on kuin Floridan Walt Disney World minikoossa, sillä samaisen vanhan parkkipaikan alueelle on rakennettu myös ravintoloista ja kaupoista koostuva viihdekeskus Downtown Disney, sekä yksi upouusi hotelli, joka nostaa Disneylandin virallisten hotellien määrän kolmeen. Nykyinen Kalifornian Disneyland Resort -lomakeskusalue (puistoineen, hotelleineen, uusine pysäköintialueineen ja viihdekeskuksineen) on virallisen lähteen mukaan 206 hehtaarin kokoinen. Kyseiselle alueelle esimerkiksi Linnanmäen huvipuisto (7,5 hehtaaria) mahtuisi runsaat 27 kertaa! (Tutustu kaikkiin lukuihin Disney-puistojen perusoppaassa!).

Kalifornian Disneyland Resort ei ole vielä toistaiseksi sisällyttänyt nimeensä Californiaa, joten lomakeskuksen sekä sen Disneyland-puiston voi helposti sekoittaa maailman muihin Disneylandeihin sekä niiden lomakeskuksiin. Tästä syystä KenNetti painottaa näillä sivuilla Kalifornia-sanaa. (Järkevintä olisi, jos maailman kaikki Disney-puistot ja lomakeskukset nimettäisiin Tokion tyyliin).

Kalifornian
Disneyland Resortin
tarjonta:

2 erillistä teemapuistoa
D i s n e y l a n d
Disney California Adventure

viihdekeskus
Downtown Disney
jossa kauppoja, ravintoloita,
elävää viihdettä, elokuvateattereita,
yms.

3 aitoa Disney-hotellia
Disneyland Hotel
Disney’s Grand Californian Hotel & Spa
Disney’s Paradise Pier Hotel

sekä
Downtown Disney
-alueelta
Disneyland -puistoon kulkeva
Disneyland Monorail

Tämän Sivun Sisältö:

1) PÄHKINÄNKUORESSA

2) Sisällysluettelo & Tärkeät Linkit

3) PÄÄKARTTA

4) OLEELLISTA & ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

5) HUIPPUSESONGIT & IHMISLAUMAT

6) AUKIOLOAJAT &
"EXTRA MAGIC HOURS"

7) JONOTUS & LASTAUS

8) "FASTPASS" – JONON OHITUS

9) LIPUT & PÄÄSYMAKSUT

10) PITUUSRAJOITUKSET

11) IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET & VAROITUKSET

12) ESTEETTÖMYYS

13) LIIKENNE

14) HOTELLIT

15) DOWNTOWN DISNEY

16) KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

17) Linkit sivuille 2-3
ELÄMYSPUISTOJEN
ESITTELYT

* * * * *

TÄRKEÄÄ
Disney-puistojen varoituksista, pituusrajoituksista,
ikärajoista ja huoltajan iästä

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Kalifornian Disneylandin Virallinen Sivusto
(Disneyland Resort – Disney's Official Site)

Englanniksi.

Kalifornian Disneyland
OLEELLISTA
& ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

Huonot kokemukset Kalifornian Disneyland Resortista johtuvat yleensä siitä, etteivät ensikertalaiset osaa ottaa huomioon niitä lukuisia asioita, joita konkarit pitävät itsestäänselvyyksinä. Ensikertalaisten urakkaa sekoittaa tosin myös se että Disneyland Resortin omat nettisivut kuorruttavat kaiken informaation ylisokerisella satumössöllä ja jättävät useita oleellisia asioita kertomatta.

Nykyään "kaikki on netissä". Siksi on käsittämätöntä, kuinka huonosti Kalifornian Disneyland Resortin internet-palveluissa on varauduttu kansainvälisiin asiakkaisiin. Hienosti nimettyä "Disneyland Resort Travel Sales Centeriä" hoitaa varsinaisesti Walt Disney Travel Company, Inc (WDTC). Pienimpienkin ongelmien kohdalla Disneyland Resortin nettipalveluissa kehotetaan soittamaan puhelimella heidän Kaliforniassa sijaitsevaan asiakaspalveluunsa – silloinkin kun asiakas haluaa vain varata kaksi erillistä huonetta Disney-hotellista! Palautetta voi antaa sentään myös nettipalvelun kautta, mutta jopa tärkeisiin asioihin vastausta täytyy odottaa kaksi viikkoa. Lomapakettien, hotellihuoneiden ja muiden varausten maksaminen onnistuu vain luottokortilla – eli vaikka kortissasi olisi debit (eli pankkikortti) -ominaisuus, sillä ei pysty toistaiseksi maksamaan Kalifornian Disneyland Resortin nettipalveluissa. Jo vähäinen ongelmavyyhti antaa sen vaikutelman, että Kalifornian Disneyland Resort haluaa vain palvella rikkaita Yhdysvalloissa asuvia ihmisiä, joiden luottokorttien luottorajat ovat mammuttimaisia.

Valitettavasti Disney-matkailu ei ole koskaan sopinut köyhille. Matka Kalifornian Disneylandiin tulee olemaan kallis. Liiallista säästäväisyyttä emme suosittele kenellekään Disney-puistoihin matkaavalle – halpa motelli ilman minkäänlaisia etuja Anaheimin laitamilta saattaa olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi koko matkan onnistumisen suhteen. Virallisen Disney-hotellin asiakkaana nautit eduista, joita ei tavallisille tallaajille tarjota. Muun muassa "Magic Morning" -järjestelmä avaa hotelliasiakkaille elämyspuiston tuntia aiemmin. Tärkein etu majoittuessasi Disneyland Resortin alueelle on se että asut Disney-taian sydämessä, jossa laatu, tehokkuus ja ystävällinen palvelu ovat avainsanoja.

Kalifornian Disneyland Resortin kaksi elämyspuistoa (Disneyland ja Disney California Adventure) ovat pieniä (tosin vain Disney-mittasuhteissa). Huippusesonkien pahimpina päivinä kumpikin puistoista saattaa joutua sulkemaan porttinsa liiallisen väkimäärän takia. Tämä tehdään asiakkaiden turvallisuuden vuoksi. Toisin kuin muut Disney-lomakeskukset, Kalifornian Disneyland Resortin viralliset Disney-hotellit eivät takaa asiakkailleen sisäänkäyntiä puistoihin niiden täyttyessä ("Guaranteed Admission"). On tosin varsin epätodennäköistä, että kalliilla Disney-hinnoilla hotelleihin majoittuneet asiakkaat jätettäisiin porttien ulkopuolelle.

Nykyään kaikkialla maailmassa hotellit saattavat vaatia luottokortin jo hotellivarausta tehdessä. Kalifornian Disneyland Resortin virallisiin hotelleihin ei edes pääse ilman luottokorttia. Vaikka olisitkin maksanut hotellimajoituksesi etukäteen, hotelli kuitenkin vaatii luottokortin ja varaa kortilta arvioimansa summan minibaarin tyhjentämisen sekä muiden maksullisten palveluiden varalle. Tämän takia on erittäin tärkeää varmistaa ennen matkaasi ettei korttisi luottoraja ylity pelkästään siksi että hotelli tekee edellämainitun usean sadan dollarin varauksen kortiltasi.

Kalifornian Disneyland Resortin kaksi elämyspuistoa – Disneyland ja Disney California Adventure – ovat niin erilaisia, ettei KenNetti suosittele kenellekään yhden päivän "joko-tai" -reissua! Jos ensikertalainen käy tässä lomakeskuksessa ainoastaan Disney California Adventure -puistossa, voi Disney-puistoista saada varsin vääränlaisen kuvan – sillä kyseinen pikkupuisto sisältää lukuisia huvilaitteita joita löytyy mistä tahansa huvipuistosta!

Kaikkien elämyskohteiden näkemiseen ja kokemiseen tarvitaan paljon aikaa – sekä kärsivällisyyttä. Useimmat pettymykset näillä matkoilla syntyvät siitä kun aika loppuu kesken. Siispä, jos Kalifornian Disneyland Resortin haluaa kokea rauhassa, ilman juoksemista ja "pinnojen palamista", aikaa tarvitaan vähintään kaksi päivää (plus matkapäivät).

Välimatkat Kalifornian Disneyland Resortin sisäpuolella eivät ole niin kauhistuttavia kuin muissa Disney-lomakeskuksissa. Alueen kaikista kolmesta Disney-hotellista (sekä jopa muutamista Good Neighbor Hotels -hotelleista) pystyy kävelemään Downtown Disneyn viihdekeskukseen sekä elämyspuistoihin 5-15 minuutissa; (kävelymatkat ovat yleensä muutaman sadan metrin pituisia). On kuitenkin muistettava että päivän aikana kävelet (sitä ehkä tiedostamattasi) useita kilometrejä! Elämyskohteisiin jonottaminen, eli omilla jaloillaan tunnista toiseen seisominen, tekee päivittäisestä kokemuksesta yhtä vaativan kuin lähes mistä tahansa urheilusuorituksesta.

Varpaisiin ja kantapäihin ilmestyvät rakkulat ovat yleisin oire vierailusta Disney-puistoissa; on siis erittäin tärkeää että kenkäsi ovat mukavat ja hengittävät! Huomaa että elämyspuistoissa paljain jaloin käveleminen ei ole sallittua turvamääräyksistä johtuen; asfaltti ja penkit tulevat tulikuumiksi paahtavan auringon alla! Samasta syystä myös paita – ja housutkin – tulee pitää päällä, erityisesti elämyskohteisiin mentäessä.

Kaliforniassa vallitsee välimerenilmasto. Kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet sateisia ja viileitä – mutta suomalaiselle ihan tarpeeksi lämpimiä (esimerkiksi joulukuussa tilastollinen keskilämpötila on 12,8 °C). Kesäuringolta suojaavaa hattua suositellaan iästä riippumatta kaikille; auringonpistokset ovat yleinen riesa varomattomille matkailijoille. Perheellisten kannattaa ottaa huomioon että kesän kuumuudessa (32 °C tienoilla) tunteet pääsevät helposti valloilleen. Hengellä ei kannata leikkiä jos kuumuus käy liian ahdistavaksi; sen takia erityisesti nuorimpien ja iäkkäämpien perheenjäsenien jaksamista ja olotilaa on seurattava tarkasti!

On hyvä muistaa, että Disney-puistot ovat lapsiystävälliseen ja viihtyisään tunnelmaan panostavia "perhepuistoja". Tämä oleellinen seikka asettaa rajoituksia jopa puisto-asiakkaiden vaatetukselle sekä ulkonäölle; liian paljastavat tai muulla lailla törkeät vaatteet sekä räikeät tatuoinnit voivat haitata sisäänpääsyä.

Syksystä 2001 lähtien myös Kalifornian Disneyland Resort on kiristänyt turvamääräyksiään ja siksi elämyspuistojen porteilla tarkastetaan nykyään joka ainoa reppu, vyölaukku ja pikkupussikin ennen kuin ketään päästetään sisään. Edellämainittuja rajoituksia ja turvatoimenpiteitä ei ole kuitenkaan keksitty asiakkaiden kiusaksi. Jos laukkutarkastuspisteissä on käytössä läpivalaisulaite, sen jono kulkee yleisesti ottaen huomattavasti nopeammin kuin laukkutarkastuspisteen muut jonot!

Kalifornian Disneyland Resortin lapsiystävällinen tunnelma tarkoittaa muun muassa myös sitä että puistoissa ei ole terasseilla istuvia kännikaloja oluttuoppiensa äärellä. Kalifornian Disneyland-puistossa alkoholia ei tarjota ollenkaan, ei edes pöytävarausravintoloissa. Naapurissa sijaitsevassa Disney California Adventure -puistossa sekä Downtown Disneyn ravintoloissa alkoholia sen sijaan saa monessa muodossa. Myös tupakointi on erittäin rajoitettua Disney-puistoissa; pikkualueet joilla tupakointi on sallittua ilmoitetaan yleensä termillä "smoking area".

Kalifornian Disneyland Resortin elämyspuistoissa on nykyään hyviä aamiaisravintolavaihtoehtoja. Silti KenNetti suosittelee aamiaisen nauttimista omassa hotellissa – ja kannattaa tankata kunnolla – ellei sitten halua ylimääräistä sadunhohtoa aamiaiseen syömällä sen Mikki Hiiren ja muiden Disney-hahmojen kanssa. (Näistä "Character Breakfast" -erikoisaamiaisista sekä muistakin "Character Dining"-erikoisaterioista saat enemmän tietoa puistojen nettisivuilta tai hotellistasi). Lounasaikaan puistojen ravintolat pursuavat yleensä asiakkaista, joten ruokailu kannattaa tehdä ruuhka-aikojen ulkopuolella, eli heti ravintoloiden avauduttua tai vasta myöhään iltapäivällä.

Kalifornian Disneyland Resortissa yksi tärkeimmistä työvälineistäsi on joka viikolle päivitetty informaatiolappunen, "Times Guide", joka sisältää tärkeää tietoa niin sesonkikohtaisista erikoisuuksista kuin myös poikkeuksellisista aukioloajoista. Lappusesta löydät elämyspuistojen sekä koko lomakeskuksen muuttuvaisimmat aikataulutiedot elävästä viihteestä, erikoistapahtumista, hahmotapaamisista, esityksistä, paraateista, ilotulituksista ja iltaspektaakkeleista. "Times Guide" -lappusia painetaan yleensä kummallekin elämyspuistolle erikseen ja niitä on saatavissa niin hotelleista kuin myös puistojen lippumyymälöistä, sisäänkäynneiltä sekä asiakaspalvelupisteistä ("Guest Relations").

Kalifornian Disneyland
HUIPPUSESONGIT
& IHMISLAUMAT

Jos inhoat ihmistungoksia – tai ahdistut niistä vakavasti – on suositeltavaa välttää Kalifornian Disneyland Resortia huippusesonkien aikaan! Vaikka aito, alkuperäinen Disney-viihde ei ole koskaan ollut pelkästään lapsille kohdistettua, on Disney-puistojen markkinointi "lasten viihteenä" aivopessyt vanhemmat uskomaan että nämä puistot ovat perheen pienimmillekin sopivia. Siksi nykyään kaikissa Disney-puistoissa omilla jaloillaan kävelevät asiakkaat joutuvat väistelemään ajattelemattomasti lastenrattaitaan työnteleviä äitejä ja isiä.

Pahimmista ihmislaumoista sekä puistojen käsittämättömimmistä sumpuista KenNetti mainitsee erikseen puistoesittelyjen sivuilla paraatien, ilotulitusten ja iltaspektaakkeleiden yhteydessä. Näitä erikoisesityksiä yhdistää usea seikka – ja valitettavasti sesongeista riippumatta! Jos et pidä vaivalloisesta suunnistamisesta ahdistavan suuren ihmislauman keskellä, on suositeltavaa välttää kumpaakin Kalifornian Disneyland Resortin puistoa paraatien sekä ilotulitus- ynnä muiden iltaspektaakkeleiden aikaan.

Seuraavaan KenNetti on listannut suuntaa-antavasti Kalifornian Disneyland Resortin huippusesonkeja sekä hiljaisempia kausia.

H U O M I O !
Kalifornian Disneyland -puiston tapauksessa on myös huomattava, että puiston tietyt elämyskohteet saattavat saada väliaikaisen erikoisteemoituksen muun muassa Joulu- ja Halloween -sesonkien aikaan! Tämä tarkoittaa sitä että ihminen, joka pääsee Disneylandiin vain kerran elämässään, voi pettyä pahastikin kun legendaarinen huippuelämys onkin muuttunut halvannäköiseksi väliaikaisversioksi. (Näitä elämyskohteita ovat muun muassa The Haunted Mansion, Jungle Cruise, Space Mountain ja “it’s a small world”). Huomaa myös, että suosikkikohteiden suurimmat korjaukset kohdistetaan usein hiljaisiin kausiin.

HILJAISEMMAT KAUDET:

• Tammikuun toisesta viikosta aina
maaliskuun puoliväliin asti
(lukuunottamatta President's Day
-viikonloppua).

• Huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin
(lukuunottamatta Pääsiäisviikkoa).

• Syyskuun alkupuolelta marraskuun puoliväliin
(lukuunottamatta Halloween-viikkoa).

• Joulukuun ensimmäiset pari viikkoa.

* * *

HUIPPUSESONGIT eli KIIREISET KAUDET:

• Lähes jokainen lauantai.

President's Day,
eli helmikuun kolmas maanantai
ja sitä edeltävä viikonloppu.

• Maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin;
koulujen kevätloma eli Spring Break.

• Pääsiäisviikko.

Memorial Day,
toukokuun viimeinen maanantai
ja sitä edeltävä viikonloppu.

• Kesäkuun alusta aina Labour Day-päivään saakka
(syyskuun ensimmäinen maanantai).

Halloween-viikko, sijoittuen
lokakuun 31. päivän tienoille.

Thanksgiving (Kiitospäivän viikko),
eli marraskuun neljännen torstain
ympärille sijoittuva viikko.

• Jouluviikosta Uudenvuodenpäivään
(New Year's Day) asti.

______________________________________

Kalifornian Disneyland
AUKIOLOAJAT
&
"EXTRA MAGIC HOURS"

Disney-taika alkaa varhain aamulla! Kannattaa siis olla puiston porteilla heti niiden avautuessa, sillä aamun ensimmäiset tunnit ovat rauhallisempia. Jonotushuiput elämyskohteissa koetaan yleensä vasta keskipäivästä lähtien aina iltakuuteen asti. Selväjärkisimmät vanhemmat poistuvat pienimpien lasten kanssa puistoista iltakuuden jälkeen – mutta huippusesonkeina ei ole laisinkaan ihme, että sylivauvatkin pysyvät puistoissa puoleen yöhön asti.

Aukioloajat Kalifornian Disneyland Resortin elämyspuistoissa eivät merkitse samaa kuin Suomen huvipuistoissa; Disneyn puistoissa valot välkkyvät ja tärkeimmät kaupat ynnä ruokapaikat (puiston sisäänkäynniltä lähtevän väylän alueella) pitävät ovensa auki vielä puiston virallisen sulkemisajan jälkeenkin, yleisesti ottaen niin kauan kuin asiakkaita riittää. Illan viimeinen ilotulitus, show tai paraati saattaa alkaa vasta virallisen sulkemisajan kellonlyömällä.

Elämyskohteissa yleisesti ottaen illan viimeiset asiakkaat päästetään sisään puiston virallisen sulkemisajan kellonlyömällä. Poikkeuksia kuitenkin on! Elämyskohteita saatetaan nykyään sulkea erinäisistä syistä huomattavasti puiston sulkemisaikaa aiemmin. Sesongeista välittämättä jotkut perheen pienimmille tarkoitetut tai vähemmän suositut elämyskohteet, muun muassa Kalifornian Disneyland -puiston Fantasyland ja Mickey’s Toontown -alueilla, saatetaan sulkea huomattavasti aikaisemmin kuin muu puisto. Nykyään useimpien elämyskohteiden sisäänkäynneiltä löytyy kellotaulu, joka näyttää kohteen sulkemisajan.

Päinvastaisiakin poikkeuksia on! KenNetin testiryhmällä on lukuisia kokemuksia siitä, että puiston sulkemisajan lähestyessä elämyskohde on suljettu tilapäisesti "teknisten ongelmien" vuoksi – mutta kun ongelma on saatu korjattua, on jonottamaan jääneet asiakkaat päästetty elämyskohteeseen, vaikka henkilökunta olisi voinut hätistää asiakkaat tiehensä puiston sulkemisaikaan vedoten. Yleisesti ottaen voi siis luottaa siihen, että Disney-puistoissa asiakkaista todella välitetään!

Otathan huomioon että suosikkikohteetkin saatetaan sulkea korjaustöiden tai muun syyn takia. Kalifornian Disneyland Resortin puistot ovat avoinna ympäri vuoden, viikon jokaisena päivänä. Vuosihuollot ynnä muut suuremmat korjaukset aiheuttavat siis suosittujenkin elämyskohteiden sulkeutumisia jopa huippusesonkeina. Disneyland Resortin virallinen sivusto pyrkii ilmoittamaan elämyskohteiden vuosihuollot ja suuremmat peruskorjaukset (=rehab, refurbishment, closure) kalentereissaan viimeistään kuukautta ennen kohteen sulkeutumista. Tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon, että odottamattomiakin elämyskohteiden yms. sulkeutumisia saattaa tapahtua!

Virallisten Disney-hotellien asiakkaille Kalifornian Disneyland Resortin elämyspuistot avautuvat aikaisemmin. "Extra Magic Hours" -järjestelmä avaa toisen puistoista tuntia aiemmin – mutta vain osan elämyskohteista. Kalifornian Disneyland-puiston kohdalla puhutaan "Magic Morning" -aamutunnista. Järjestelmän aikataulut löydät Disneyland Resortin viralliselta sivustolta otsikoiden "Park Hours" tai "Calendar" takaa.

Kaikissa Disney-lomakeskusten puistoissa järjestetään myös erikoislaatuisia iltatapahtumia ("Special Event"), jotka vaativat erillisen sisäänpääsymaksun – ja todennäköisesti myös rannekkeen, joiden avulla puiston henkilökunta tietää kuka ei kuulu joukkoon. Näitä erikoisiltoja järjestetään muun muassa Halloween-sesongin sekä Uuden Vuoden aikaan. Näistä tapahtumista löydät enemmän tietoja Kalifornian Disneyland Resortin viralliselta sivustolta.

Kalifornian Disneyland
JONOTUS & LASTAUS

Huippusesonkien ruuhka-aikoina Kalifornian Disneyland Resortin jonot ovat pöyristyttävän pitkiä! 45 minuutin jonotusta voi pitää "oletusarvona" niin kohteeseen kuin kohteeseen – jopa hiljaisempina kausina – mutta suosituimpien kohteiden jonot kasvavat sitäkin pidemmiksi (pahimmillaan 120-minuuttisiksi ja siitäkin yli!). Toisinsanoen, Kalifornian Disneyland Resortin puistoihin ei ole asiaa ilman pitkää pinnaa ja vahvoja hermoja – ja muun muassa siksi Disneyn virallisten sivustojen maalaama kuva näistä puistoista on valitettavan harhaanjohtava! Jonon ohituksiin kehitetty FASTPASS-systeemi on tosin käytössä joissakin puistojen suosituimmissa elämyskohteissa, mutta sen tarjoama aikataulutus ei ole välttämättä paras tapa nauttia kiireettömästä Disney-lomasta.

FASTPASS-systeemin takia elämyskohteelta voi löytyä kaksi eri sisäänkäyntiä, joista Standby Entrance on normaalijonottajille tarkoitettu. Disney-puistojen jonotusalueiden "kaistat" ovat yleisesti tarkasteltuna huomattavasti avarammat kuin perushuvipuistoissa. Kuten kaikissa Disney-puistoissa, myös Kalifornian Disneyland Resortissa liikkuu enemmän usean ihmisen porukoita ja suuria perheitä kuin kahden ihmisen pareja. Nämä suuremmat porukat tai perheet saattavat hajota hetkellisesti jonotungoksessa ja lopputuloksena kyseiset ihmiset saattavat yrittää ängetä takaisin omaan porukkaansa. Toki Disney-puistoissa varsinaista jonokiilaamistakin saattaa tapahtua, mutta enemmälti "kiilaamisen" syy piilee juuri näissä leveissä jonotuskaistoissa – ynnä porukoissa jotka eivät pidä huolta siitä että pysyvät yhdessä.

Myös Kalifornian Disneyland Resortin elämyskohteissa henkilökuntaan kuuluva työntekijä kysyy lastausalueella jonottajalta: "How many?" (eli "Kuinka monta?"). Porukkasi lukumäärä kysytään tehokkaan ja maksimikapasiteettiin pyrkivän lastauksen takia. Käytä sormiasi, jos et uskalla puhua! Vastauksesi perusteella sinua pyydetään siirtymään tietylle numeroidulle riville, jossa odotat kiltisti lastausvuoroasi. Joissakin elämyskohteissa (kuten The Twilight Zone Tower of Terror) kyseinen numero on muistettava oikeaan penkkiriviin siirryttäessä.

Useissa isoissa kohteissa (mm. Big Thunder Mountain Railroad ja Pirates of the Caribbean) jonotusalueilta saattaa löytyä kaksi "jonotuskaistaa" – ja lastausalueen tienoilla näitä kaistoja saattaa olla enemmänkin! Vaikka kumpikin kaista olisi käytössä, yleensä vain toinen niistä ruuhkautuu ja toinen jää tyhjemmäksi. Vaikka suurin osa ihmisjoukosta jonottaisikin ainoastaan yhdelle kaistalle, kannattaa sinun rohkeasti käyttää tyhjempää kaistaa MIKÄLI sitä ei ole erikseen varattu FASTPASS-asiakkaille tai yksinmatkustaville asiakkaille ("Single Rider"). Viimeksimainitut "sinkku-jonot" ovat yleistyneet viimeisen vuosikymmenen aikana Yhdysvaltain Disney-puistoissa, mutta niitä(kään) ei ole kaikissa suosikkikohteissa.

Tärkeintä on ymmärtää, ettei FASTPASS-systeemiä eikä "sinkku-jonoja" ole läheskään kaikissa Disney-elämyksissä!

Kannattaa myös huomata, että Kalifornian Disneyland Resortin puistoissa samanlaisen tehokkaan lastauksen piiriin kuuluvat myös puistojen lukuisat esitykset (esim. The Enchanted Tiki Room ja Great Moments with Mr. Lincoln), joiden alussa henkilökunta kehottaa asiakkaita "kulkemaan aivan penkkirivin loppuun asti", jottei tyhjiä paikkoja jäisi sinne tänne. Mikäli siis haluat paikan keskemmältä riviä, ei katsomoon kannata rynnätä ensimmäisten joukossa, vaan pikemminkin ihmisjoukon häntäpään puolella!

Jonotusaikoihin liittyen ainakin Kalifornian Disneyland-puiston keskusaukioalueella (Central Plaza) on käytössä informaatiotaulu, jossa kohteiden jonotusajat päivitetään yleensä 10-15 minuutin välein. Tästä taulusta on helppo tarkastaa kohteen kuin kohteen jonotusaika, mahdollinen aikaisempi sulkemisaika, sekä jopa esitysten, paraatien ja ilotulitusten alkamisajat. Jonotusaika ilmoitetaan tottakai myös elämyskohteiden sisäänkäyntien luona. Yleisesti ottaen kaikkiin jonotusaikoihin on lisätty 5-15 minuuttia kohteesta riippuen; jos jonotusaika ilmoitetaan 45 minuutiksi, varsinaisen jonotuksen pitäisi yleensä kestää vain 30-40 minuuttia.

Yleisesti ottaen aamun kaksi ensimmäistä tuntia ja illan pari viimeistä tuntia ovat parhaita aikoja käydä suosituimmissa kohteissa tavallisesti jonottaen. (Huippusesonkeina tämä metodi ei tosin välttämättä toimi). Ei kannata myöskään unohtaa, että sekä paraatien ynnä iltaspektaakkeleiden aikoihin saattavat suosittujenkin kohteiden jonotusalueet tyhjentyä yhtäkkisen mukavasti!

______________________________________

Kalifornian Disneyland
"FASTPASS"
JONON OHITUS

FASTPASS on lipuke, jonka voit saada omaa pääsylippuasi käyttäen. Menetelmä on kuitenkin tiettyyn maksimimäärään sidottu, ja käytössä ainoastaan puistojen suosituimmissa tai uusimmissa elämyskohteissa.

Jokaiselta kyseistä menetelmää hyödyntävältä elämyskohteelta löydät FASTPASS-logoin varustetun nurkan tai erillisen rakennelman, jonka ulkopuolella roikkuvalta näyttöruudulta näet kellonajan, jolle "jonon ohitus" -aikoja myönnetään sillä hetkellä. Kyseinen kellonaika on puistosta riippuen joko puolen tunnin (esim. 11:45-12:15) tai tunnin (esim. 11:45-12:45) mittainen. Kellonaika vaihtuu lipukkeiden jakeluvauhdista riippuen yleensä joko viidellä tai kymmenellä minuutilla eteenpäin. Jos kellonaika sopii sinulle, syötä pääsylippusi FASTPASS-automaattiin, tai vedä lippusi automaatin lukijan läpi. Automaatti palauttaa sinulle pääsylippusi sekä antaa lipukkeen, josta näet sen puolen tunnin tai tunnin pituisen jakson, jolloin voit palata elämyskohteelle jonottamatta. Kunhan pidät huolta siitä, että mahdollisen suuremman porukkasi pääsyliput syötetään automaattiin peräkkäin (tai vaikkapa vierekkäisiin automaatteihin yhtäaikaa) niin koko porukkasi saa saman – tai enintään kymmenellä minuutilla eroavan – puolituntisen tai tunnin lipukkeelleen!

Kun palaat elämyskohteelle lipukkeen osoittamaan aikaan, käytät FASTPASS-logolla varustettua sisäänkäyntiä. Yllättävän monissa FASTPASS-kohteissa tavallinen jono sekä FASTPASS-jono kulkevat rinta rinnan – ainakin lastausalueelle saavuttaessa. FASTPASS-lipuketta ei kannata missään tapauksessa heittää menemään, vaikkei sitä pyydettäisi heti sisäänkäynnillä! Joissakin puistoissa systeemi on parannettu aukottomaksi siten että FASTPASS-asiakas luovuttaa lipukkeensa henkilökunnalle yleensä vasta lastausalueella, eikä kohteen sisäänkäynnillä.

FASTPASS-menetelmä ei anna takuuta siitä ettei sinun tarvitse jonottaa kohteella laisinkaan, sillä myös FASTPASS-jonoalueelle saattaa syystä tai toisesta muodostua pidempikin jono. Huomaa myös, ettet voi saada uutta FASTPASS-lipuketta samalle tai muulle kohteelle ennen tulosteeseen merkittyä erillistä kellonaikaa ("new Fast Pass available..."). Lipukkeiden jakelussa saattaa olla myös puistokohtaisia rajoituksia tai eroavaisuuksia – joten tarkat, päivitetyt ohjeet eri Disney-puistojen FASTPASS-palvelusta kannattaa tarkistaa puistojen virallisilta nettisivuilta – tai viimeistään paikan päällä!

FASTPASS-automaatit saattavat myös silloin tällöin antaa normaalin kellonaikalipukkeen lisäksi "SURPRISE FASTPASS" -yllätyslipukkeen jollekin muulle FASTPASS-kohteelle. Vaikka FASTPASS on ihan mukava keksintö, se saattaa pahimmillaan aiheuttaa ylimääräistä jonottamista niille jotka jonottavat kiltisti tavallisissa jonoissa.

______________________________________

Kalifornian Disneyland
LIPUT &
PÄÄSYMAKSUT

Kalifornian Disneyland Resortin kahteen elämyspuistoon – Disneyland ja Disney California Adventure voi tietenkin ostaa "yhden puiston / yhden päivän" -lipun (1-Day Ticket), mutta "kahden puiston / kahden päivän" -lipulla säästää jo jonkin verran rahaa. Mitä enemmän lippuunsa uskaltaa valita ominaisuuksia, sitä halvemmaksi yhden päivän hinta putoaa! Kuten Floridan Walt Disney Worldissa (WDW), myös Kalifornian Disneylandissa pääsylippujärjestelmä on vuosikymmenten kehittelyn loistava tulos: asiakas saa itse valita "herkut" sekä päivien määrän, jotka lippuunsa sisältää. Paras etu tässä lippujärjestelmässä on kuitenkin se, että usean päivän lippu ei ole sidottu peräkkäisiin päiviin, vaan sinulla on 13 päivää aikaa käyttää lipun sisältämät päivät! (Eli, jos ostat vaikkapa kolmen päivän lipun, sinulla on todellisuudessa 13 päivää aikaa käyttää se!). Lippujärjestelmä siis sallii yllättävät lepopäivät puistorientojen välissä (joita muun muassa Tokyo Disney Resortin lippujärjestelmä ei salli). Huomaa kuitenkin, että jos monipäiväisen lippusi päiviä jää käyttämättä, ne eivät enää aiemman lippuperiaatteen mukaan säily käytettäväksi seuraavalle Disney-lomallesi, vaan vanhentuvat 13 päivän kuluttua lipun ensikäytöstä!

Disney-puistojen lippuja voi nykyään ostaa etukäteen internetin kautta. Tämä tottakai kannattaa – kunhan ei osta lippuja muualta kuin Disneyn virallisilta nettisaiteilta! Varsinkin WDW:n lippuja on myyty vuosikymmenten ajan pimeillä markkinoilla niin paljon, että lomakeskus on joutunut käymään vastaiskuun; ("Ticket Tag", josta kerromme hieman alempana). Pääsylippuja ei kuitenkaan tarvitse ostaa etukäteen; KenNetti suosittelee lippujen ostamista vasta Disney-lomakeskuksen hotellista, sillä tämä on yleensä vaivattominta ja nopeinta hotelliasiakkaille, eikä yhtään sen kalliimpaa! Lippujen ostamista EI kannata suorittaa kuitenkaan puistojen pääporteilta, sillä jonot ovat lähes aina pitkiä!

HUOMAA, että lipun hintaan sisältyy KAIKKI puiston / puistojen elämyskohteet, paraatit, esitykset ja ilotulitukset (lukuunottamatta erikseen maksullisia pelejä ja muita erikoisuuksia, joista pyrimme mainitsemaan elämysten esittelyissä!). Jo yhden päivän / yhden puiston peruslippu antaa sinulle oikeuden palata puistoon myöhemmin saman päivän aikana – eli voit siis poistua puistosta (esimerkiksi lepäämään hotellin altaalle pahimpien ruuhkien ajaksi) ja palata puistoon illemmalla. Mikäli valitset lippuusi "Park Hopper" -ominaisuuden, voit hypellä puistosta toiseen mielesi mukaan niin paljon kuin haluat.

Kalifornian Disneylandin lippujärjestelmässä 3-9-vuotiaat lapset maksavat lapsen hinnan ja 10-vuotiaasta eteenpäin liput ovat aikuisille hinnoiteltuja. (Alle 3-vuotiaat pääsevät siis puistoihin ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa). Mikäli tämä alhainen aikuisuuden "ikäraja" pöyristyttää, on hyvä muistaa että Disney-puistojen hurjimpienkin kohteiden pituusrajoitukset ovat hämmästyttävän alhaisia!

Puistojen sisäänkäyntisysteemi on myös tehokkaasti automatisoitu. Porteilla syötät lippusi koneeseen, vihreä valo välähtää ja kone palauttaa lipun sinulle samalla kun astut sisään. Tämän jälkeen kaikki puiston kohteet ja esitykset ovat vapaasti käytettävissäsi – lippua ei siis tarvitse esittää yhdessäkään kohteessa puiston sisäpuolella, lukuunottamatta FASTPASS -automaatteja).

"Ticket Tag" -sormenjälkitunnistamista Kalifornian Disneyland Resortissa ei toistaiseksi ole! (Se on käytössä tällä hetkellä vain Walt Disney Worldissa ja Hong Kong Disneylandissa). Siksi "näkymätön" käsileima on Kalifornian puistoista poistuttaessa on edelleen tärkeä ottaa, jotta voit puistoon palatessasi tarvittaessa todistaa että lippusi kuuluu sinulle itsellesi! "Näkymätön" käsileima näkyy ainoastaan ultraviolettivalossa.

Jos "Ticket Tag" -systeemi kuitenkin tulee Kaliforniaan, ei kyseessä ole mikään ihmeellinen uudistus. Tämä aikoinaan kohuttu systeemi lähinnä varmistaa ettei kukaan muu pysty käyttämään lippuasi jos se katoaa tai se varastetaan. Kyseinen systeemi toimii siten, että aina kun syötät lippusi sisäänkäynnin koneeseen, työnnät myös sormesi lukijaan, joka yhdistää "sormenjälkesi" kyseiseen lippuun. Jos joku muu yrittää samalla lipulla sisään, kone ymmärtää heti että on kyse väärinkäytöstä. "Ticket Tag" -systeemi ei talleta varsinaista sormenjälkeä, vaan luo sen perusteella pelkän numerokoodin. Sormenjälkilukijalla ei siis ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa. Sen ainoa virka on tarkistaa että lipulla sisään pyrkivä on maksanut pääsymaksun. Jos lippu onkin hankittu "pimeiltä markkinoilta" puolikäytettynä, ei lipulla pääse porteista sisään.

Kallisarvoisesta lipusta kannattaa siis pitää erittäin hyvää huolta!

Lippujen hinnat, puistojen aukioloajat ja muut tärkeät tiedot löydät helpoiten Disneyland Resortin viralliselta sivustolta.

______________________________________

Kalifornian Disneyland
PITUUSRAJOITUKSET

Kalifornian Disneyland Resortin koko perheelle sopivasta luonteesta kertoo parhaiten se että minimipituusrajat ovat ällistyttävän alhaiset puistojen hurjimmissakin kohteissa – ja kuitenkin samoihin penkkeihin mahtuu (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) jopa iso läskimaha tai tavallista leveämmät hartiat! Tämä Disney-elämyksille ominainen piirre perustuu siihen faktaan, että suuri osa Disneyn vauhtielämyksien "rajuudesta" on pelkkää taitavasti luotua illuusiota! Siksi jo 102-senttimetriset pääsevät nauttimaan muun muassa legendaarisesta Big Thunder Mountain Railroad -vuoristoradasta, kiitämään avaruudessa Space Mountain -radalla, lentelemään Kalifornian yllä Soarin' Over California -kohteessa, hurjastelemaan Radiator Springs Racers -autoilla, ja jopa kokemaan hyytävän hauskan hissimatkan The Twilight Zone Tower of Terrorissa.

Joissakin Disneyland Resortin harvoissa elämyskohteissa on myös maksimipituusraja. Useimmiten tämä tarkoittaa, että elämys on vain lapsille tarkoitettu. Kulkuvälineessä se tarkoittaa sitä etteivät ihan kaikenlaiset pituus- tai leveyssuunnassa muhkeat kehot mahdu turvapuomien/kaarien alle. Tässä yhteydessä tulee nostaa esiin Disney California Adventure -puiston useat huvilaitteet, joiden standardivaunut eivät ole yhtä isoja ja turvapuomit/kaaret yhtä joustavia kuin Disneyn perinteisissä, korkealaatuisssa elämyskohteissa.

KenNetti välittää kaikenmuotoisista ja -kokoisista ihmisistä, ja pyrkii elämyskohde-esittelyissään aina mainitsemaan jos elämys ei sovi isokokoisille. Elämyskohde-esittelyistämme löydät tiedon myös siitä, minkälainen turvasysteemi (puomi, kaari tai vyö) elämyskohteen kulkuneuvosta löytyy.

Taulukko Disney-puistojen pituusrajoituksista

______________________________________

Kalifornian Disneyland
IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET &
VAROITUKSET

"Vain huoltajan seurassa" -varoituksen perusideaa ei yleensä ymmärretä lainkaan. Olkoonpa kyseessä tavallisempi huvipuisto tai Disneyn elämyspuisto, tämä huoltajuus-lauseke tulee oleelliseksi siinä vaiheessa kun jotain odottamatonta tapahtuu. On tottakai puiston vastuulla, että asiakkaat saadaan turvallisesti evakuoitua pois vaaran ääreltä. Pienten lasten tapauksessa on kuitenkin erittäin tärkeää että heillä on oma tuki ja turvansa – eli huoltaja johon he todella luottavat. Odottamattoman tapahtuessa aikuishuoltajan odotetaan yleensä käyttäytyvän "aikuisemmin" kuin nuoremman huoltajan.

Disney-puistojen elämyksissä ei juurikaan mainita ikärajoja – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tästä huolimatta aikuisasiakkaiden ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että pienet lapset pääsisivät yksinään edes lempeimpiin elämyskohteisiin!

Kalifornian Disneyland Resortin elämyspuistoissa alle 7-vuotiaiden tulee olla vähintään 14-vuotiaan huoltajan seurassa puistoporttien sisäpuolella. Tämä EI tosin tarkoita sitä että yli 7-vuotiaat päästettäisiin ypöyksin kaikkiin elämyskohteisiin! On siis huomattavasti turvallisempaa että huoltaja on vähintään 18-vuotias Disneyland Resortin kaikissa elämyksissä.

Disney-puistojen elämyskohteiden varoitukset ja suositukset on laadittu yhdysvaltalaiselta lakimiespohjalta, joten opaskartoissa sekä Disney-puistojen nettisivuillakin nämä standarditekstit eivät läheskään aina anna oikeaa kuvaa elämyksestä ja sen todellisesta luonteesta. KenNetti selittää kaikki varoitukset ja suositukset oman testiryhmänsä kolmenkymmenen vuoden ajan keräämiin kokemuksiin tukeutuen. Asiaan liittyen KenNetti on myös koonnut sivun, jolta löytyy tärkeää tietoa Disney-puistojen varoituksista ja pituusrajoituksista.

______________________________________

Kalifornian Disneyland
ESTEETTÖMYYS

Kalifornian Disneyland Resort panostaa ennätyksellisen paljon liikuntarajoitteisten tai muulla tavalla vammautuneiden viihtyvyyteen. Useimmat Disney-puistojen kohteet sopivat niille liikuntarajoitteisille, jotka pystyvät itsenäisesti tai oman huoltajansa avulla siirtymään pyörätuolistaan vaunuun tai muuhun kulkuvälineeseen. Pyörätuolia käyttävien asiakkaiden on ymmärrettävä että Disney-puistojen nykyisen käytännön mukaan puiston henkilökunta ei saa normaaliolosuhteissa avustaa pyörätuoliasiakasta.

Lukemattomat Disney-elämykset – jopa vuoristoradoista ja simulaattoreista hurjimmat – sopivat näille siirtymään pystyville pyörätuoliasiakkaille, kunhan huomioon otetaan myös muut terveydentilaa koskevat varoitukset! Katsomolla varustettuihin elämyskohteisiin nämä asiakkaat pääsevät usein omassa pyörätuolissaan (siis ilman vaihtoa pyörätuolista toiseen). Enemmän tietoja löytyy Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Varsinkin Yhdysvaltojen Disney-puistot tarjoavat monenlaisia elämystä parantavia laitteita sekä kuuroille ja sokeille että myös asiakkaille, joiden kuulo- ja / tai näkökyky on heikentynyt. Näistä palveluista löytyy paljon tietoja Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta englanninkielellä (muun muassa hauilla "guests with disabilities" tai "disabled guests"). Opaskoirat pääsevät useimpiin Disney-puistoihin, mutta elämyskohteisiin erittäin rajoitetusti.

KenNetti pyrkii elämyskohde-esittelyissään mainitsemaan erikseen ainakin sen, mikäli kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

Lue lisää aiheesta.

Kalifornian Disneyland
LIIKENNE

Toisin kuin esimerkiksi Floridan, Tokion ja Ranskan Disney-lomakeskuksissa, Kalifornian Disneyland Resortissa julkista liikennettä ei juurikaan ole. Kuten jo aiemmin todettu, välimatkat tämän lomakeskuksen sisäpuolella eivät ole niin mittavia kuin muissa Disney-lomakeskuksissa. Alueen kaikista kolmesta Disney-hotellista (sekä jopa muutamista Good Neighbor Hotels -hotelleista) pystyy kävelemään Downtown Disneyn viihdekeskukseen sekä elämyspuistoihin.

Disneyland Monorail tietenkin helpottaa kävelyurakkaa. Se liikennöi ainoastaan Downtown Disney -viihdekeskuksen ja Disneyland-puiston Tomorrowlandin välillä. Ennen kuin viihdekeskus rakennettiin, sen asema palveli lähinnä Disneyland Hotelin asiakkaita. On hyvä ymmärtää, ettei Disney California Adventure -puistolla ole omaa monorail-asemaa; puistolle tosin kävelee Downtown Disneyn alueelta muutamassa minuutissa.

On tärkeää ymmärtää, että Disneyland Monorailin rajaton käyttöoikeus sisältyy ainoastaan Disneylandin puistolippuun! Jos siis ostat lipun vain Disney California Adventure -puistoon, et voi käyttää monorailia! Downtown Disney -asemalta et pääse monorailiin ilman Disneyland-puiston pääsylippua, mutta Tomorrowlandin asemalla lippua ei tarvitse ottaa esiin.

Lue lisää Disneyland Monorailista
(KenNetin tietokannassa)!

Kalifornian Disneyland
HOTELLIT

Kalifornian Disneyland Resortin alueella on kolme virallista Disneyn omistamaa hotellia. Nämä kaikki tarjoavat rikkoutumatonta Disney-tunnelmaa sekä muutamia etuja (muun muassa "Extra Magic Hours").

HUOMIO!
Kaikki tälle nettisivustolle sisällytetyt hotellitiedot
ovat vain suuntaa-antavia. KenNetti ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta.

Disneyland Hotel
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Tämä oli ihkaensimmäinen kaikista Disney-hotelleista, avautuen jo lokakuussa 1955. Televisiotuottajanakin työskennellyt Jack Wrather sekä rakennutti että omisti hotellin, laajentaen ja parannellen sitä. Vasta vuonna 1988 Disney-yhtiö onnistui vihdoinkin ostamaan hotellin. Kun Downtown Disney ja Disney California Adventure rakennettiin vuosina 1998-2001, Disneyland Hotel supistui merkittävästi – ja lähes koko hotelli rakennettiin uudestaan. Kumpaankin elämyspuistoon pääsee kävellen Downtown Disneyn kautta, mutta myös Disneyland Monorail palvelee kaikkia pääsylipun omistajia. Hotellilla on sopivan keskeinen paikka lomakeskuksen alueella. Kolmessa Disneymäisesti teemoitetussa tornissa (Adventure, Fantasy ja Frontier) on huoneita yhteensä on noin 990 kappaletta. Parhaista huoneista saattaa nähdä Downtown Disneyn lisäksi hiukan Disneyland-puistoa...

Disney’s Paradise Pier Hotel
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Viisitoistakerroksinen Emerald of Anaheim nousi Disneyland Hotelin naapuriin vuonna 1984 japanilaisen Tokyu Groupin rakentamana. Myöhemmin se muutti nimensä Pan Pacific Hoteliksi, ja kun Disney-yhtiö lopulta osti hotellin vuonna 1995, sen nimi taas muuttui Disneyland Pacific Hoteliksi. Lomakeskuksen suuressa laajennusprojektissa (vuosina 1998-2001) hotelli teemoitettiin naapuriin nousseen Disney California Adventure -puiston satamalaiturin mukaan Disney’s Paradise Pier Hoteliksi. Vaikka hotelli sijaitsee lomakeskusalueen kokonaisuudessa hieman sivummalla, sen parhaat huoneet tarjoavat näkymiä elämyspuiston Paradise Pier -alueelle sekä iltaspektaakkeliin World of Color. Downtown Disney -alueelle on lyhyehkö 5-10 minuutin kävelymatka. Disneyland-puistoon kävelymatka on hieman pidempi, mutta onneksi Disneyland Monorailin asema sijaitsee naapurissa. Huoneita hotellissa on runsaat 480 kappaletta.

Disney’s Grand Californian Hotel & Spa
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Tämä luksusta tarjoava kylpylähotelli rakennettiin vuosina 1998-2001 Disneylandin alkuperäisen parkkipaikka-alueen päälle. Kuten Disneyland Paris ja Tokyo DisneySea -puistojen hotellit, myös Grand Californian Hotel suunniteltiin osaksi elämyspuistoa. Metsäisellä teemallaan hotelli sopii mainiosti Disney California Adventure -puiston Grizzly Peak -alueelle. Parhaista huoneistaan hotelli tarjoaa loistavia näkymiä puiston Paradise Pier -alueelle sekä iltaspektaakkeliin World of Color. Erinomaisen sijaintinsa takia tämä yli 1000 huonetta tarjoava hotelli on Kalifornian Disneyland Resortin ehdoton hotellielämys. Downtown Disney ja Disneyland-puisto ovat vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Disney California Adventure -puistoon pääsee livahtamaan hotellin omasta erikoissisäänkäynnistä (Grizzly Peak -alueella), joka on myös Disneyland Hotelin sekä
Disney’s Paradise Pier Hotelin asiakkaiden käytettävissä.

Virallisten Disney-hotellien lisäksi Disneyland Resortin ympäriltä löytyy muutamia ei-Disney-hotelleja, joille Disney on myöntänyt Good Neighbor Hotels ("hyvä naapuri") -statuksen. Valtaosa näistä hotelleista sijaitsee kuitenkin paljon kauempana, kilometrien päässä lomakeskuksesta. Huomaa, että kauempana sijaitsevien Good Neighbor Hotels -hotellien tarjoama kuljetus lomakeskusalueelle on usein erikseen maksullista ja vaatii etukäteisvarauksen!

Lomakeskusalueen välittömässä läheisyydessä ("kadun toisella puolella") sijaitsevat Good Neighbor Hotels -hotellit ovat:

Anaheim Camelot Inn & Suites
Anaheim Fairfield Inn by Marriott
Best Western Plus Anaheim Inn
Best Western Plus Park Place Inn & Mini-Suites
Tropicana Inn & Suites
Carousel Inn & Suites

Voimassolevat erikoisedut ja päivitetyt hotellitiedot kaikkine yksityiskohtineen löytyvät Kalifornian Disneyland Resortin viralliselta sivustolta.

Kalifornian Disneyland
VIIHDEKESKUS
DOWNTOWN DISNEY

Floridan Walt Disney Worldiin alunperin luotu Downtown Disney saapui pienoiskoossa Kalifornian Disneyland Resortiin suuren 1998-2001 laajennusprojektin myötä. Viihdekeskus tarjoaa mielenkiintoisia puoteja, ravintoloita, live-musiikkia, muutamia yökerhoja, sekä monisalisen elokuvateatterin. Kaikki on tietenkin erikseen maksullista.

Tarkan listauksen Downtown Disneyn tarjonnasta, aukioloajat sekä muut tärkeät tiedot löydät helpoiten Disneyland Resortin viralliselta sivustolta. KenNetti ei toistaiseksi esittele Downtown Disneyn tarjontaa.

Downtown Disney
Ravintoloita ja Pikaruokaa

Jamba Juice • Häagen-Dazs
Rainforest Cafe • Catal Restaurant
Earl of Sandwich • Wetzel
s Pretzels
Napoli • La Brea Bakery Cafe
La Brea Bakery Express • Uva Bar
Crossroads at House of Blues
The Voodoo Lounge at House of Blues
Ralph Brennan
s Jazz Kitchen
Ralph Brennan
s Jazz Kitchen Express
Naples Ristorante e Pizzeria
Tortilla Jo
s Taqueria
Tortilla Jo
s • ESPN Zone
Starbucks

Downtown Disney
Viihdettä ja Musiikkia

AMC 12 Theatres
ESPN Zone Sports Arena
Ralph Brennan
s Jazz Kitchen
House of Blues Stage

______________________________________

Kalifornian Disneyland
KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

Disney-puistojen kauppojen tarjontaa kutsutaan usein raivostuttavan yksipuoliseksi, sillä samoja tuotteita saattaa löytyä monesta eri kaupasta. Syynä tälle on kuitenkin asiakasystävällinen lähtökohta; ettei asiakkaan tarvitse juosta etsimään haluamaansa (usein suosittua tuotetta) puiston toiselle puolelle siitä yhdestä tietystä kaupasta, vaan riittää kun astuu lähimpään puotiin. Jos monipuolisempi ostosvalikoima todella kiinnostaa, kannattaa Kalifornian Disneyland Resortissa kokeilla Downtown Disneyn kauppoja.

Disney-puistojen ruoan tasosta ja monipuolisuudesta on yhtä monta mielipidettä kuin on makujakin. Kuten yleisesti ottaen tavallisissa huvipuistoissa, Disneyn elämyspuistojen ravintoloissa hinta-laatusuhde voi tuntua kyseenalaiselta ja/tai valikoima liian samanlaiselta jokaisessa pikaruokaravintolassa. KenNetti suosittelee puistojen buffet-ravintoloita, sillä niissä hinta-laatusuhde on usein kohdallaan. Halvempaa, pienempää tai vähän isompaakin purtavaa myyviä kojuja, kärryjä ja kioskeja löytyy kaikista Disney-puistoista.

Kaikki Kalifornian Disneyland Resortin ravintolat ovat savuttomia. Muistathan myös, että alkoholia ei saa laisinkaan Disneyland-puiston pöytätarjoiluravintoloissakaan. Naapurissa sijaitsevassa Disney California Adventure -puistossa sekä Downtown Disneyn ravintoloissa alkoholia sen sijaan saa monessa muodossa.

Suurin osa Disneyland Resortin pöytätarjoiluravintoloista vaatii etukäteen tehdyn pöytävarauksen. Onneansa voi tietenkin kokeilla vasta nälän yllättäessä, mutta KenNettikin suosittelee etukäteen tehtyä varausta – erityisesti jos haluat syödä Disneylandin pöytävarausravintoloissa huippusesongin aikaan! Silloin pöytävaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä! Tämä onnistuu Disneyland Resortin virallisen sivuston kautta. Yleensä virallisten Disney-hotellien asiakkailla on etuoikeuksia pöytävarausten suhteen.

Kalifornian Disneyland Resortin luksusravintolat vaativat tyylikästä pukeutumista. Ravintolaa valitessa kannattaa siis kiinnittää huomiota pukeutumiskoodeihin ("dress code"), sillä hienoimpiin ravintoloihin ei pääse ilman solmiota ja iltapukua. Näitä luksusravintoloita on Disney-lomakeskuksissa kuitenkin vain kourallinen ja lähes kaikki niistä sijaitsevat hienoimpien hotellien yhteydessä.

Luksusravintoloita vähemmän hienommissa mutta silti laadukkaissa ravintoloissa "dress code" on joustavampi, mutta räikeimmät turistivaatetukset kannattaa jättää hotellin kaappiin: loukkaavin ja räikein kuvin ja/tai tekstein varustetut t-paidat, uimapuvut, niiden osat, "tank top" -yläosat, sekä repeytyneet, leikatut ja revityt vaatteet. Khaki- tai housushortsit sekä farkutkin ovat tavallisesti sallittuja niin naisilla kuin miehillä. Kaikenlaisten hattujen päässä pitäminen saattaa herättää täyden palvelun ravintoloissa paheksuntaa. Nämä kiellot ja säännöt eivät kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kyseisiin ravintoloihin pääsisi ilman pikkutakkia ja kravattia; yleensä asiallinen asukokonaisuus riittää.

Aamiaiseen ja muihinkin aterioihin voi saada ylimääräistä sadunhohtoa maksamalla ekstraa, eli syömällä ateriansa Disney-hahmojen seurassa puistoissa tai valituissa hotelleissa. Näistä "Character Breakfast" -erikoisaamiaisista sekä muistakin "Character Dining" -aterioista KenNetillä on vain muutama kokemus. Koko konsepti tuntuu lapsiperheiden kannalta älyttömältä; kuka lapsi keskittyy kiltisti ruokaansa kun ravintolasalissa juoksentelee jättikokoisia hiiriä, ankkoja, nallekarhuja sekä prinsessoja?

KenNetti tarjoaa ravintolalistaukset puistojen esittelysivuilla!

Alla olevista linkeistä voit jatkaa
matkaasi Kalifornian Disneyland Resortin
muuhun tarjontaan!

SIVUT 1-3

DISNEYLAND RESORT
PERUSASIAT
(Olet tässä!)

DISNEYLAND

DISNEY CALIFORNIA
ADVENTURE

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****


KenNetin Suomenkielinen Tietokanta

The Finnish Database of Disney Theme Parks
KenNetin DISNEYLAND CALIFORNIA Opas – Sivu 1
DISNEYLAND RESORT PERUSASIAT

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2014 aikana

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Elämyskohteiden Kronikan etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s
Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

--